Se caută pământ pentru extinderea Poligonului de la Smârdan

Se caută pământ pentru extinderea Poligonului de la Smârdan
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan este unul dintre cele mai mari poligoane din țară, destinate pregătirii armatei.

Înființat în urmă cu 72 de ani, obiectivul, devenit punct strategic pentru antrenamentele și exercițiile trupelor NATO, se vrea a fi mărit. Ministerul Apărării Naționale a inițiat deja o serie de demersuri în comunele învecinate pentru identificarea terenurilor care ar putea fi alipite amplasamentului deja existent. Proprietarii de terenuri din comunele învecinate comunei Smârdan pe teritoriul căreia se află Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă au de ce să fie preocupați, pentru că pământurile lor ar putea deveni, într-un viitor nu foarte îndepărtat, părți componente ale poligonului destinat pregătirii armatei române și ale statelor membre NATO. În contextul războiului din Ucraina, oficialii Ministerului Apărării Naționale au găsit oportună extinderea centrului de pregătire și au inițiat deja proceduri preliminare de identificare a potențialelor zone unde obiectivul ar putea fi extins. Mai multe primării din zona învecinată au fost deja înștiințate și li s-a cerut sprijinul pentru identificarea terenurilor și punerea la dispoziție a datelor de contact ale proprietarilor. ”Am primit o notificare din partea unității militare prin care ni s-a cerut să le punem la dispoziție schițe cadastrale, amplasamente, date de contact, nume și numere de telefon. Am înțeles că s-a cerut și pentru comunele Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, spre Cuca, încolo. S-ar avea în vedere extinderea spre vest”, ne-a confirmat Maricel Petrea, primarul comunei Schela, una dintre unitățile administrativ-teritoriale vizate de intențiile celor de la Apărare.

Poligonul de la Smârdan n-a afectat, până acum, prin amplasament, teritoriul comunei Schela, iar o eventuală extindere i-ar putea afecta pe investitorii care au terenuri în zonă și care ar putea intra în colimatorul planurilor Armatei. Planuri care par să fie foarte serioase, după cum reiese din răspunsul pe care MApN ni l-a transmis la solicitarea noastră. ”Ca urmare a creșterii nevoilor de instruire a structurilor Armatei României, Ministerul Apărării Naționale ia în calcul posibilitatea extinderii unor poligoane și facilități de instruire. În vederea identificării celor mai bune soluții, conform legislației în vigoare, au fost demarate studii și analize interne, precum și consultări cu primăriile localităților adiacente acestui obiectiv militar, pentru a determina fezabilitatea unor astfel de demersuri”, au precizat oficialii de la Apărare, care nu au făcut, deocamdată, nicio mențiune referitor la alte detalii referitoare la suprafața de teren vizată, proceduri sau termene de aplicare. 

Poligonul de la Smârdan se află la 15 kilometri de municipiul Galaţi și a fost înfiinţat în 1951. Are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare, aici putându-se asigura cazarea pentru sute de militari. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, aici s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

Citește și Trageri cu tancuri în poligonul de la Smârdan

Citit 6451 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 09:23

9 comentarii

  • postat de RuieMusia
    Duminică, 26 Martie 2023 09:37
    155.133.64.***
    slava și mentalitatea lui de cotropitor rus. Presupun ca așa faci și la tine la țară, dacă ai chef sa iti ridici încă o toaleta în curte (ca tu ești pe tradițional, așa), o ridici în curtea vecinului, doar pentru ca ai fost de 2 ori în vizita la el...
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 21:54
    86.124.202.***
    Daca are nevoie ...sa-l cumpere Corect , nu subevaluat . Platiti banu' Corect la oameni si faceti ce vreti cu el .
    La bugetul pe care il are ... Armata/MAPN are bani ...si inca Garla !
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 21:53
    86.124.202.***
    Daca are nevoie ...sa-l cumpere Corect , nu subevaluat . Platiti banu' Corect la oameni si faceti ce vreti cu el .
    La bugetul pe care il are ... Armata/MAPN are bani ...si inca Garla !
    0
    0
  • postat de Rosiamunteana
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 10:10
    95.76.59.***
    Este de mirare ca pe campurile de la Smardan nu a fost identificat vreun gandac/rama sau pasaroi mai acatarii, a carui existenta necesita masuri de asigurare a mediului (iar multitudinea de ecologisti sa solicite mutarea poligonului militar in alta tara), asa cum se intampla cand trebuie construita
    0
    0
  • postat de Ivan
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 06:41
    5.13.234.***
    Nimic productiv pentru viitor
    0
    0
  • postat de Se rechiziționează, se despăgubește
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 01:07
    93.122.249.***
    Se trimite notă de rechiziționare de către MApN, se despăgubesc financiar proprietarii de teren și s-a terminat problema.
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 00:36
    5.13.145.***
    Se cauta pamant... Se cauta suprafete de pamant...
    Pamant am si eu in jardiniera !!!
    0
    0
  • postat de Slava
    Vineri, 24 Martie 2023 22:36
    5.13.148.***
    Pamantul e foarte aproape si e numai bun pentru asa ceva: pamantul se numeste "Bugeac" si momentan este ocupat samavolnic, prin furt, de catre ucrainieni si rusi...
    Slava Romania !
    0
    0
  • postat de Gospodarul
    Vineri, 24 Martie 2023 21:32
    89.136.231.***
    Se gaseste la Dedeman, din ăla bun, cu îngrășăminte...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.