Mii de români vor primi pensii mai mari din februarie

Mii de români vor primi pensii mai mari din februarie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a expliat ce se întâmplă cu pensiile românilor care, deși trebuiau să primească mai mulți bani în ianuarie, au primit mai puțini, pentru că actul normativ a intrat în vigoare după ce se tipăriseră deja taloanele. El a atins și subiectul legat de vârsta de pensionare, dar și de stagiul de cotizare, titrează evz.ro.

Astfel, toți cei care au o pensie de peste 4.000 de lei și care au plătit totuși contribuție la sănătate vor primi începând de luna viitoare mai mulți bani la pensie. Pe talonul de pensie vor apărea toate restanțele de pe luna ianuarie.

„Decizia 650 a fost publicată pe 28 decembrie, în acel moment deja taloanele erau tipărite și au mers către poștă pentru a le distribui. În această perioadă, noi deja tipărim taloanele pentru februarie. Începând cu februarie, celor cu peste 4.000 de lei nu li se va mai opri CASS. Se specifică clar pe talon, la restanțe vor primi CASS pe cele 4 zile din decembrie și ianuarie”, a spus Daniel Baciu.

Daniel Baciu, despre mărirea vârstei de pensionare

Șeful CNPP a vorbit și despre vârsta de pensionare, însă nu a putut să ofere o explicație clară, menționând că trebuie purtate discuții cu sindicatele și cu organizațiile de pensionari, urmând ca apoi să fie luată o decizie în acest sens.

„E prematur să fac aceste precizări. La bărbați - 65 ani, femeile au grafic de eșalonare până în 2030 până la vârsta de 63 de ani. Nu pot acum să spun exact ce se va întâmpla, care e forma finală pentru că va trebui să purtăm discuții cu sindicatele, cu organizațiile de pensionari. Foarte important e dialogul pe care trebuie să îl avem, astfel încât legea pensiilor să țină cont și de punctul de vedere al acestor organizații. Este prevăzută în Legea 127 această evaluare. E un proces premergător recalculării, care va fi prevăzut în noul act normativ. Colegii mei lucrează, avem dialog permanent pentru recalcularea care se face în teritoriu. Am avut și acea prelungire de personal, astfel încât până la 1 septembrie să terminăm evaluarea și în baza actului normativ să putem face recalcularea”, a mai adăugat Daniel Baciu.

Citit 14758 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.