Apa şi canalizarea, mai scumpe

Apa şi canalizarea, mai scumpe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Taxa de curăţenie şi preţul unei călătorii pe mijloacele de transport ale Transurb vor rămâne neschimbate în ciuda majorării TVA la 24 la sută * Apaterm a emis o factură pe 30 iunie pentru a ne scuti măcar pentru o lună de majorarea preţului actual de 160,69 de lei/gigacalorie cu noua cotă a TVA * Tariful unui metru cub de apă potabilă livrată populaţiei în municipiul Galaţi va fi de 2,99 lei cu TVA de 24 la sută şi 2,41 lei fără TVA *

Întreţinerea, adică apa caldă, apa rece şi canalizarea, costă mai mult de la 1 iulie, din cauza majorării TVA la 24 la sută. Din fericire, taxa de habitat, pe care o plătim pentru curăţenia oraşului, de 47 de lei de persoană pe an, rămâne neschimbată.

Nici preţul unui bilet de călătorie mijloacele de transport ale Transurb nu ne va scoate mai mulţi bani din buzunar, ci tot 1 leu. Aceste veşti ne-au fost comunicate ieri de către viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco.

„Atât populaţia, cât şi societăţile comerciale vor plăti mai mult pentru apa rece, apa caldă şi canalizare. Serviciile Transurb vor fi taxate cu TVA 24 la sută doar la contractele de cursă-convenţie, închirierea stâlpilor pentru montarea de bannere sau reclame făcute pe mijloacele de transport”.

„În ceea ce  priveşte populaţia, vestea bună este că preţul biletului pe mijloacele de transport ale Transurb şi preţul gunoiului menajer inclus în taxa de habitat nu vor suferi creşteri în perioada următoare”, a declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Dacă populaţia mai scapă, municipalitatea va plăti toate facturile cu taxa majorată şi reversul medaliei va fi tăierea cheltuielilor de la alte capitole bugetare:

„Materialele folosite pentru curăţenia stradală vor fi facturate de Ecosal tot cu TVA 24 la sută. Astfel, tot ce se facturează către Primărie va afecta bugetul acestuia din cauza noii taxe pe valoare adăugată”, a declarat vicele. De unde va strânge municipalitatea cureaua? „De obicei se taie de la Direcţia Tehnică – trotuare, asfaltări, - cam asta a fost logica până acum, spre disperarea mea...”, a declarat Ciumacenco.

Păsuire o lună

Pe site-ul propriu, Apaterm îşi informează clienţii că, în baza OUG nr. 58/2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 431/28.06.2010, toate tarifele practicate începând cu data de 1 iulie 2010 vor conţine cota de TVA de 24 la sută.

„Astfel, societatea noastră vine în sprijinul acestora şi va emite o factură de energie termică suplimentară pentru perioada 17-30 iunie 2010, cu TVA 19 la sută, cu data de emitere de 30 iunie”, anunţă Apaterm.

Pentru apă caldă plătim diferit, în funcţie de gigacaloriile consumate. Potrivit directorului tehnic al SC Apaterm, Mircea Ispas, preţul pe gigacalorie se va majora cu 5 la sută. În prezent, preţul este de 160,69 de lei/gigacalorie.

Cât va costa apa?

Apă Canal îşi informează deja clienţii, pe site-ul propriu, asupra noilor tarife practicate pentru servicii.

Preţul unui metru cub de apă potabilă livrată populaţiei în municipiul Galaţi este de 2,99 lei cu TVA de 24 la sută şi 2,41 lei fără TVA.

Apa potabilă din subteran livrată în comunele situate pe traseul de aducţiune Vadu Roşca - Salcia Lieşti va fi facturată cu 2,11 lei pe metru cub, în timp ce serviciul de canalizare costă 0,90 de lei cu TVA. 

Să ne fie facturile uşoare!

Citit 1509 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.