Bani pentru (dez)echilibrarea bugetelor

Bani pentru (dez)echilibrarea bugetelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Silite de Guvern să facă reduceri de personal, să reducă salariile angajaţilor şi bugetele de venituri şi cheltuieli pe semestrul al doilea al anului, autorităţile locale au primit o nouă lovitură. Sumele care le reveneau din cotele defalcate din TVA şi cotele defalcate din impozitul pe venit, menite să le echilibreze bugetele, în realitate le dezechilibrează. Primarii din judeţ s-au trezit pe faxuri cu un document trimis de Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală, un tabel cuprinzând localităţile şi sumele cu minus în faţă.

Antetul „măcelului financiar” spune sec: „Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a influenţelor rezultate ca urmare a rectificării sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale precum şi a sumelor din cota de 22 la sută din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale”, conform prevederilor OG 18 cu privire la rectificarea bugetului de stat şi a legii finanţelor locale. Numai că „echilibrarea” mai rău găureşte planurile de investiţii şi bugetele localităţilor.

Top tăieri

Pe total judeţ, se pierd o dată 6.288.000 de lei din sumele din TVA şi 5.763.000 de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Municipiul Galaţi s-a ales cu o rectificare negativă de 131.000 de lei de la TVA şi 185.000 de lei din cotele impozitului pe venit.

Tecuciul a pierdut doar din TVA – 150.000 de lei, dar a câştigat 34.000 de lei  din impozitul pe venit.

Oraşul Bereşti strânge cureaua bugetară cu 22.000 de lei, dar impozitul pe venit îi aduce o gură de oxigen de 7.000 de lei.

Şi oraşul Târgu Bujor pierde 52.000 de lei din TVA, dar salvează măcar 18.000 din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Nici comunele nu au motive de bucurie, dimpotrivă. Pierderea generală se ridică la 5.933.000 de lei şi, respectiv, 5.637.000 de lei.

Cea mai mare „gaură” în buget a suferit-o comuna Pechea – 611.000 de lei, în total. Cea mai mică pagubă s-a înregistrat la Oancea, care a pierdut în amblele părţi câte 1.000 de lei.

Concret, pe sume defalcate din TVA, toate localităţile sunt pe minus. Cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor mai aduc câte un balon de oxigen de maxim 9.000 de lei, cât primeşte Slobozia Conachi sau de 2.000 de lei, cât i-a revenit comunei Vânători.   

Ce spun primarii

Primarul comunei Fârţăneşti, social-democratul Adrian Filote, nu ştie încă de unde va tăia cei peste 200.000 de lei şi este preocupat de efectul pe care îl va avea rectificarea:

„Sincer să vă spun, nici eu nu ştiu de unde vor pleca aceşti bani pentru că ne-au pus în faţa unei situaţii fără ieşire. Nici nu vreau să mă gândesc. Şi aşa bugetul era cum era, acum să ni se mai ia bani în plus. Vă daţi seama, avem şi noi lucrări în derulare care nu sunt plătite, vine iarna, trebuie asigurate condiţii pentru şcoli. Probabil că vor să ne blocheze cu totul! Poate s-or răzgândi pentru că, dacă nu o fac, închidem porţile”.

Primarul PNL al comunei Pechea, Iancu Boldea, a fost silit să facă cea mai consistentă reducere – peste 600.000 de lei:

„M-a luat durerea de cap când am primit documentul. Am făcut rectificarea şi am trecut-o deja prin Consiliul Local. Eu am un subcentru bugetar - un grup şcolar cu mai multe şcoli. Am retras pe salarii 100.000 şi de la alte cheltuieli de la bunuri şi servicii. În final, deşi le aprobasem şi naveta cadrelor didactice până la finele anului, le-am redus-o, dar am găsit o formulă să se rezolve cu alte surse”.

„A hotărât Consiliul să renunţe la investiţia de modernizare a drumurilor. Noroc că nu am semnat contracte ferme ca să încurc şi firmele. Am însă un proiect pe reţele electrice, pentru care voi face licitaţie, că a dat Dumnezeu să-mi mai rămână o sumă, dacă nu mi se va lua şi aceasta până la sfârşitul anului. Noi încă mai răsuflăm, nu ne-a gâtuit de tot. Cu una, cu alta ieşim bine până la sfârşitul anului!”, ne-a declarat primarul.

Efectele acestor tăieri şi reduceri succesive se vor vedea însă la iarnă. 

Citit 1003 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.