Ministrul Blaga îşi omoară „copiii”

Ministrul Blaga îşi omoară „copiii”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, fostul „tătic” al inspectorilor guvernamentali, vrea acum desfiinţarea acestor posturi * Deputatul PNL Victor Paul Dobre, autorul legii prefecţilor, nici nu vrea să audă de aşa ceva *

Cu puţine excepţii, prefecţii şi subprefecţii fostelor Cabinete Tăriceanu I, Tăriceanu II şi Boc I, II… etc. au devenit inspectori guvernamentali, mărind organigrama Ministerului Administraţiei. În locul lor au fost numiţi alţi prefecţi şi subprefecţi la fel de „apolitici”, rulajul funcţiilor riscând să transforme Corpul Înalţilor Funcţionari Publici într-o armată. În acest moment, în fiecare prefectură sunt doi-trei inspectori guvernamentali.

Galaţiul a dat în 2009 trei inspectori guvernamentali: Gabriel Panaitescu, Marcela Sighinaş şi Vasile Curduman. Fostul prefect Claudiu Brânzan ar fi putut deveni inspector dacă îşi dădea examenul de înalt funcţionar public înainte de a fi demis de către premierul Emil Boc. Aurora Luchiniuc, fostă subprefect, putea deveni inspector guvernamental, dar a preferat să lucreze în cadrul Prefecturii Galaţi.

Prezent vineri la Galaţi, ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, le-a dat o veste proastă actualilor inspectori: „Abia aştept să vină Parlamentul din vacanţă şi să promovăm o lege prin care desfiinţăm aceste funcţii de inspector guvernamental şi să procedăm ca în Franţa, de unde am luat acest sistem administrativ”.

„Cei care la un moment dat deţin o funcţie de înaltă demnitate publică - că eşti prefect, că eşti subprefect, că eşti secretar general de minister, de agenţie - după ce nu mai îndeplineşti funcţia, trei ani de zile eşti în rezerva statului şi, atunci când cineva are nevoie de tine, te cheamă şi te numeşte, dar nu te plăteşte boiereşte ca să stai acasă”, a spus Blaga. Practic, actualii inspectori ar mai avea câteva luni de funcţie.

„Dacă-i ordin, cu plăcere”

Marcela Sighinaş a refuzat să comenteze declaraţia ministrului Blaga, fiind în concediu. Vasile Curduman era pe digurile din Tulcea şi abia ne auzea, darămite să ne mai şi răspundă. Inspector guvernamental în Maramureş, Gabriel Panaitescu se află în concediu la Galaţi. În această perioadă încordată, cu inundaţii, Panaitescu şi-a oferit ajutorul colegilor din Prefectura Galaţi.

„Există o lege în vigoare, în baza căreia funcţionăm. Dacă se schimbă legea, ne supunem – dacă-i ordin, cu plăcere! Dacă mă gândesc însă bine, dl Blaga era ministrul Administraţiei când au apărut legea şi funcţia de inspector guvernamental. Eu consider că acolo unde Guvernul are nevoie de noi, ne ducem să rezolvăm problemele”, ne-a declarat Panaitescu (FOTO 3, stânga).

Din surse neoficiale am aflat că unii inspectori se gândesc să se adreseze CEDO dacă li se desfiinţează funcţia. Ei susţin că au ocupat cu trudă aceste funcţii, au studiat, au dat examene şi că Guvernul nu se poate juca cu destinele lor. Convinşi că înfiinţarea Corpului Înalţilor Funcţionari Publici este o cerinţă a UE, ei spun că Parlamentul nu îl poate desfiinţa.

O lovitură dată administraţiei

Deputatul PNL Victor Paul Dobre (FOTO 2) este revoltat: „Se mută criza pe administraţie. Mi se pare că se slăbeşte administraţia, după ce am adus-o la un nivel european. În fapt înseamnă modificarea legii prefectului, lege pe care eu am făcut-o când eram secretar de stat în Guvernul Tăriceanu. Mă surprinde lipsa de reacţie a colegului Mihai Capră”.

„Legea a fost făcută de mine şi era foarte bună. Am discutat-o cuvânt cu cuvânt cu ministrul Blaga şi am şi promovat-o! România are nevoie de o administraţie profesionistă şi solidă. Au rămas mult mai puţini inspectori decât erau, pentru că mulţi au plecat. Nu vedeţi că aceia care au fost pregătiţi pe vremurile acelea au acţionat foarte bine acum la inundaţii? De exemplu, colegul Mihai Capră!”, ne-a declarat Dobre.

Inspectori de 600.000 de euro lunar?

În luna mai 2010, deputatul independent de Maramureş Gheorghe Zoicaş i-a propus premierului, printr-o declaraţie politică, desfiinţarea posturilor de înalt funcţionar public rezultate în urma pierderii calităţii de prefect şi subprefect:

„Vă informez că numai în rândul înalţilor funcţionari publici există un număr de 300 angajaţi cu care se cheltuiesc lunar peste 600.000 de euro”, arăta deputatul.   

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, leafa unui inspector guvernamental, varia în luna aprilie între 3.654 de lei şi 4.438 de lei.

„Cimitirul elefanţilor din administraţie”

Într-un interviu acordat „Vieţii libere” în martie 2009, Mihai Capră – actualmente secretar de stat în MAI - punea la zid funcţia de inspector guvernamental:

„Inspectorul guvernamental e un fel de cimitir al elefanţilor. Conform legii, într-adevăr ar trebui să fie un corp de rezervă pentru prefecţi – unul pleacă, altul iese la pensie, cineva moare, deci trebuie să ai rezerve – dar în limita a 20-30 de funcţionari. Şi în timpul acesta, le dai diverse atribuţii să urmărească un proiect într-un judeţ. Dar la o sută şi ceva de inspectori, e evident că n-ai ce să le dai de făcut şi se bat de muscă pe-acolo”, ne declara Capră.

Citit 2299 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.