Primăria va face economie la becuri

Primăria va face economie la becuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dragi gălăţeni, dacă nu aţi făcut-o până acum ar fi timpul să investiţi în lanterne, lămpaşe sau, mă rog, pentru ecologiştii convinşi, felinare. Primăria o să cam stingă lumina pe străzi, pentru că e criză şi trebuie reduse cheltuielile.

Autorităţile promit că nu va fi beznă totală, ci o comisie va stabili din câţi în câţi stâlpi va lumina un bec. Vor fi însă păstrate „oazele” în care iluminatul festiv dăinuieşte (inutil) tot anul.

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a anunţat ieri că municipalitatea este obligată să reducă din cheltuieli şi, în aceste condiţii, Primăriei îi este imposibil să asigure iluminatul public în aceeaşi parametri ca până acum. Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, dată de Guvernul Boc, trebuie diminuate cheltuielile cu bunurile şi serviciile pentru semestrul al doilea cu 20 la sută.

„Iniţial, pentru acest capitol bugetul fusese stabilit la 56,9 milioane de lei, pentru întregul an. În urma aplicării dispoziţiilor guvernamentale, din suma aferentă celui de-a doilea semestru, 14,8 milioane, vor fi scăzute 2,2 milioane de lei”, a explicat Ciumacenco.

Astea fiind datele problemei, Primăria va trece la un program de diminuare a consumului, de reducere a numărului becurilor aprinse noaptea pe străzile oraşului. De vină nu este Luxten, care asigură iluminatul public al oraşului şi care, spune vicele, a montat becuri economice cu limitatoare de intensitate, ci tariful mare al energiei electrice.

Cine stinge lampa?

O decizie în acest sens va fi luată în cel mai scurt timp de o comisie tehnică din cadrul Primăriei Galaţi care în momentul de faţă inventariază stâlpii şi calculează câţi vor mai rămâne în funcţiune.

Autorităţile s-au gândit că diminueze numărul de ore de funcţionare a iluminatului public, dar nu se poate pentru că vine sezonul rece. Potrivit viceprimarului, soluţia ar putea fi păstrarea în funcţiune a unui stâlp de iluminat din trei.

Un lucru e cert: „Nu vor mai arde becurile pe toţi stâlpii. Astfel de măsuri au fost deja luate în multe din oraşele mari. De exemplu, Constanţa face economie de la începutul anului. Sperăm ca situaţia să persiste doar până la finele anului”, a declarat Ciumacenco.

Dacă vi se pare că nici în momentul de faţă iluminatul public nu e prezent atunci când deja se întunecă, nu vă înşelaţi. Explicaţia este aceea că încă nu s-a trecut la programul de iarnă!

Becuri de Crăciun

Dacă stâlpii vor rămâne din trei în trei în întuneric, de Sărbători vom avea parte însă de lumini. Nicuşor Ciumacenco spune că iluminatul ornamental va funcţiona în perioada sărbătorilor, altfel oraşul nu ar mai fi la fel de frumos.

Tot Primăria va decide şi care dintre clădirile publice din oraş – Consiliul Judeţului, Prefectura, Primăria - vor mai avea parte de iluminat arhitectural, de ecleraj, pe timpul nopţii.

Şi ca să încheiem cu o glumă, amintiţi-vă de bancul acela: cine pleacă ultimul din ţară, să stingă şi lumina. Cum luminile încep deja să se stingă, ar fi oare cazul să ne grăbim?

Citit 1448 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.