Cum se lucrează la restaurarea Muzeului "Casa Cuza Vodă". Pe 31 octombrie 2022 ar trebui să fie gata (FOTO)

Cum se lucrează la restaurarea Muzeului "Casa Cuza Vodă". Pe 31 octombrie 2022 ar trebui să fie gata (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În vreme ce Farmacia Ținc își caută un nou constructor care să finalizeze investiția începută, Muzeul "Casa Cuza Vodă" nu are acest nenoroc. Conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, luna trecută s-a finalizat consolidarea, deci urmează restaurarea și amenajarea acestui imobil de patrimoniu. Curioși să aflăm cum se desfășoară lucrările, mai ales că ele sunt decontate din fonduri europene, am vizitat, miercuri după-amiază, șantierul. La prima vedere, ni s-a părut abandonat. Am primit, însă, asigurări că lucrările vor continua în interior și că termenul de finalizare este 31 octombrie 2022.

O bucată de placaj proptită cu un par împiedică intrarea musafirilor nepoftiți în Muzeul "Casa Cuza Vodă". Ușile din mijloc lipsesc. Curtea e plină cu resturi de materiale de construcție, bucăți de lemn, stive de cărămizi vechi, maldăre de pietriș, nisip, saci de plastic sau de hârtie goi, găleți, dar și PET-uri sau gunoaie împrăștiate. Toate acestea se pot vedea lesne prin găurile din plasa de protecție, împrejmuirea de șantier fiind și ea avariată. Un miros greu plutește în aer, iar atmosfera e dezolantă, parcă de șantier abandonat.

Mai ales că informațiile de pe panoul de lucrări nu lasă loc de echivoc: "Obiectiv: Consolidare, restaurare şi amenajare Casa Cuza Vodă Galați. Constructor: Stiloterm SRL. Valoare lucrări: 2.030.065 de lei fără TVA. Data de început: 29 iunie 2020. Dată finalizare: 30 iunie 2022".

Îngrijorați că Muzeul "Casa Cuza Vodă" ar putea călca pe urmele Farmaciei Ținc sau ale Muzeului de Artă Vizuală, pentru care se caută constructori, am cerut Consiliului Județean informații cu privire la stadiul lucrărilor.

Ce spune Consiliul Județean

De la Consiliul Județean Galați am primit asigurări că lucrările se derulează fără probleme, fiind executate de firma Stiloterm SRL. Intervențiile sunt în interior, unde se execută finisaje. Pentru faptul că ieri, 21 iulie, nu au fost muncitori, așa cum nu vor fi nici astăzi, 22 iulie, există o explicație: în interior, s-au dat ultimele mâini de glet și e nevoie să se usuce. Nu se pot face niciun fel de finisaje, a transmis constructorul.

Este adevărat că a existat, acum câteva luni, o sincopă generată de faptul că s-a impus o nouă soluție tehnică și aprobările de rigoare, dar în prezent nu mai e vorba de așa ceva.

Cât despre curtea muzeului, ea arată ca orice alt șantier, dar împrejmuirea de protecție va fi îndreptată și reparată pentru că mașinile grele, care au adus beton, pietriș și fier, au avariat-o. Cât despre intrarea în muzeu, restricționată de un placaj, am primit asigurări că paznicul instituţiei este suficient de vigilent.

Și, cel mai important, termenul de finalizare a lucrărilor este ultima zi a lunii octombrie 2022.

Istoria proiectului, pe scurt

"Cei care au construit această casă au făcut-o în nouă luni. Sper ca nouă să nu ne trebuiască 27 de luni să o restaurăm, reabilităm şi consolidăm, dar, din motive strict obiective, s-a prevăzut în proiect o perioadă puţin mai lungă, ca să fim siguri că ne încadrăm", declara președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, pe 31 octombrie 2017, la conferința de lansare a proiectului european "Consolidare, restaurare şi amenajare Muzeu Casa Cuza Vodă din Galaţi".

Din septembrie 2018, autorităţile au tot încercat să găsească un constructor, numai că, în lipsa ofertelor, licitaţiile au fost anulate. Consiliul Județean a reușit să atribuie contractul pe 10 iunie 2020, iar pe 29 iunie acelaşi an a semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Consolidarea era esențială, deoarece tasarea afectase deja zidurile şi fundaţia clădirii, iar pardoseala era vălurită. Pe lângă restaurare, clădirea trebuie să beneficieze de lucrări de încălzire, ventilare, instalaţii sanitare, instalaţii electrice, dar şi de modernizări cerute de funcţionarea ca muzeu, inclusiv construirea unui grup sanitar pentru publicul vizitator. Pe lângă dotarea cu vitrine şi panouri de expunere, covoare şi mochete, lămpi speciale, cu sisteme de detecţie şi alarme la efracţie, de supraveghere, înregistrare şi de sonorizare, nu mai puţin importantă este digitalizarea. Clădirea va fi scanată în întregime, interior şi exterior, şi i se va realiza un tur virtual. Dar până atunci, trebuie să avem răbdare...

Uimitoarea poveste a Casei "Cuza Vodă"

Pe Lista Monumentelor Istorice gălățene, clădirea de astăzi este datată 1937-1939, însă la acea vreme povestea ei începuse deja de mai bine de un secol. După cum am aflat de la regretatul om de cultură Marius Mitrof, când Alexandru Ioan Cuza avea şapte ani, în 1827, tatăl său, Ioan Cuza, a fost numit, pentru o scurtă perioadă, pârcălab de Galaţi. Probabil atunci a fost cumpărată casa din Mahalaua Poştei, Uliţa de lângă mal (astăzi strada Al. I. Cuza).

În casa părinţilor săi de la Galaţi, Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut copilăria. Aici şi-a început cariera de judecător, şi-a adus soţia, pe Elena Cuza, a locuit cât a fost preşedinte al Judecătoriei Covurlui şi pârcălab al judeţului Covurlui.

Ultima vizită a lui Cuza în această casă a avut loc în mai 1865, la înmormântarea mamei sale.

După moartea lui Cuza, doamna Elena a păstrat imobilul până în 1884, când, strâmtorată financiar, l-a vândut. Din 1913, clădirea a găzduit Şcoala secundară de fete "Mihail Kogălniceanu", în anii 1916-1918 a fost spital pentru răniţi şi a găzduit familii de refugiaţi. În 1921, casa a ajuns proprietatea lui Adolf Theitler, care a transformat-o în Hotel "Royal". De fapt, devenise casă de moravuri uşoare, care a funcționat până în 1932.

Şansa imobilului a constituit-o înfiinţarea, în 1937, a Asociaţiei "Casa Cuza Vodă", care şi-a stabilit ca obiective cumpărarea lui, restaurarea şi înfiinţarea unui locaş de cultură. Salvată prin subscripţie publică şi reconstruită din temelii după vechile planuri, Casa "Cuza Vodă" şi-a deschis porţile pe 24 ianuarie 1939, devenind prima instituţie muzeală din Galaţi.

Foto: Anca Melinte

Citit 1782 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.