Ce spun gălăţenii despre atribuirea câtor două locuri în parcările rezidenţiale

Ce spun gălăţenii despre atribuirea câtor două locuri în parcările rezidenţiale
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Gălăţenii nu se arată prea încântaţi de modificările pe care Primăria ar vrea să le aducă Regulamentului de atribuire a locurilor în parcările rezidenţiale, respectiv de posibilitatea de a li se atribui maximum două locuri, în loc de unul, despre care aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă". Mulţi dintre cetăţeni consideră că este inechitabil şi pledează pentru gratuitatea locurilor de parcare, în condiţiile în care garajele continuă să sufoce oraşul.

Aşa cum aţi putut afla în ediţia de sâmbătă a ziarului „Viaţa liberă”, un proiect de modificare și completare a Regulamentului de atribuire a locurilor din parcările de reședință aflate în municipiul Galați a fost lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei Galați, până pe 12 februarie 2023. Cea mai importantă modificare prevede că "în parcările de domiciliu sau reședință se vor atribui maximum două locuri de parcare pentru un apartament din imobilul arondat".

Pe reţelele de socializare, dar şi pe site-ul ziarului nostru au curs opinii negative şi mesaje critice din partea gălăţenilor. Numai că acestea capătă valoare doar dacă sunt transmise oficial în cadrul consultării publice. Un asemenea punct de vedere a transmis Primăriei, dar şi redacţiei noastre, Asociaţia "Galaţi, oraşul meu". Vi-l prezentăm în continuare.

"Membrii Asociației «Galați, orașul meu» au luat act de intenția municipalității de a schimba regulamentul de atribuire a locurilor de parcare în oraș, în sensul admiterii închirierii a două locuri, în loc de unul. Această măsură este absurdă, în condițiile în care majoritatea cetățenilor orașului se confruntă zilnic cu problema găsirii unui loc de parcare, acestea fiind insuficiente în toate cartierele urbei.

Nu poate fi aplicat un asemenea regulament discreționar până nu se demolează TOATE garajele și nu se construiesc parcări, unele chiar supraetajate, cum ar fi fost cazul, spre exemplu, la Palatul de Justiție sau Colegiul Naţional «Mihail Kogălniceanu», în toate zonele orașului. Abia atunci, după ce se asigură măcar câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, se poate trece la etapa a II-a, cu două locuri atribuite.

Vă solicităm sistematizarea cartierelor prin demolarea garajelor, identificarea a noi locuri unde se pot construi parcări, unele supraetajate", transmit membrii asociaţiei.

În speranţa că Primăria va ţine seama de ele, iată şi câteva dintre mesajele primite la redacţie:

"Toţi cetăţenii cer ca parcările să fie gratuite şi să nu se mai bage vrajba între vecini. Dacă parcările sunt gratis în cartiere, toată lumea va avea loc! Nu s-au construit parcări subterane sau supraterane peste tot şi nu sunt locuri, dar vreți bani şi vreți să şi încurcați lumea!".

"Trebuie să avem toţi loc de parcare în zona unde locuim! Este inadmisibil să nu construiești suficiente locuri de parcare, dar să pui taxe peste taxe!".

"Asta e soluția găsită pentru a-i «ajuta» pe cei care au mai multe autoturisme. Nu este în regulă atâta timp cât multe persoane care au un singur autoturism nu au reușit să obțină un loc de parcare".

"Parcarea la domiciliu sau reşedinţă trebuie să fie gratis. Plătim impozit pe maşini la Primărie. Pentru locuinţele noi care se construiesc este obligatorie existenţa locurilor de parcare. Trebuie alocate şi pentru blocurile vechi locuri de parcare".

"S-au făcut parcări supraetajate în cartiere şi nu ştim?".

Citit 5816 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 04:58

14 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 12 Februarie 2023 19:28
    5.13.195.***
    @Gicu: pe locul a 4 garaje parchezi 7 masini. Cu 4 garaje ai loc ocupat si de garaj si de masina in parcare pentru simplul fapt ca in garaj e varza si alte acarete.
    0
    0
  • postat de gicu matriteru
    Vineri, 10 Februarie 2023 07:00
    86.124.201.***
    primaria incasa 700 Ron anual pentru un garaj... acum pe aceasi suprafata incaseaza maxim 240....bani pierduti de la buget plus cheltuieli cu amenajarile.... de undeva trebuie sa recupereze. problema parcarilor nu se va rezolva niciodata pentru ca numarul autoturismelor e in continua crestere iar suprafata e aceeasi.
    0
    0
  • postat de Liviu G
    Joi, 09 Februarie 2023 12:16
    86.124.202.***
    In primul rand nu este corect sa se perceapa taxa de parcare in anumite zone iar peste strada sa fie parcare gratuita. Daca s-a luat decizia sa se faca parcari cu plata, aceste parcari de resedintza trebuiau amennajate in tot orasul si apoi in temen de cateva luni scoase la licitatie toate din oras. Nu cred ca este legal si sigur nu este moral ca unii locuitori sa plateasca, sa liciteze sume mari ptr un loc de parcare iar la cateva sute de metrii parcarile sa fie la liber chiar si cele refacute acum cativa ani.
    Toate garajele pe domeniul pubilc ar fi trebuit demolate inainte sa se organizeze licitatia ptr locuri de parcare! Toate garajele din oras!
    In zonele unde parcarea este ocupata 100% si se ajunge la licitatii cu preturi mari, de peste 1000 sau 2000 de ron pe an in unele cazuri, e clar ca acolo este o problema si primaria ar fi trebuit sa identifice aceste zone inainte si sa propuna solutii (parcari subterane, supraetajate etc.).
    Aceste lucruri trebuiau puse pe hartie si clarificate inainte de demararea acestui proces de atribuire a locurilor de parcare. Dar situatia creata denota lipsa de interes pentru problemele cetateanului, lipsa de respect a autoritatilor doar interesate sa captuseasca niste bugete ciuruite, de care nimeni nu s-a incumetat sa se ocupe prin micsorarea fondului de salarii din primarie cu un 10%, ca sa fie putin mai suportabil si pentru omul de rand care e lovit din toate partile!
    0
    0
  • postat de GIGEL
    Joi, 09 Februarie 2023 10:51
    81.196.199.***
    Cum este posibil ca in anul 2022 sa se daramane aproape 9% din garajele construite adica din 4 mii si ceva aproape 350 din 4200 si tu ca primar incerci sa incasezi taxa pe blana ursului din padure ? Cand vreodata o sa mearga don' primar la o emisiune televizata si neplatita de primarie sa raspunda la intrebarile fraierilor din acest oras ,cei nemultumiti?. In afara de o artera si cateva tramvaie si 10 autobuze care in mod normal trebuiau facute in rest nimic si se termina si acest mandat fara realizari importante ,a.... scuze realizare mare angajarea de plimbatori de hartie in primarie si amante si nepoti era sa uit, nimic altceva doar zero barat si se vede si la aceasta ninsoare, numai everest prin oras nu stii pe care sa il urci .
    0
    0
  • postat de roman verde
    Joi, 09 Februarie 2023 09:11
    165.225.206.***
    In tarile din centrul si vestul Europei parcarea din subteranul blocului se cumpara odata cu apartamentul si costa destul de mult (aprox. 10% din valoarea apartamentului). Da, sunt parcari gratuite in jurul imobilului dar asta nu-ti garanteaza ca vei gasi loc de parcare.
    Personal cred ca primaria vrea sa permita 2 locuri deoarece au ramas multe nealocate. Reactia galatenilor demonstreaza faptul ca multi proprietari de apartament au fie doua masini, ori masina este pe persoana juridica sau pe alt nume decat al lor. Un efect pozitiv al introducerii acestor parcari rezidentiale este ca au disparut masinile abandonate dar tortuarele au devenit acum parcari pentru cei fara loc, punand in pericol pietonii care sunt nevoiti sa mearga pe strada cat si traficul deoarece se limiteaza vizibilitatea in intersectii.
    Eu unul consider parcarea rezidentiala un gest de normalitate si civilizatie.
    0
    0
  • postat de Jon
    Joi, 09 Februarie 2023 09:07
    5.2.209.***
    Oare cine ar trebui sa se ocupe de deszapezirea locurilor de parcare, am fost 2 saptamani plecat si la intoarcere... surpriza.... pe locul meu se alfa un munte de zapada inghetata, prea mare sa fie curatatat manual. Oare la cine trebuie apelat?
    0
    0
  • postat de RTE
    Joi, 09 Februarie 2023 07:35
    81.196.234.***
    Este discriminatorie aceasta varianta. Deoarece sunt cazuri când există două mașini și un garaj. De ce, cel care are două mașini și un apartament poate să obțină doua locuri de parcare, iar cel care are garaj nu poate. In fond, fiecare are o mașină cu loc "asigurat" și o mașină fără loc asigurat, dar care tot în stradă sta.
    Nu în ultimul rând, ar trebui sa nu existe licitație. Iarăși discriminare. Nici un cetățean de rand cu un salariu cat de cat decent nu o să poată concura cu un medic, sau o asistenta medicala, sau un pensionar ieșit la pensie din justiția injustă a țării noastre....etc etc etc.
    Poate că domnul primar, car știm deja placa- nu ii poate mulțumi pe toți- mai analizează și găsește alte soluții decente, cu taxă normala de altfel. De exemplu de ce nu se poate transforma in "parcare rezidențială" și parcarea cu taxă la ora. După ora 17 până la ora 8 sa fie rezidențială, iar între 8-17 sa fie cu taxă la ora. Ar incasa și bani și ar fi o soluție sa ajute cu adevărat cetățenii.
    Cat despre cei care tot licitează sume exorbitante, mai bine făceau niste donații la Inima de copil sau la un cămin de bătrâni....
    0
    0
  • postat de Posesor 1 buc autoturism
    Joi, 09 Februarie 2023 06:03
    5.13.197.***
    Și iar cei mai ...avuți sunt mai speciali si au întâietate in fata celorlalti.
    Normal că cei cu doua mașini au și bani mai multi, deci vor licita mai mult iar ceilalți vor rămâne pe dinafară.
    Curat murdar, coane Mitica!
    0
    0
  • postat de Marcu D.
    Joi, 09 Februarie 2023 04:57
    5.13.213.***
    Două dungi cu vopsea pe asfalt și gata, marcă banul, ca la alba- neagra. Că salariile nesimțite ale aristocrației bugetare din primărie trebuie mărite și plătite nu?
    0
    0
  • postat de cetatean
    Joi, 09 Februarie 2023 04:18
    5.13.233.***
    O intrebare: Era o lege data de fostul primar in care se zice asa ; Cei care vin cu dubele care apartin de societati intreprinderi firme institutii etc nu au voie sa parcheze pe domeniul public sau altundeva decat in curtea institutiilor sau a zonelor special amenajate de acestea , mai e valabila acea lege? Politia locala amenda la acea vreme propietarii sau soferii de dube si amenda era una cosistenta 500 ron fix la acea vreme si nu glumesc, era cat un avans al unui muncitor la acea vreme ,
    0
    0
  • postat de Ghe
    Miercuri, 08 Februarie 2023 23:26
    5.13.128.***
    Asta e o alta găselniță a primăriei ca să scoată bani mai mulți! Metoda e simplă... Scoate 2 locuri pe cap de vaca furajata, vecinul care vrea și el un loc, cand aude ca e posibil sa nu poată din cauza altui vecin care are 2 mașini, licitează mai mult ca să prindă și el un loc... Și uite așa primăria face bani pentru salariile nesimțite ale funcționarilor de acolo... Părerea mea e ca nimeni sa nu intre în jocul asta mizerabil!
    0
    0
  • postat de Parcari gratuite
    Miercuri, 08 Februarie 2023 20:49
    89.136.4.***
    Cetatenii vor parcari gratuite in cartiere si in zonele unde locuiesc si nu vrajba intre oameni pentru ca unii nu mai au bani si vor sa ne ia si ultimul ban din buzunar ! Caldura costa enorm, sunt -10 grade , electricitatea costa enorm, mancarea costa dublu ca in Paris , apa e cea mai scumpa din tara , acum vor sa ne ia si ultimul leu pe aceste parcari dar nu au constuit parcari suficiente si locuri de parcare.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Miercuri, 08 Februarie 2023 20:05
    5.13.195.***
    Cine va trebui sa aiba 2 locuri va avea.Plus masinile firmei. As pune taxa pe masinile de firma, taxiuri, dube care sunt parcate in parcarile de resedinta nu insa cu sensul de a avea loc platit ci de a avea voie sa le parcheze acolo.Daca nu le convine sa le parcheze la firma sau unde au punct de lucru.
    0
    0
  • postat de Yduffuf
    Miercuri, 08 Februarie 2023 19:11
    37.163.157.***
    Primăria nu ține cont de părerile oamenilor cinstiți care muncesc de dimineața până seara pe brânci și care își plătesc taxele la timp. Din contra, Primăria Galați îi tratează cu dispreț, aroganță. Nu vă faceți vise că nemulțumirile vă vor fi luate în considerare . Vă rămâne să vă salvați, să vindeți tot și să vă mutați. Sună nasol rău ce am spus, e adevărat dar poate doar așa să se resetez cumva mizeria asta care se întâmplă în Galați. Suntem de râsul lumii, orașul peștilor, prostituatelor, al polițiștilor corupți, al videochatistilor. Tot ce a fost bun a fost distrus.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.