Inundaţii minore în nordul judeţului

Inundaţii minore în nordul judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câteva grădini şi terenuri agricole, aflate în zonele inundabile din Oancea şi Cavadineşti, au fost acoperite cu apă * Surpare de 6 mp, în curtea unui sătean din Negrea (comuna Schela), din cauza ploii *

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO), speră că nu vom avea nici un fel de probleme pe Prut pentru că au fost luate măsurile necesare: „Sper să ţină şi acel dig făcut în regim de urgenţă pe zona inundabilă a drumului naţional, în zona Oancea şi să rămână definitiv într-o structură pe care o să o îmbunătăţim după ce se vor retrage apele”, a declarat prefectul.

Ieri au apărut însă primele probleme, e drept, minore. Galaţiul rămâne însă, sub Cod Roşu din cauza nivelului crescut al Prutului care a depăşit cu 35 de cm Cota de Pericol, înregistrând 635 de cm..

Primele pagube

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea, în satul Rogojeni (comuna Suceveni) au fost inundate 120 ha teren agricol, iar în satul Vădeni (comuna Cavadineşti) au fost inundate 350 ha păşune, 31 ha teren arabil, 3,5 ha grădini, precum şi amenajarea piscicolă Maţa Rădeanu (605 ha).

Toate aceste suprafeţe se află în zone inundabile, în albia majoră a râului. Şi ploile care au căzut ieri au pus probleme. În curtea unui sătean din Negrea (comuna Schela), s-a produs o surpare de teren: o groapă de şase mp cu o adâncime de patru metri.

Nu s-au înregistrat, însă, fenomene care să pună în pericol îndiguirile, dar Comitelele locale pentru situaţii de urgenţă din comunele riverane (Cavadineşti, Suceveni, Vlădeşti, Oancea, Măstăcani, Folteşti, Frumuşiţa şi Tuluceşti) sunt în alertă.

Digurile Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos sunt monitorizate şi consolidate permanent, în zonele unde se produc infiltraţii. Cert este că începând de ieri, pe digul de apărare din satul Şiviţa (comuna Tuluceşti) se lucrează la supraînălţare, cu ajutorul pompierilor ISU şi militarilor.

Faţă de cota de dimineaţă, ieri la prânz Dunărea măsura 652 de cm, în scădere cu 4 cm, avea un debit de 15.159 mc/s. Siretul la Şendreni avea 556 cm, cu numai 6 cm peste cota de atenţie. 

Citit 621 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.