PNL vs. PDL - cine distruge teatrele gălăţene?

PNL vs. PDL - cine distruge teatrele gălăţene?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, acuză PDL şi OUG 63 de distrugerea teatrelor gălăţene. După cum am mai scris, „eficientizarea” şi reducerea de personal în administraţie impusă Primăriei şi Consiliului Local de OUG 63 a lovit tocmai în Cultură.

Teatrul de Păpuşi a devenit o secţie a Dramaticului, silit să trimită acasă actorii pensionari sau pensionabili, iar Muzicalul a rămas cu 37 de artişti, restul fiind trecuţi la Fundaţia „Andreiana Juventus”.

Dobre consideră că vinovaţi de această situaţie nu sunt cei care nu au recunoscut actul de naştere al Muzicalului şi Păpuşilor, ci OUG 63: „Nu e vorba de găselniţe şi şmecherii, că a fost hotărârea Sfatului Popular, Regional, Raional, că am scris într-un fel şi trebuia altfel, este o ordonanţă care loveşte cultura”.

„Galaţiul avea trei teatre de tradiţie care sunt pe cale de a fi uşor, uşor, distruse. Primăria a încercat nişte măsuri, atât cât a putut, ca să le ţină în viaţă. Dar cei care au dat lovitura acestor instituţii sunt cei care guvernează. OUG 63 căreia noi ne opunem este cea care a afectat instituţiile”, a declarat Victor Paul Dobre.

Deputatul speră ca OUG 63 să pice în Parlament, dar nu ne-a putut spune ce se va întâmpla în acest caz cu toate hotărârile de restructurare adoptate de Consiliile locale şi puse deja în aplicare:

„Nu sunt soluţii normale să fuzioneze Păpuşile cu Dramaticul, să treci salariaţii pe o fundaţie. Trecerea teatrelor, muzeelor la autorităţile locale făcută de Ion Caramitru a fost o idee bună, altfel nu mai aveam nimic.  În general, Primăria şi CJ s-au străduit să le asigure o bună funcţionare. Şi vin acum cu o măsură care îi zăpăceşte pe toţi. Ce-am rezolvat?”, s-a întrebat retoric Dobre.

Liberalul i-a cerut liderului PDL, deputatul Mircea Toader, să spună ce are partidul său cu Teatrul Muzical, cu Teatrul de Păpuşi şi cu restul instituţiilor. „Prefectul nu a verificat decât legalitatea pe procedură, nu oportunitatea unei hotărâri. Distrugerea teatrelor este opera integrală a onorabililor de la PDL.

Mircea Toader este omul cel mai bine plasat între PDL-işti şi ar trebui să fie preocupat mai mult de ceea ce se întâmplă la noi, la Galaţi. Cam uită PDL să lase loc de bună-ziua”, a subliniat Dobre.

„Eficienţă la costuri mici”

Contactat telefonic, preşedintele PDL Mircea Toader a declarat că PDL nu are nimic împotriva teatrelor, dar că aşa este normal să se facă restructurare:

„Nu am nimic cu teatrele, din contră am susţinut activitatea culturală şi cu atât mai mult tradiţia teatrelor, numai că ele trebuie să intre într-un mod de organizare şi susţinere a municipalităţii sau a Consiliului. Să nu facă parte din structura Primăriei, ci să fie o activitate independentă, aşa cum a prevăzut şi ordonanţa respectivă”.

„Nu este decât o autonomie pe care o hotărăşte CL. Nu cred că este o problemă deosebită dacă teatrele au o conducere unică, nu trebuie să scrie că instituţia respectivă e independentă, principal este să-şi atingă scopul cultural, pe de o parte, iar pe de altă parte, să poată avea costuri cât mai reduse”.

„Pe de altă parte, PDL nu este responsabil decât dacă s-ar desfiinţa într-o formă sau alta actul de cultură, ceea ce noi nu am susţinut niciodată”, a declarat Mircea Toader.

Citit 729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.