Cât vom plăti pentru casă, maşină şi teren în 2023. Calcule estimative ale Primăriei Galați privind noile impozite și taxe locale

Cât vom plăti pentru casă, maşină şi teren în 2023. Calcule estimative ale Primăriei Galați privind noile impozite și taxe locale
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Nu vrem să alungăm veselia sărbătorilor cu vești neplăcute, dar un om informat este unul puternic. Tocmai de aceea considerăm că este important să știți cât veți plăti, în 2023, la bugetul orașului, prin taxele și impozite locale. La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați ne-a furnizat un calcul estimativ al impozitului pe clădiri rezidențiale, al impozitului pe teren și al celui pe autoturisme. De asemenea, vă mai informăm că, la ultima ședință ordinară din acest an, zonele de impozitare au fost modificate, însă doar cu votul aleșilor PSD, după ce consilierii USR și PNL au semnalat anomalii în modul de încadrare a străzilor în categoriile de impozitare.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", indexarea impozitelor și a taxelor locale începând cu anul 2023 a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local în aprilie anul acesta. Documentul prevede ca valorile impozitelor și taxelor locale să fie indexate cu 5,1 la sută, respectiv, indicele de inflație stabilit pentru anul 2021. În august, fusese lansată în dezbatere publică o nouă creștere a impozitelor și a taxelor locale și asta deoarece prin Ordonanța Guvernului nr. 16/15.07.2022 au fost aduse modificări importante privind stabilirea impozitului/taxei pe clădiri. Din fericire, proiectul nu s-a transformat în hotărâre de Consiliu Local. Pentru a avea măcar o imagine de ansamblu a sumelor pe care le-ați putea avea de plătit, am solicitat Primăriei Galați un calcul estimativ al celor mai importante impozite și taxe locale. Vă prezentăm datele care ne-au fost furnizate.

Impozitul pe locuințe

Potrivit calculului estimativ al impozitului pe clădiri rezidențiale pentru anul 2023, sumele datorate de cetățeni ar urma să fie mai mari cu valori cuprinse între 3 și 13 lei.

Conform Primăriei, în Zona A de impozitare, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp) gălăţenii ar putea plăti impozit de 89 de lei, pentru două camere (50 mp) - 179 de lei, pentru trei camere (67 mp) - 240 de lei, iar pentru patru camere (80 mp) - 286 de lei.

În zona B de impozitare, calculele estimative arată astfel: 86 de lei pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp), 171 de lei pentru două camere (50 mp), 230 lei pentru o locuinţă cu trei camere (67 mp) şi 275 de lei pentru patru camere (80 mp).

În zona C, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp), impozitul ar putea fi de 81 de lei, pentru două camere (50 mp) - 163 de lei, la trei camere (67 mp) - 219 lei, iar la patru camere (80 mp) - 262 de lei.

În zona D, pentru o locuinţă cu o cameră (25 mp) ați putea scoate din buzunar 78 de lei, la două camere (50 mp) - 157 de lei, pentru un apartament cu trei camere (67 mp) - 210 de lei, iar la patru camere (80 mp) - 251 de lei.

Terenuri

Primăria ne-a transmis și un calcul estimativ al impozitului pe teren pentru anul 2023, pentru o suprafață de 100 mp. Astfel, în Zona A, impozitul va fi de 105 lei (10.466,59 lei/ha), în Zona B - 79 de lei (7.912,36 lei/ha), în Zona C - 54 de lei (5.415,19 lei/ha), iar în Zona D - 26 de lei (2.572,16 lei/ha).

Autoturisme

Iată și un calcul estimativ al impozitului pe autoturisme pentru anul 2023: autoturism cu capacitate cilindrică de 1.600 cmc - 72 de lei; 1.900 cmc - 213 lei; 2.600 cmc - 1.106 lei.

Taxe speciale

Reamintim că taxa specială de habitat pentru persoane fizice crește la 104,39 lei/persoană/an. Iar taxele speciale pentru finanţarea activităţii de ecarisaj vor însemna 3,36 de lei/an pentru persoane fizice și 67,16 lei/an în cazul persoanelor juridice.

În context, trebuie spus că această creştere a taxelor este doar "încălzirea". În 2024, va urma, cel mai probabil, o majorare cu aproximativ 15 la sută, cât va fi rata inflaţiei anul acesta, iar în 2025, pe lângă o inflaţie de cel puţin 10 la sută, ne aşteaptă plata impozitelor pe locuinţe în funcţie de grilele notariale, specialiştii estimând o majorare cu 50 la sută numai prin aplicarea acestui nou mod de calcul.

Zonele de impozitare, modificate

Zonele de impozitare din municipiul Galați au fost modificate la ultima ședință ordinară a Consiliului Local.

Din start, grupul USR, prin vocea consilierului Daniel Zinica, a anunțat că se va abține de la vot, deoarece una dintre străzile propuse a fi încadrate din Zona C de impozitare în Zona B - strada Plevnei - a beneficiat de lucrări de canalizare, însă rețeaua nu este cu adevărat funcțională. "Considerăm că nu este oportun ca această stradă să intre într-un alt nivel de taxare, având în vedere că încă nu beneficiază de acele servicii".

Consilierul local PNL Laurențiu Onose a sesizat, atât în plen, cât și la comisii, o anomalie: "Bulevardul George Coșbuc se află o parte în categoria A de taxare și o parte în categoria B. Surprinzător, partea reabilitată este în Zona B de taxare. Mi se mare puțin injust ca tratament să-i taxăm mai mult pe cei din partea nereabilitată față de cei din partea reabilitată".

"Faptic, dumneavoastră aveți dreptate. Doar că, la acest moment, nu este semnat un proces-verbal de finalizare și recepție completă a lucrărilor. Scriptic, investiția nu le este opozabilă, de aceea suntem în situația aceasta", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Consilierul Onose a încercat să arate că gălățenii din zona A a străzii Coșbuc nu ar trebui să fie taxați pentru un confort pe care nu îl au, dar primarul i-a replicat în doi peri: "Halal liberalism!".

Cu 15 voturi "pentru", două împotrivă și 10 abțineri, proiectul de modificare a zonelor de impozitare a fost adoptat.

Conform documentului, din 2023, o serie de străzi și alei vor fi incluse într-o zonă de impozitare superioară. Astfel, strada Domnească este încadrată în Zona A de impozitare pe tronsonul cuprins între strada Radu Negru până în strada Prundului. Tot în Zona A de impozitare ar urma să fie incluse strada Ion Neniţescu, aleea Marea Neagră și strada Timișului, care în acest moment fac parte din Zona B de impozitare. În Zona B de impozitare ar urma să urce, din Zona C, strada Enăchiţă Văcărescu, strada 13 Decembrie, strada Pescărușului, strada Plevnei, strada Zimbrului și aleea Bravilor. Nou-intrate pe lista străzilor sunt strada prof. Mihalache Brudiu (fostă Gheorghe Stroiciu), în zona B, și strada Orhideelor, în Zona C.

Foto 2-3: David Tudor

Citit 26180 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 21:33

16 comentarii

 • postat de dinu
  Marți, 03 Ianuarie 2023 14:03
  78.96.84.***
  Asta sa comenteze primarul nu sa declare farabun simt cât și ce a făcut pentru oraș. Sa se pozeze lângă sumele ce reprezinta impozitele dar cred ca și asa lingăii îl perie
  0
  1
  Raportează
 • postat de marr
  Marți, 27 Decembrie 2022 21:37
  86.124.201.***
  Intr-o zona/regiune unde Locurile de Munca se duc naibii ... nu mai sunt ceva Fabrici/unitati productie ---> atunci sursa de bani Majora la buget devine OMUL prin fel de fel Taxe si Impozite , justificate(investitii sau reparatii infrastructura) sau nejustificate . De unde Altundeva ?
  Plus ca bugetele locale/primarie sunt mai peste tot in Tara sursa de bani ptr Firmele de Partid (indiferent de culoare sau marime ).
  E o reteta clasica .
  0
  21
  Raportează
 • postat de Nu mai am bani
  Marți, 27 Decembrie 2022 16:50
  89.136.5.***
  Auzi la ei..zone de impozitare A,B,C... ca sa ne mai jecmaneasca. Cine a inventat asta ?! nu mai stiti ce sa mai faceti sa ne luati banii munciti si luati de la gura copilasilor ! Nu va mai saturati de furat din buzunarul cetatenilor! Nu mai aveti pic de rusine! Vor taxe sa isi mareasca ei lefurile si traiul indestulator! Noua cine ne mai mareste salariile? Nu mai avem bani! Nu se mai poate trai in orasul asta! Toate s-au scumpit si ei vor marirea impozitelor si taxe! S-a intrebat cineva daca e normal ca terenul ce iti apartine sau casa sa fie impozitata?! Atunci de ce mai suntem proprietari?! Impozitezi o activitate economica dar nu ceva ce nu aduce venit si mai esti si proprietar. Mergeti masiv la vot altfel o sa va ia si pielea de pe voi rechinii astia!
  1
  32
  Raportează
 • postat de MM
  Marți, 27 Decembrie 2022 14:42
  5.13.158.***
  Mda, singurul lucru cert si care nu este ”GARGARA” (vorba primarului Vasile din serialul ”Las Fierbinti!!), este creșterea de taxe și impozite. In rest Dumnezeu cu mila!

  https://www.youtube.com/watch?v=AqFwlJU-LoQ&ab_channel=LasFierbinti
  3
  23
  Raportează
 • postat de Societatea specialilor creată
  Marți, 27 Decembrie 2022 11:03
  109.166.133.***
  Așa, o întrebare într-o doară.....credeți că ucrainenii, mai plătesc taxe și impozite pe clădiri, terenuri, mașinic, cimitire, ecarisaj, gunoi și alte minuni, ce le trec prin cap, guvernanților, autorităților, locale ? La șa viață de made în România, cred că autoritățile ,,speciali'' bugetate ar trebui să ne plătească, nouă românilor, că mai suntem pe aici în ,,grădina lui Dumnezeu'', într-o perpetuă viețuire, în supraviețuire, sărăcie accentuată.
  3
  39
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 27 Decembrie 2022 10:48
  5.13.168.***
  In Statele Unite, nu exista impozit pe masini! Pe propietati sigur nu, pentru ca esti amanetat pe viata!
  Intrebarea mea este alta: Daca toti anii succesivi, banii ramasi necheltuili de primarie... 70...80% UNDE SE DUC???
  Dovedeste ca ai cheluit acesti bani, si scade taxele anul viitor. Lasa un an sa ai o rezerva ... nu jupui lumea si asa jumulita ca in povestea lui sTALIN!

  Deja vad ca preturile la alimente (exceptand legume si fructe) sunt CA IN VEST... sau chiar mai mari!!!
  Va veni ceva frumos! NU VA SCAPA NIMENI!

  In Romania, munca cinstita este aspru pedepsita! - EU
  6
  33
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 27 Decembrie 2022 10:47
  86.34.187.***
  Felicitari! Bravo! Salariile bugetarilor si organigramele trebuie indesite cu noii membri, trebuie bani pentru ele si pentru contractele cu dedicatie! Felicitari! Bravo! Sa votati acelasi lucru si la urmatoarele alegeri! In timp de razboi, criza energetica, inflatie galopanta, ce face PMG!? Creste taxele bineinteles! Bravooo! Sunt mandru ca sunt Galatean si am onoarea sa traiesc intr-un oras de exceptie! Bravo! Felicitari partidului! Va multumim ca aveti grija de banii nostri, toti banii.
  3
  33
  Raportează
 • postat de Eva marincova
  Marți, 27 Decembrie 2022 10:34
  86.124.202.***
  Bai nenorocitilor,numai jaf peste jaf faceți.asTa face PSD. CUM DE VA MAI SUPORTA D-ZEU NU VA DA O BOALQ GREA SA CRAPATI DRACULUI SA VA DUCETI LA COMITIR CA SI QCOLO ATI PUS TAXE LA MORTI. SA VA MANACE MOARTEA PE TOTI.
  5
  26
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 27 Decembrie 2022 10:28
  82.76.159.***
  S-au scumpit "cotetele comuniste" si a crescut impozitul pe ele. Unele sunt atat de vechi, fara subsoluri, cu instalatii mizerabile pt. ca nu le verifica nimeni, sunt trantorii care reprezinta zica-se proprietarii, adica cei din fruntea Asociatiilor de proprietarii, platiti degeaba si necontrolati de nimeni. Legi strambe intr-o tara condusa de incompetenti.
  3
  28
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 27 Decembrie 2022 09:32
  89.136.0.***
  Romanii si galatenii in special au mintea scurta la vot si accepta sa mizeze pe rosu, sperand ca imbuibatii din Parlament si Guvern le vor face parte la carnita.
  Din pacate uita ca au dreptul de a indexa votul (prin anulare, pentru a nu fi numarat in avantajul celor care asigura casieria)! Absenta la vot naste monstri, ajutata de organizarea celor multi si ...pacaliti cu mici, ulei si promisiuni gen aeroport, spital, pod, tunel, Schengen etc.
  2
  24
  Raportează
 • postat de doru
  Marți, 27 Decembrie 2022 09:25
  89.136.4.***
  ar mai trebui montate niste semafoare dom deputat pucheanu....si taiati inca citiva zeci de copaci pe Faleza Inferioara, care au mai ramas ca taie Gospodarire Urbana zilnic poate poate se prabuseste faleza sa inceapa Vega 93 proiectul de 100 de milioane de euro...cu parandaratul de rigoare.
  3
  24
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 27 Decembrie 2022 09:17
  5.2.205.***
  Ce spuneam zilele trecute vizavi de interviul primarului cum ca e un miracol ca nu au dat faliment.
  Acum fac in asa fel incat sa revina pe plus.
  Nu conteaza cu cat cresc impozitele, cei ramasi in urma cu 30-40 de ani amatori de cozi tot se vor imbulzi ca oile pe 5-6 ianuarie la taxe si impozite.
  2
  26
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 27 Decembrie 2022 08:24
  194.105.20.***
  de ce sa platesc impozit pe bunul meu ?
  10
  54
  Raportează
 • postat de Gigi
  Marți, 27 Decembrie 2022 05:34
  5.13.233.***
  Salariile nu au fost indexate si nici un un patron nu o va face prea curand, salariile la stat nici atat , gasesc motive ca nu au bani , dar cand vine vorba de marirea taxelor cu rata inflatiei uite ca la Primarie se poate
  8
  64
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 27 Decembrie 2022 00:39
  5.13.211.***
  Cu cat in plus ne va mai jefui puchenu/primaria, anul viitor !!!
  8
  64
  Raportează
 • postat de Nicu Vadana
  Marți, 27 Decembrie 2022 00:09
  95.76.0.***
  E deschis pina la Anul Nou sa putem plati impozitele? Tot la Romarta?
  35
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.