S-a vândut Mehidul! În sfârşit, putem scăpa de gunoaiele vechi de 11 ani
Foto: Marian Calestru

S-a vândut Mehidul! În sfârşit, putem scăpa de gunoaiele vechi de 11 ani
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Terenul fostei întreprinderi Mehid, de pe bulevardul George Coșbuc 256, a fost vândut, conform site-ul lichidatorului Sierra Quadrant SPRL București. După mai multe zvonuri, neconfirmate ulterior, care dădeau Mehidul drept vândut, ca în povestea cu „Petrică și lupul”, iată că, până la urmă, se pare că „lupul a venit”.

„PRODUS VÂNDUT” – este „ștampila” digitală, cu litere roșii, pusă, pe site-ul Sierra Quadrant, în dreptul licitației pentru activele fostei Mehid, care a avut loc miercuri, 8 iunie,  cu preț de pornire de 14,209 milioane de lei. Nu se dă niciun alt amănunt despre licitație, nici câți ofertanți au fost, nici cine a fost declarat câștigător, nici dacă s-a licitat vreun leu în plus peste prețul de pornire. Se spune doar atât: „Produs vândut”. Toate încercările „Vieții libere” de a afla mai multe amănunte de la reprezentanții lichidatorului au fost, până joi după-amiază, fără succes.

Licitația pentru activele Mehid a vizat două active: un teren intravilan (curți plus construcții) situat în comuna Șendreni și, „perla coroanei”, terenul de 35.761 metri pătrați, pe care figurează construcții demolabile, de pe Coșbuc, din apropierea Shopping City. Numai terenul din Coșbuc 256 a fost evaluat la 13,978 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro.

Un preț de 79 de euro pe metrul pătrat este unul foarte bun pentru un teren situat într-o zonă foarte circulată, în imediata apropiere a celui mai mare centru comercial din Galați, cu un front stradal de 100 de metri și cu toate utilitățile, precum și cu drum de acces asfaltat și cu pavele de beton – așa cum sună descrierea de pe site-ul lichidatorului.

Gunoaiele, „vedete” de presă

Terenul Mehid, mai exact gunoaiele și deșeurile care au năpădit ruinele fostei întreprinderi au ținut de nenumărate ori prima pagină a publicațiilor locale. Dezastrul ecologic de aici a intrat, recent, în al 12-lea an de existență, perioadă în care fostul proprietar Corneliu Mangalea și actualul lichidator judiciar Sierra Quadrant SPRL au primit zeci de amenzi, somații, adrese de înființare popriri și titluri executorii, de la Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, de la Fisc și de la Poliția Locală. La sfârșitul lunii trecute, Garda de Mediu Galați a aplicat o nouă amendă, cea mai mare de până acum, în valoare de 120.000 de lei, pentru deșeurile abandonate și pentru neasigurarea măsurilor de salubrizare a zonei.

Problemele cu Mediul au rămas

În momentul de față, lichidatorul fostului Mehid are obligații de mediu neîndeplinite. Sierra Quadrant se află încă în faza obținerii acordului de mediu pentru demolare, procedură care s-a împotmolit de două ori până acum, ultima oară acum trei ani, pentru că dosarul nu a fost completat cu documentele solicitate de Agenția pentru Protecția Mediului Galați.

Conform prevederilor legale, Sierra Quadrant SPRL ar fi trebuit să notifice Garda de Mediu Galați și Agenția pentru Protecția Mediului Galați ÎNAINTE de a scoate la licitație Mehidul. Nu a făcut acest lucru, probabil îl va face după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Instituțiile de mediu sunt, practic, neputincioase, neputând face altceva decât să dea amenzi. Amenzi pe care Sierra Quadrant poate să evite să le plătească, băgându-le în masa credală, la un loc cu toate celelalte datorii ale fostei întreprinderi.

Pasarea obligațiilor, la fel ca în cazul Elnav?

Situația este aproape identică cu aceea a unei alte foste întreprinderi deținute de Corneliu Mangalea și lichidată judiciar de Sierra Quadrant: Elnav SA, din Calea Prutului, ale cărei active au fost vândute în șase loturi. Nici pentru fosta haldă de zgură a fostei Elnav nu au fost îndeplinite obligațiile de mediu de către Sierra Quadrant, care a notificat APM și Garda de Mediu Galați după vânzare, și nu înainte, așa cum prevede OUG 195. Astfel că, vrând-nevrând, cumpărătorul haldei Elnav s-a trezit pe cap și cu obligațiile de mediu care ar fi trebuit închise de altcineva.

Probabil că le fel se va întâmpla și în cazul Mehid.

Citit 23689 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iunie 2022 22:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.