Județele din Moldova vor beneficia de peste 11 miliarde de lei

Județele din Moldova vor beneficia de peste 11 miliarde de lei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Joi, 11 august, Ministerul Dezvoltării a publicat lista proiectelor finanțate prin Programul ”Anghel Saligny” pentru județele Iași, Maramureș, Neamț și Vaslui. În acest fel, toate județele din Moldova și-au definitivat listele de priorități, alocările fiind, de altfel, închise pentru 33 de județe, nu însă și pentru Galați, cu mențiunea că situația din județul vecin, Vrancea, a fost abordată într-un articol anterior.

”Campioana” fondurilor obținute prin noul PNDL este județul Suceava, cu 1,66 miliarde lei. Acolo, în nordul țării, preocupările se leagă de îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Asfaltarea DJ 177A, mai exact 36,77 kilometri, pe ruta Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarnița – Holda – DN 17B are o valoare de 45,29 milioane lei, în timp ce ruta alternativă de transport Suceava – Botoșani (tronson de la podul peste râul Suceava și până în DN 29), cu drum, canalizare pluvială și pasaj peste calea ferată ”costă” 43 de milioane lei. În plus, sucevenii au în vedere și reabilitarea a 16 kilometri de pe DJ 208E, pe ruta Dolhești – Manolea – Forăști – Oniceni, cu 26,13 milioane lei.

În județul Iași vor intra 1,51 miliarde lei, iar cel mai consistent obiectiv de investiție se referă la modernizarea DJ 282A (Popricani – Larga – Jijia), fiind vorba despre 10,4 kilometri cu o alocare de puțin peste 63 de milioane lei. Extinderea sistemului de alimentare cu apă și a canalizării în comuna Scânteia a fost evaluată la 37,3 milioane lei, în vreme ce aceleași lucrări din comuna Popești vor avea loc ”contra” a 33 de milioane lei.

În topul alocărilor se află și județul Botoșani, (1,47 miliarde lei), cu aceleași priorități definite în materie de infrastructură rutieră. Lucrările de pe DJ 294A (Avrămeni - Panaitoaia - D. Cantemir - DN 24), pe o lungime de 7,81 kilometri, se vor realiza cu 40,88 milioane lei, iar modernizarea DJ 294B, 10,61 kilometri pe ruta Ștefănești – Murguța – Dobârceni are o evaluare de 38,68 milioane lei. În plus, intervenții vor avea loc și pe 6 kilometri de pe DJ 293A (Coțușa – Viișoara Mică – Viișoara), apreciate la 23,33 milioane lei.

Pentru județul Vaslui, au fost aprobate investiții de 1,44 miliarde lei, de această dată accentul fiind pus pe rețelele de apă și de canalizare. Astfel, modernizarea și extinderea acestora în comuna Fălciu sunt în valoare de 32,17 milioane lei, în timp ce înființarea sistemelor de canalizare menajeră în satul Popeni (comuna Zorleni) și a celor din comuna Roșiești (cu stație de epurare) au fost evaluate la 30,2, respectiv, 25,86 milioane lei.

La rândul său, județul Bacău va beneficia prin PNI ”Anghel Saligny” de 1,42 miliarde lei, pe lista de priorități aflându-se modernizarea a 11,4 kilometri de pe DJ 252B (Gioseni - Pâncești), cu 56,56 milioane lei. Altfel, construirea și extinderea de sisteme alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială în municipiul reședință de județ, dar și modernizarea stației de epurare și extinderea rețelei de canalizare din orașul Comănești au fost evaluate, fiecare, la 43 de milioane lei.

În cele din urmă, în județul Neamț, investițiile aprobate, în cuantum de aproape 1,38 miliarde lei, se deschid cu masivul proiect integrat de modernizare, consolidare și reabilitare drumuri și poduri județene, obiective ce asigură conectarea la rețeaua TEN-T, în valoare de 140 de milioane lei. Alte patru proiecte ce vizează intervenții la rețelele de apă și canalizare din Borlești, Sagna și Trifești, dar și modernizarea arterei Roman Est (DJ 207A – str. Plopilor – DN 2) au beneficiat de alocări de câte 23 de milioane lei.

La mijlocul lunii august, investițiile nedefinitivate în detaliu din județul Galați ar urma să beneficieze de 1,06 miliarde lei. Reamintim că, prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", prioritate au proiectele de alimentare cu apă și de canalizare, iar pe locul al doilea este asfaltarea.

Citit 2556 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 August 2022 02:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.