Gălățenii care au găzduit refugiați, notificați să le plătească taxa de habitat

Gălățenii care au găzduit refugiați, notificați să le plătească taxa de habitat
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Gălățenii care, pe parcursul anului trecut, au găzduit refugiați proveniți din Ucraina au avut parte de o surpriză neplăcută. Primăria municipiului Galați i-a notificat pentru taxa de habitat pe care o datorează la bugetul local pentru fiecare dintre persoanele găzduite.

La solicitarea noastră, administrația locală ne-a comunicat câte notificări au fost transmise și cum au fost identificați cetățenii care și-au pus locuințele la dispoziția celor alungați de-acasă de război.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că nu este vorba despre o taxă aplicată refugiaților, ci despre taxa de habitat pe care o plătesc toți locuitorii municipiului Galați pentru activitățile de salubrizare. Această taxă se instituie în urma declarației pe propria răspundere a proprietarului unui imobil cu privire la numărul de persoane care locuiesc, fie și temporar, în acel imobil”, a ținut să precizeze din start Primăria Galați. Administrația locală susține că, pentru anul 2022, au fost transmise 342 notificări persoanelor care au primit în gazdă sau și-au închiriat locuințele refugiaților proveniți din Ucraina.

„Persoanele au fost identificate conform informațiilor transmise de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Galați, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina și a HG 336/2022”, explică Primăria.

Cel din urmă act normativ se referă la stabilirea mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice.

Conform Primăriei, notificările au fost transmise în perioada 28 februarie - 2 martie 2023. Documentele solicită gălățenilor să depună declarația pentru stabilirea taxei speciale de habitat din care să rezulte numărul cetățenilor apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina găzduiți în imobilul pentru care au fost furnizate informațiile de către Direcția de Asistență Socială.

Am fost curioși cum va fi calculată taxa de habitat pe care vor trebui să o achite cetăţenii care au găzduit refugiaţi. „Taxa de habitat va fi calculată conform prevederilor HCL nr. 444/26.11.2015 pentru aprobarea taxei speciale de habitat şi a Regulamentului pentru constatarea, stabilirea, încasarea şi utilizarea taxei speciale de habitat, modificate și completate ulterior”, s-a mărginit să ne răspundă municipalitatea. La insistențele noastre, ni s-a precizat că taxa va fi calculată proporțional, în funcție de perioada în care au fost găzduiți refugiații.

Ar mai fi de spus că, pentru anul 2022, valoarea taxei de habitat a fost de 99,32 de lei/pers/an. Rămâne de văzut dacă se vor aplica și penalități de întârziere.

Citit 4229 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2023 20:13

7 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 22 Martie 2023 10:36
    5.13.195.***
    Nu au cum sa plateasca nici o taxa locala sau nationala PENTRU CA NU SUNT ROMANI! Au domiciliul fiscal in Ukraina, mai mult nu este o tara aflata in UE. Iar sa trezit baietelul asta de sec(u de Murfatlaier) si cere munca altora! DATI-L ODATAAFARA DE SUS CA A INCEPUT SA FURE CURENT DEMULT!
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 22 Martie 2023 09:55
    89.137.225.***
    stiti cum a procedat Polonia?!.....de la bun inceput. Nene,vreti sa va refugiati la noi? ok,va ajutam,nici o problema.Dupa cateva luni refugiatii au trebuit sa-si plateasca jumatate din costurile de cazare,mancare,etc,iar de la 1 Ianuarie,cei care au dorit refugiu in Polonia trebuie sa-si plateasca integral toate cheltuielile necesare. Scurt!...nu s-a stat la discutii. Nu spun ca e bine sau rau dar......acum fiecare intelege ce sau cum vrea. La noi parca prea este un fel de debandada asa,un mereu dute-vino al ucrainenilor si nu ii intreaba nimeni nimic. Desigur,noi suntem romani si nu ne plictisim.......
    0
    0
  • postat de Adi
    Miercuri, 22 Martie 2023 08:21
    109.96.154.***
    In conditiile in care acest ajutor a fost transformat intr-o adevarata afacere este normal sa fie achitata si taxa pe habitat. Credeti cumva ca proprietarii apartamentelor au facut gunoiul pachet si l-au trimis in Ucraina? Sunt cazuri in care au avut cazate si cate 6 persoane intr-un apartament.Pentru fiecare persoana au incasat 1500 lei pe luna de la statul roman . Plata a 100 lei pe an pentru gunoi este floare la ureche.
    0
    0
  • postat de Geos
    Miercuri, 22 Martie 2023 07:20
    5.13.167.***
    "Găzduirea refugiaților" a devenit o adevărată industrie.
    Ma întreb dece nu s-au amenajat tabere de refugiati și sunt lăsați sa umble cu SUV-urile peste tot. Romanii circula la fel de liber în Bucovina de Nord?
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 22 Martie 2023 00:00
    5.13.144.***
    Frate, frate ...dar branza lui pucheanu e pe bani...Dam c-o mana si luam cu doua !!!...
    0
    0
  • postat de Exigent, vigilent Primarul nostru
    Marți, 21 Martie 2023 23:14
    109.166.132.***
    S-a trezit și primarul, cu habitatul.......eu zic să-i taxăm pe ucraineni și cu ecarisajul ? Vigilent Primarul nostru, uite cum se scot bani dintr-un război, la vecinii noștri aflați în pribegie, la ananghie. Nu ar fi bine, să taxeze ucrainenii, printr-o taxă de război ? S-o numim, ''taxa lui Putin'' ?
    0
    0
  • postat de marr
    Marți, 21 Martie 2023 19:58
    86.124.201.***
    Aoleuuuuuuu... pai cum asa , Primaria nu e "Sus cu Ucraina/ Suntem alaturi de Ucraina-Poporul Ucrainean ? :)))
    Deci , gata ...Scandal Diplomatic , Noul Bâstroe !
    (eventual)Unde-i Șosoaca sa ne conduca-n Lupta ?!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.