25.000 de lei făcuţi scrum!

25.000 de lei făcuţi scrum!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* PSD spune că la Cavadineşti  a fost amendă „politică” * Soluţia glonţului, propusă de Claudiu Brânzan *

Social-democratul Claudiu Brânzan a invocat ieri, într-o conferinţă de presă, „continuarea acţiunii de persecutare politică a celor care nu aparţin PDL şi de «executare» al oricărui reprezentant al PSD sau al PNL”.

El a exemplificat cu „cazul” proaspăt al consilierului local PSD Plesnicute Ion, din comuna Cavadineşti, care „a fost sancţionat cu un sfert de miliard vechi – 25.000 de lei noi, pentru că societatea agricolă pe care o conduce a dat foc paielor care au rămas în urma recoltării grâului”.

Plesnicute conduce o societate agricolă, deci va suferi atât el, cât şi membrii asociaţiei, se îngrijorează Brânzan. În plină criză, când la ţară abia se poate supravieţui, amendarea i se pare social-democratului „cea mai mare dovadă de lipsă de bun-simţ şi de persecuţie politică a unui cetăţean pentru simpla lui vină că este membru al altui partid decât cel al dlui Băsecu”.

Brânzan nu s-a referit la cele două controloare, comisare la Garda de Mediu, ci la „binevoitorii” care au sesizat. Este drept,  amenda maximă prevăzută ar fi putut fi dublă faţă de cea primită, dar social-democratul este convins că în cazul unui PDL-ist care ar fi dat foc la mirişte nu s-ar fi ajuns aici.

Cum  se înţeleg românii

Păi, nu se înţeleg: Brânzan mai spune că Plesnicute anunţase, de bună credinţă, la Primărie ce voia să facă şi în consecinţă a primit documente prin care primarul şi şeful voluntarilor pentru situaţii de urgenţă l-au informat ce măsuri să ia pe timpul lucrării care elibera câmpul şi îl îngrăşa în acelaşi timp, conform tradiţiei.

Şi le-a luat! Ori, justificarea amenzii se bazează pe o ordonanţă de urgenţă, nr. 195/2005, art. 94, lit. e,  care nu fusese pomenită în hârtiile primite în prealabil de la Primărie, spune Brânzan.

De asemenea, aflăm că şeful asociaţiei nu a ştiut de atenţionarea de arşiţă (e periculos să faci foc pe caniculă!) primită de Primărie de la Prefectură, decât după ce miriştea arsese bine-mersi.

În consecinţă, nu a vrut să primească înştiinţarea tardivă, ci a cerut primarului să-i trimită înştiinţarea prin poştă, ca să se vadă că data poştei este ulterioară celei la care s-a executat lucrarea sancţionată.

„Nici nu s-au produs pagube -  a respectat normele de prevenire a incendiilor care i-au fost aduse la cunoştinţă de primarul PDL; mă întreb, dacă ardea vreun gard? Probabil îl condamna la închisoare pe viaţă!”, a lansat Brânzan un atac, continuat cu… o „iniţiativă” legislativă:

„Să reducem cheltuielile din sectorul bugetar - desfiinţăm Garda de Mediu, că acolo se dau salarii şi stimulente pentru amenzile pe care le dau - şi facem o lege prin care fiecare membru PSD are dreptul la un glonţ, care costă vreo zece lei”.

Bineînţeles, consilierii locali ar primi trei gloanţe, preşedintele de organizaţie PSD, cinci etc. El a făcut ieri un apel către prefect, Garda de Mediu şi organele „de  deasupra autorităţii Gărzii de Mediu”,  să înceteze „astfel de maniere”. 

„Am fost prefect, n-am dat nicio amendă politică, deşi unii chiar meritau. Dar oamenii sunt săraci, trăim timpuri grele” – a mai spus Brânzan.

Garda de Mediu: „Lipsea avizul Agenţiei”…

Am căutat deci ordonanţa: articolul invocat prevede, pe scurt spus, ca persoana controlată să pună la dispoziţie datele proprii privind zona controlată, să asiste pe controlori şi să faciliteze controlul. A împiedicat cel amendat accesul?

Deci, a fost invocată o ordonanţă şi o atenţionare, dar de la Garda de Mediu aveam să aflăm că fusese sancţionat altceva…

Am luat ieri legătura cu purtătorul de cuvânt de la Garda de Mediu gălăţeană, comisarul Ion Avram, care ne-a relatat că, în urma unei sesizări a unor săteni speriaţi că ar putea lua foc şi bunurile lor, comisarul de serviciu în ziua respectivă, Mihaela Popa Liciu, s-a deplasat la faţa locului, împreună cu responsabilul de zonă, comisar Iuliana Frangulea.

La faţa locului s-a constatat că nu exista, aşa cum cere legea, şi avizul Agenţiei de Mediu, lucru trecut în procesul verbal.

Dincolo şi printre legi, constatăm că politica noastră fumegă. Proastă informare (căci nu poţi invoca necunoaşterea legilor) din partea păgubaşului, proastă comunicare cu Primăria, neglijenţă a acesteia sau rea-voinţă?

Am încercat ieri să luăm legătura, fără succes, cu primarul PDL Aurel Florea; poate ne contactează dumnealui.

Cert e că legea, oarbă cum apare şi în efigie, nu ţine cont de criză şi paiele pot avea sau nu culoare politică. Căci de unde nu-i foc, nu iese fum…

Citit 1577 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.