Finalizarea Muzeului de Artă Vizuală, mai scumpă decât construcția de la zero. Asocierea Lemacons-Tancrad, singura ofertă depusă
Foto: David Tudor

Finalizarea Muzeului de Artă Vizuală, mai scumpă decât construcția de la zero. Asocierea Lemacons-Tancrad, singura ofertă depusă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației organizate de Consiliul Județean Galați pentru finalizarea lucrărilor la Muzeul de Artă Vizuală din Parcul Rizer. Este vorba despre asocierea Lemacons - Tancrad, care are subcontractanți firmele Mar-Ina-Prodprest, Quantum Construct și RCG Fast Security. Contractul licitat are o valoare totală de 18.817.967 de lei fără TVA și este cu 1.130.280 de lei mai mare decât cel atribuit inițial pentru realizarea acestui obiectiv.

"Cine şi pe câţi bani va construi Muzeul de Artă Vizuală. Contract adjudecat", era titlul articolului publicat acum patru ani, în ediția din 20 iulie 2018, a ziarului "Viața liberă". Vă anunțam că firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL, având ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru execuţia lucrărilor la obiectivul "Muzeul de Artă Vizuală Galaţi", cu o ofertă de 17.687.687 de lei fără TVA, preţul cel mai scăzut oferit, în condițiile în care valoarea estimată a contractului fusese de 17.996.171 lei fără TVA. Constructorul urma să aibă la dispoziție 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi. Tot atunci, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, îşi exprima speranţa că muzeul va putea fi dat în folosinţă în 2020.

Se pare că președintele a fost mult prea optimist.

"Reziliem contractul de execuție cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, care s-a dovedit a fi un constructor total neserios, în ciuda faptului că toate plățile au fost făcute la timp de către noi. Nu ne rămâne decât să căutăm o altă companie care să finalizeze acest sediu de muzeu unicat, cu aspect futurist, dorit de toți gălățenii", declara Costel Fotea, într-un articol publicat în septembrie 2021 în "Viața liberă".

"Totuși, trebuie arătat că lucrările sunt executate în proporție de circa 60 la sută. De acum încolo, accentul trebuie pus pe partea de construcții metalice. Ca atare, o firmă cu experiență în materie ar putea finaliza acest sediu al Muzeului de Artă Vizuală în doar patru-cinci luni", preciza Costel Fotea.

Iată că suntem în 21 iulie 2022, iar Consiliul Județean caută un nou constructor care să termine muzeul început în Parcul Rizer. Lemacons - Tancrad, asociere de companii care până acum s-a făcut remarcată pentru lucrările de modernizare urbană și de reabilitare a axelor rutiere, a fost singura interesată de construcția muzeului. Nu putem să nu remarcăm faptul că valoarea contractului licitat este cu 1.130.280 de lei mai mare decât cel atribuit acum patru ani pentru construcția integrală a muzeului. Consiliul Județean impune pentru finalizare un termen de 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, la care se adaugă cel puțin 36 de luni de garanție. Iar criteriul de atribuire este, la fel ca acum patru ani, "prețul cel mai scăzut".

Trebuie să reamintim că noul Muzeu de Artă Vizuală al Galaţiului reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Consiliului Judeţean. Proiectul futurist al construcţiei a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă şi a fost premiat, la nivel naţional, de către Ordinul Arhitecţilor: "Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se preciza în proiectul votat de consilierii judeţeni.

Citit 4727 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.