Gunoiul Tecuciului – independent doar până în 2016…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul… independenţei gunoiului ţine de anul trecut. În august 2009, notam următoarea declaraţie:

„Mărul discordiei vine de la faptul că CJ vrea să administreze în curtea unor primării care susţin că se pricep şi singure la aşa ceva… Sunt subiecte complet diferite: modul în care se gestionează deşeurile este un subiect, iar modul în care se colectează şi transportă aceste deşeuri este un alt subiect”.

Pentru gestiunea deşeurilor – adică prelucrare şi valorificare - s-ar fi putut, totuşi, discuta despre o asociere, cu condiţia ca… şi „municipiul Tecuci să aibă un cuvânt de spus: prezenţa unui depozit zonal de deşeuri pe raza administrativă a Tecuciului creează inevitabil probleme municipiului Tecuci!”.

Nu numai ca poluare, dar şi prin faptul că maşinile de gunoi tranzitează oraşul, care trebuie să aibă, în compensaţie „un avantaj financiar”, spune primarul.

Practic, tecucenii plăteau la groapa de deşeuri un tarif la  jumătate faţă de cei din alte localităţi; inclusiv din  Bârlad. Tecuciul câştiga anual 700.000 lei primind gunoi.

Tecuciul nu a dat deci teren pentru o groapă ecologică judeţeană, astfel că firmele de consultanţă au decis ca 80 la sută din deşeurile menajere judeţene să intre în groapa ecologică de la Galaţi şi o nouă celulă pentru restul de gunoi va fi făcută tot aici.

După hotărârea de asociere în variantă amputată, Galaţiul va avea două gropi (mă rog, o groapă şi o celulă) ecologice, iar Tecuciul va continua să primească gunoi din judeţele vecine.

Preşedintele CJ Eugen Chebac a ţinut să declare însă în plen că profitul care vine la Tecuci pe bază de gunoi, prin preluarea de deşeuri de la Vaslui  şi Bârlad, „este aleatoriu”, căci şi cele două judeţe îşi fac propriile asociaţii de operatori regionali, ca şi Galaţiul.

Urmează ca oricum Tecuciul să-şi închidă groapa de gunoi existentă în  2016, după cerinţele UE. „Ce va face cu deşeurile, e problema dânsului…”.

Va refuza (sau nu va avea capacitate) atunci Galaţiul ca să preia gunoaiele unui oraş care nu vrea acum să le ia pe ale noastre şi pe ale altor localităţi?

Citit 1223 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.