Cât vom plăti pentru casă, maşină şi teren în 2023. Calcule estimative ale Primăriei Galați privind noile impozite și taxe locale

Cât vom plăti pentru casă, maşină şi teren în 2023. Calcule estimative ale Primăriei Galați privind noile impozite și taxe locale
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Nu vrem să alungăm veselia sărbătorilor cu vești neplăcute, dar un om informat este unul puternic. Tocmai de aceea considerăm că este important să știți cât veți plăti, în 2023, la bugetul orașului, prin taxele și impozite locale. La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați ne-a furnizat un calcul estimativ al impozitului pe clădiri rezidențiale, al impozitului pe teren și al celui pe autoturisme. De asemenea, vă mai informăm că, la ultima ședință ordinară din acest an, zonele de impozitare au fost modificate, însă doar cu votul aleșilor PSD, după ce consilierii USR și PNL au semnalat anomalii în modul de încadrare a străzilor în categoriile de impozitare.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", indexarea impozitelor și a taxelor locale începând cu anul 2023 a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local în aprilie anul acesta. Documentul prevede ca valorile impozitelor și taxelor locale să fie indexate cu 5,1 la sută, respectiv, indicele de inflație stabilit pentru anul 2021. În august, fusese lansată în dezbatere publică o nouă creștere a impozitelor și a taxelor locale și asta deoarece prin Ordonanța Guvernului nr. 16/15.07.2022 au fost aduse modificări importante privind stabilirea impozitului/taxei pe clădiri. Din fericire, proiectul nu s-a transformat în hotărâre de Consiliu Local. Pentru a avea măcar o imagine de ansamblu a sumelor pe care le-ați putea avea de plătit, am solicitat Primăriei Galați un calcul estimativ al celor mai importante impozite și taxe locale. Vă prezentăm datele care ne-au fost furnizate.

Impozitul pe locuințe

Potrivit calculului estimativ al impozitului pe clădiri rezidențiale pentru anul 2023, sumele datorate de cetățeni ar urma să fie mai mari cu valori cuprinse între 3 și 13 lei.

Conform Primăriei, în Zona A de impozitare, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp) gălăţenii ar putea plăti impozit de 89 de lei, pentru două camere (50 mp) - 179 de lei, pentru trei camere (67 mp) - 240 de lei, iar pentru patru camere (80 mp) - 286 de lei.

În zona B de impozitare, calculele estimative arată astfel: 86 de lei pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp), 171 de lei pentru două camere (50 mp), 230 lei pentru o locuinţă cu trei camere (67 mp) şi 275 de lei pentru patru camere (80 mp).

În zona C, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp), impozitul ar putea fi de 81 de lei, pentru două camere (50 mp) - 163 de lei, la trei camere (67 mp) - 219 lei, iar la patru camere (80 mp) - 262 de lei.

În zona D, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp) ați putea scoate din buzunar 78 de lei, la două camere (50 mp) - 157 de lei, pentru un apartament cu trei camere (67 mp) - 210 de lei, iar la patru camere (80 mp) - 251 de lei.

Terenuri

Primăria ne-a transmis și un calcul estimativ al impozitului pe teren pentru anul 2023, pentru o suprafață de 100 mp. Astfel, în Zona A, impozitul va fi de 105 lei (10.466,59 lei/ha), în Zona B - 79 de lei (7.912,36 lei/ha), în Zona C - 54 de lei (5.415,19 lei/ha), iar în Zona D - 26 de lei (2.572,16 lei/ha).

Autoturisme

Iată și un calcul estimativ al impozitului pe autoturisme pentru anul 2023: autoturism cu capacitate cilindrică de 1.600 cmc - 72 de lei; 1.900 cmc - 213 lei; 2.600 cmc - 1.106 lei.

Taxe speciale

Reamintim că taxa specială de habitat pentru persoane fizice crește la 104,39 lei/persoană/an. Iar taxele speciale pentru finanţarea activităţii de ecarisaj vor însemna 3,36 de lei/an pentru persoane fizice și 67,16 lei/an în cazul persoanelor juridice.

În context, trebuie spus că această creştere a taxelor este doar "încălzirea". În 2024, va urma, cel mai probabil, o majorare cu aproximativ 15 la sută, cât va fi rata inflaţiei anul acesta, iar în 2025, pe lângă o inflaţie de cel puţin 10 la sută, ne aşteaptă plata impozitelor pe locuinţe în funcţie de grilele notariale, specialiştii estimând o majorare cu 50 la sută numai prin aplicarea acestui nou mod de calcul.

Zonele de impozitare, modificate

Zonele de impozitare din municipiul Galați au fost modificate la ultima ședință ordinară a Consiliului Local.

Din start, grupul USR, prin vocea consilierului Daniel Zinica, a anunțat că se va abține de la vot, deoarece una dintre străzile propuse a fi încadrate din Zona C de impozitare în Zona B - strada Plevnei - a beneficiat de lucrări de canalizare, însă rețeaua nu este cu adevărat funcțională. "Considerăm că nu este oportun ca această stradă să intre într-un alt nivel de taxare, având în vedere că încă nu beneficiază de acele servicii".

Consilierul local PNL Laurențiu Onose a sesizat, atât în plen, cât și la comisii, o anomalie: "Bulevardul George Coșbuc se află o parte în categoria A de taxare și o parte în categoria B. Surprinzător, partea reabilitată este în Zona B de taxare. Mi se mare puțin injust ca tratament să-i taxăm mai mult pe cei din partea nereabilitată față de cei din partea reabilitată".

"Faptic, dumneavoastră aveți dreptate. Doar că, la acest moment, nu este semnat un proces-verbal de finalizare și recepție completă a lucrărilor. Scriptic, investiția nu le este opozabilă, de aceea suntem în situația aceasta", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Consilierul Onose a încercat să arate că gălățenii din zona A a străzii Coșbuc nu ar trebui să fie taxați pentru un confort pe care nu îl au, dar primarul i-a replicat în doi peri: "Halal liberalism!".

Cu 15 voturi "pentru", două împotrivă și 10 abțineri, proiectul de modificare a zonelor de impozitare a fost adoptat.

Conform documentului, din 2023, o serie de străzi și alei vor fi incluse într-o zonă de impozitare superioară. Astfel, strada Domnească este încadrată în Zona A de impozitare pe tronsonul cuprins între strada Radu Negru până în strada Prundului. Tot în Zona A de impozitare ar urma să fie incluse strada Ion Neniţescu, aleea Marea Neagră și strada Timișului, care în acest moment fac parte din Zona B de impozitare. În Zona B de impozitare ar urma să urce, din Zona C, strada Enăchiţă Văcărescu, strada 13 Decembrie, strada Pescărușului, strada Plevnei, strada Zimbrului și aleea Bravilor. Nou-intrate pe lista străzilor sunt strada prof. Mihalache Brudiu (fostă Gheorghe Stroiciu), în zona B, și strada Orhideelor, în Zona C.

Foto 2-3: David Tudor

Citit 30070 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 21:33

1 comentariu

  • postat de dinu
    Marți, 03 Ianuarie 2023 14:03
    78.96.84.***
    Asta sa comenteze primarul nu sa declare farabun simt cât și ce a făcut pentru oraș. Sa se pozeze lângă sumele ce reprezinta impozitele dar cred ca și asa lingăii îl perie
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.