Unde băgăm în priză mașinile electrice la Galați
Foto: Marian Calestru

Unde băgăm în priză mașinile electrice la Galați
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria Galați a început, în martie 2020, demersurile pentru instalarea unei rețele extinse de 82 de stații de alimentare pentru mașinile electrice și hibrid. La această oră, dintre acestea funcționează doar 21, amplasate la parcarea supraetajată aferentă blocului R5 de pe strada Roșiori. Alte câteva stații de reîncărcare, nu foarte multe, au fost amplasate prin efortul unor firme private.

Cât de pregătită este Primăria să susțină ecomobilitatea cetățenilor posesori de mașini electrice și hibrid? Deocamdată, se pare că doar pe sfert, dacă e să ne luăm după cifre. Ba chiar deloc, afirmă autorul unei scrisori deschise care ne-a parvenit la redacție și care s-a semnat "Un cetățean".

Contracte cu termene depășite 

"Pe 30 martie 2020, municipalitatea semna contractul de finanţare prin care Administraţia Fondului pentru Mediu a acordat Galaţiului o finanţare nerambursabilă în sumă de până la 2.850.000 de lei, reprezentând circa 85% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru realizarea proiectului de achiziţie şi montaj pentru un număr de 15 staţii de reîncărcare destinate maşinilor electrice. Fiecare staţie va fi formată din minimum două puncte de reîncărcare.

Pe 16 februarie 2021, Primăria anunța semnarea contractului de înfiinţare a unei reţele publice extinse de staţii de încărcare pentru maşinile electrice şi hibrid. Câștigătorul licitației a fost Telekom România, pentru un contract de 2.180.953 de lei plus TVA, cu o durată de implementare de 7 luni (o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție, adică, în teorie, 16 septembrie 2021).

Până în prezent, în Galați au fost instalate 0 (ZERO) stații din cele 15 din contract. Termenul din contract cu Telekom a expirat de 8 luni (din septembrie 2021), iar cel cu Fondul de Mediu deja de o lună (30 martie 2022)", afirmă semnatarul scrisorii deschise.

"Primăria Galați a amenajat în noua parcare supraetajată din Mazepa 21 de locuri cu încărcare pentru mașini electrice, dar de la 1 ianuarie a hotărât majorarea prețului de la 3 lei/h la 7 lei/h, deși costurile calculate din referatul de aprobare sunt doar de 3,75 lei. Nu doar un profit nejustificat, dar şi o altă modalitate de descurajare a celor care doresc un aer mai curat în oraș.

Deși s-a promovat cu mare fast finalizarea lucrărilor pe strada Siderurgiștilor și a lucrărilor care includ montarea a 6 spații pentru încărcare mașini electrice (Casa Roșie, General, Liceul 3), nici până în ziua de azi acestea nu sunt funcționale.

De amintit că numeroase localități din țară nu doar că au montat zeci și sute de asemenea stații, sunt oferite chiar și gratuit și se acordă facilități cum ar fi parcare publică gratuită pentru aceste vehicule, tocmai pentru a încuraja achiziționarea și utilizarea acestora. În Galați se procedează exact invers, deși beneficiază de fonduri, infrastructură și există putere de decizie absolută (primarul în funcțiune este din același partid cu majoritatea din Consiliul Local, astfel încât ORICE propunere este votată pozitiv)", se mai arată în documentul citat.

Ce spune Primăria

Conform Primăriei Galați, singurele stații de încărcare amenajate de ea și funcționale la această dată sunt cele 21 de la parcarea multietajată din Mazepa. Cele 15 stații prin Telekom sunt în procedură de instalare, alte 21 de stații care vor fi amenajate prin Administrația Fondului pentru Mediu sunt în evaluare și se va depune un proiect pentru încă 25 de stații de reîncărcare, prin PNRR.

"Contractul de finanțare încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu a fost prelungit până în data de 29.08.2022 prin Decizia Comitetului Director al acestei instituții", am aflat de la Biroul de presă al Primăriei. De asemenea, "contractul încheiat cu Telekom Romania Communications S.A. este în întârziere, dar executantului lucrărilor i se vor aplica prevederile contractuale. În ceea ce privește stadiul lucrărilor, cele 15 stații de reîncărcare sunt în procedura de instalare (branșamente, fundații stații de reîncărcare). În ceea ce privește cererea de finanțare pentru cele 21 de locații, depusă la Administrația Fondului pentru Mediu, aceasta este în faza de evaluare. Alegerea locațiilor a ținut cont de o repartizare spațială pe axele de transport ale municipiului Galați și posibilitățile de alimentare cu energie electrică din punctele de transformare ale DEER România. În sprijinul electromobilității, Primăria municipiului Galați va depune un proiect pentru încă 25 de stații de reîncărcare în cadrul Componentei 10 din PNRR".

În ceea ce privește data la care vor fi puse în funcțiune stațiile de alimentare de pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, răspunsul este următorul: "După finalizarea lucrărilor de montaj și racordare la energie electrică a stațiilor de încărcare de pe str. Siderurgiștilor și str. 1 Decembrie 1918, în data de 5 aprilie 2022 a fost înaintat către furnizorul de energie electrică actul adițional de suplimentare și punere în funcțiune prin montare de contoare a punctelor de consum reprezentate de aceste stații, cu estimare de soluționare, conform termenelor legale, data de 1 mai 2022.

În paralel, este în derulare și procedura de achiziție pentru serviciile de operare, mentenanță și plata pentru 5 ani, aferente tuturor stațiilor de încărcare ce sunt sau vor fi puse în funcțiune în cursul anului 2022. Termenul de finalizare depinde însă și de pași procedurali precum clarificări, contestații etc.".

Cum s-au stabilit tarifele

"În parcarea de reședință supraetajată de pe strada Roșiori, aferentă blocului R5, inițial s-au atribuit în mod gratuit abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu stație de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid și electrice) cu achitarea contravalorii energiei consumate prin folosirea de carduri preplătite sau la casa automată a sistemului de parcare.

Prin H.C.L. nr. 338/2021 s-a aprobat că tariful pentru parcare cu încărcare liberă este de 3 lei/oră, până la data de 31.12.2021, ulterior tariful devenind 7 lei/oră, fiind inclusă și contravaloarea energiei consumate, precum și cheltuieli cu amortizarea echipamentului, serviciului de pază, întreținerea și mentenanța obiectivului.

Începând cu 01.01.2022, abonamentele ECO (loc de parcare prevăzut cu stație de alimentare pentru autoturismele plug-in hybrid și electrice) vor avea tariful aferent abonamentului BASIC în care este inclusă încărcarea liberă a autovehiculelor plug-in hybrid și electrice.

Mai mult, în ședința de Consiliu Local din data de 19.04.2022 a fost adoptată și hotărârea privind stabilirea tarifului pe kW aplicabil după punerea în funcțiune și a celorlalte stații de încărcare aflate în diferite stadii la acest moment, având formula de calcul: tariful de achiziție a energiei electrice active (cu toate taxele și accizele incluse) la care se adaugă 1,5% pentru acoperirea costurilor de mentenanță și operare".

Amplasamentul noilor stații de încărcare

Conform Biroului de presă al Primăriei Galați, locațiile în care urmează să devină funcționale noi stații de reîncărcare sunt: parcare Cimitir "Sfântul Lazăr", strada Siderurgiștilor - bloc PS2, strada Elena Doamna - Grădina Publică, strada Rizer c/c strada D. Bolintineanu - Parc Rizer, bulevardul George Coșbuc - parcare Casa de Cultură a Sindicatelor, strada Constructorilor - clădirea Arcada, strada Brăilei - bloc A8, strada Cloșca - parcare Parc Cloșca, strada Stadionului - parcare Sala Sporturilor, strada Brăilei - parcare Hotel "Ibis Style Dunărea", bulevardul Galați c/c bulevardul Dunărea, strada Feroviarilor - parcarea aferentă bloc ANL, strada Brăilei - parcarea aferentă bloc P2, bulevardul Marea Unire - parcarea aferentă Grădina Botanică, strada Domnească nr. 54, bulevardul Siderurgiștilor - parcarea aferentă bloc D6, bulevardul Siderurgiștilor - parcarea aferentă bloc SD10A, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S5C, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc S7C, strada 1 Decembrie 1918 - parcarea aferentă bloc B, străzile Traian Vuia - Henri Coandă - G. Coșbuc (5 stații).

Citit 4228 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.