Exproprieri în vederea unei investiții mult așteptate, pentru combaterea inundațiilor

Exproprieri în vederea unei investiții mult așteptate, pentru combaterea inundațiilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 11 ianuarie, hotărârea privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci”. Proiectul a fost deja prezentat anul trecut în paginile cotidianului nostru.

Conform informațiilor prezentate în nota de fundamentare a actului normativ, investiția preconizată răspunde în totalitate obiectivelor Axei prioritare 5 din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), având ca obiectiv specific reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră. De altfel, această axă de finanțare a POIM vizează promovarea acțiunilor orientate spre prevenirea principalelor riscuri accentuate de manifestările schimbărilor climatice, îndeosebi inundații și eroziunea costieră, în vederea evitării pagubelor economice și de vieți omenești.

Reamintim faptul că implementarea proiectului constă în realizarea unor lucrări de reabilitare a stațiilor de pompare SP1 și SP2 situate în municipiul Tecuci, realizarea unei acumulări nepermanente, efectuarea de lucrări de regularizare pe râul Tecucel în lungime de 5,7 kilometri, dar și plantarea de arbori pe râurile Tecucelul Sec și Râpa Roșie, în scopul diminuării pagubelor provocate de viituri. Toate acestea au la bază programul de investiții al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut - Bârlad, în care s-a prevăzut realizarea de lucrări de gospodărire a apelor pentru combaterea efectelor catastrofale cauzate de inundațiile provocate de precipitațiile de intensitate deosebit de mare.

Valoarea totală a proiectului este de 217,571 milioane de lei, cu finanțare europeană și doar 15% de la bugetul de stat, iar data de finalizare estimată este 31 decembrie 2023. Potrivit evaluatorului ANEVAR desemnat, este necesară aprobarea sumei de 479.343 lei în vederea despăgubirii proprietarilor terenurilor proprietate privată ce urmează a fi supuse procedurii de expropriere. Mai exact, este vorba despre un număr de 38 de imobile în suprafață totală de 159.781 mp, în totalitate terenuri arabile, conform anexei actului normativ, care poate fi consultată la adresa https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2023/01/ANEXA-10.pdf.

Citit 3211 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 01:08

1 comentariu

  • postat de CLANTA
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 20:58
    86.124.201.***
    3 lei/mp despagubire???? ha ha ha
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.