Cum reuşesc uneori să colaboreze aleşii PNL şi PSD: Transfer de imobile pentru viitoare locuinţe ANL

Cum reuşesc uneori să colaboreze aleşii PNL şi PSD: Transfer de imobile pentru viitoare locuinţe ANL
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În vreme ce în Consiliul Judeţean absenţele sau abţinerile în serie ale aleşilor PNL au blocat de patru ori exproprierile necesare pentru modernizarea Drumului de Centură, în Consiliul Local al municipiului Galaţi, liberalii şi social-democraţii reuşesc să colaboreze, în interesul cetăţenilor. Cea mai recentă dovadă o reprezintă amendamentul depus de grupul PNL şi acceptat de primarul PSD Ionuţ Pucheanu, care a modificat radical un proiect de hotărâre foarte important, adoptat joia trecută. Un transfer din domeniul public în domeniul privat al oraşului al imobilelor pe strada Tecuci nr. 163 şi 165 (fosta Cazarmă 3006) preluate de la Ministerul Apărării Naţionale pentru construcţia de locuinţe ANL.

Opt blocuri de locuințe, cu regim de înălțime P+5, cu un număr total de 352 apartamente, împreună cu locurile de parcare aferente, trebuie să fie realizate în termen de cinci ani, cu fonduri ale Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) sau alte surse de finanțare legal constituite. Asta prevede Hotărârea Guvernului nr. 1086 din noiembrie 2021, prin care Galaţiului i-au fost transmise, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, imobilele din Tecuci nr. 163 şi 165, adică fosta Cazarmă 3006. ANL a transmis Primăriei că imobilele, preluate în decembrie 2021, trebuie să fie în domeniul privat, transfer care nu se putea face decât printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Numai că, în proiectul de hotărâre ajuns pe masa aleşilor, Primăria a considerat oportun să facă un transfer din domeniul public în domeniul privat „la grămadă”. Adică, să pună pe listă şi alte imobile de care vrea să scape. Este vorba despre imobile cu destinaţia de depozit la următoarele adrese: strada Malul Brateş nr. 1E, strada Florilor nr. 44 şi strada Tunelului nr. 97, despre care susţine că nu mai corespund din punct de vedere funcţional cu activitatea de depozitare: „Terenurile aferente imobilelor din strada Florilor şi Malul Brateş sunt instabile, constatare transmisă şi de Garda de Mediu, care precizează că acestea nu mai corespund activităţilor desfăşurate în incintă, fiind necesară relocarea activităţii. Serviciul Investiţii ne transmite propunerea de vânzare a celor trei, fiind elaborat studiu de fezabilitate pentru Construire depozit propus a fi amplasat pe strada Macului nr. 1, în vecinătatea parcării de TIR-uri, iar fondurile obţinute în urma vânzării imobilelor vor fi utilizate pentru finanţarea investiţiei propuse”, explicau documentele ajunse pe masa aleşilor.

Amendament depus de grupul PNL

Pe bună dreptate, consilierii locali PNL au arătat că trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului a celor patru imobile se cuvine a fi tratată distinct, mai ales că scopurile sunt distincte: „Ieșirea oricărui bun din patrimoniul public local, inalienabil și imprescriptibil, și introducerea acestuia în circuitul civil trebuie să aibă la bază o temeinică fundamentare”, au atras atenţia în amendamentul depus. Concret, în vreme ce pentru transferul imobilelor de pe strada Tecuci nr. 163 şi 165 există o motivaţie temeinică, bine justificată, fiind necesară transmiterea în folosinţă gratuită către ANL, pentru a putea edifica noile locuințe, pentru celelalte imobile nu există justificări temeinice, conform prevederilor legale.

„Simpla menționare a instabilității terenului pe strada Malul Brateș nr. 1E și strada Florilor nr. 44, nedemonstrate printr-un studiu geotehnic, nu constituie o justificare temeinică a încetării interesului public local. Mai mult, pentru imobilul de pe strada Tunelului nr. 97 nu există nicio referire cu privire la inadecvarea lui pentru uzul lui public. Toate cele menționate mai sus pun sub semnul întrebării temeinicia și legalitatea întregului act administrativ și implicit consecința nulității absolute a Hotărârii, motiv pentru care solicităm revizuirea acesteia în sensul eliminării din proiectul de hotărâre a trecerii din domeniul public în domeniul privat al municipalității a imobilelor situate în Galați, strada Malul Brateș nr. 1E, strada Florilor nr. 44 și strada Tunelului nr. 97, rămânând a ne pronunța doar cu privire la imobilele situate în Galați, strada Tecuci nr. 163 și 165”, se arăta în cuprinsul amendamentului.

În plenul şedinţei, amendamentul a fost susţinut de consiliera locală Anamaria Hărăbor şi acceptat fără tăgadă de iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ionuţ Pucheanu. Mai mult, proiectul de pe platforma consilierilor fusese deja modificat în acord cu amendamentul şi a fost aprobat.

O atare situaţie este dovada că aleşii PNL şi PSD pot colabora în interesul gălăţenilor, cel puţin în Consiliul Local al municipiului Galaţi.

Locuinţe ANL, dar şi de serviciu

Nu mai puţin de 50 la sută din numărul total de locuințe care vor fi realizate pe terenul fostei Cazarme 3006, dar nu mai puțin de 176, împreună cu terenul și locurile de parcare aferente, vor fi transmise în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Aceasta este obligaţia pe care autorităţile locale şi-au asumat-o deja. În cazul în care nu se respectă destinația imobilului, obligația și termenele prevăzute, imobilul transmis Primăriei revine în domeniul public al statului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu terenul pe care ar fi trebuit să-l străbată drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

Citit 2776 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.