Prefectul Cosmin Păun: „Efectele restructurării se vor vedea la primăvară”

Prefectul Cosmin Păun: „Efectele restructurării se vor vedea la primăvară”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eu nu m-aş fi atins de teatre ca instituţii * Am dat posibilitatea Primăriei Galaţi să funcţioneze aşa cum a decis Consiliul Local! *

De voie, de nevoie, primăriile au trebuit să se supună OUG 63 şi să facă restructurări. În unele cazuri, primăriile au creat tot felul de „apendice”, în care au strecurat salariaţii în plus, reducerea de personal nefiind una reală, ci doar pe hârtie, ca să iasă la numărătoare. Cum arată administraţia restructurată am încercat să aflăm în cadrul unui interviu cu prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

- Domnule prefect, înainte de aplicarea OUG 63 spuneaţi că administraţia e ca o gogoaşă care s-a umflat. Acum, după restructurare, s-a mai dezumflat această gogoaşă?

- Da, s-a diminuat. Nu doar primăriile, fiecare minister a trebuit să facă restructurare, să-şi diminueze cheltuielile bugetare cu salarii, bunuri şi servicii. Reducerea salariilor cu 25 la sută a fost prima măsură, ca un prim-ajutor acordat în situaţie de colaps: se opreşte hemoragia şi începi să faci radiografii, intervenţia chirurgicală pentru a reface organismul bolnav de cheltuieli – statul român.

În ceea ce priveşte administraţiile locale, obligaţia statului de a finanţa cheltuielile legate de salarii sigur că s-a diminuat. Faptul că administraţiile locale au găsit soluţii salvatoare pentru oameni, e bine, dar aici nu vorbesc de eficienţă. Putea fi adoptată o soluţie prin care se trimiteau oameni în şomaj.

- Aţi validat toate hotărârile luate de Consiliul Local Galaţi. Aleşii locali au unificat Teatrul de Păpuşi cu Dramaticul, iar o bună parte din salariaţii Muzicalului trec pe o fundaţie. Cum comentaţi?

- Prin activitatea părinţilor mei ştiu că prin anii ’82 s-a încercat o astfel de unificare a teatrelor. Aveau croitorie comună, ateliere, activitatea din spatele scenei era comună. Şi la acel moment statul se umflase puţin ca structură administrativă. Măsura nu a funcţionat şi a stârnit controverse.

Azi ne lovim cam de aceleaşi decizii: oamenii trecuţi pe fundaţii, fuziunea Dramaticului cu Păpuşile sunt soluţii ale managementului pe care îl practică administraţia publică locală. Nu este nimic ilegal în asta! Ilegalitatea poate să survină când se oferă contracte care ar trebui luate pe licitaţie în mod direct, se concesionează fără licitaţie, dar acestea nu fac subiectul hotărârilor pe care le-am validat.

Am dat posibilitatea Primăriei să funcţioneze aşa cum a decis CL! E ca un management simplu şi corect. Nu pot să judec ca un politician! Judec corect pe legea actuală!

- Tatăl dumneavoastră este un regizor cunoscut, deci activitatea artistică nu vă e străină. Ca fost consilier local vi se par eficiente aceste măsuri privind teatrele?

- Dacă mă întrebi ca pe un simplu gălăţean, ca pe un om cu experienţă în administraţie, eu nu m-aş fi atins de teatre! Într-adevăr, aş fi făcut o analiză, aş fi vrut să văd cum era managementul acum 25-30 de ani, când erau festivaluri de tradiţie, cum era acum 20 de ani, cât se cheltuia, făceam un audit financiar şi vedeam de ce funcţionează aşa. Dar nu m-aş fi atins de ele ca instituţii! Oricât de puţini bani ai avea în buzunar ca elev, ca student, vrei să vezi un spectacol, să citeşti o carte, să vezi o expoziţie plastică.

Artiştii au trăit prost întotdeauna, dar avem nevoie de ei şi merită mai multă consideraţie, nu să fie puşi într-o situaţie volatilă. Statutul lor ca angajaţi ai fundaţiei nu este incert, dar să vedem finanţarea fundaţiei, a spectacolelor. Gândirea economică trebuie făcută pornind de la aceste calcule simple: cât ne costă fiecare lucru.

Vom vedea cum funcţionează Păpuşile cu Dramaticul. Muzicalul a fost înfiinţat prin ’55, şi nu ştiu dacă oraşul era atunci mai bogat decât acum. Tata a fost nevoit să plece din Galaţi, şi-a asumat acest lucru şi este un om curajos, aşa cum mă consider şi eu. A plecat acum 14-15 ani, după 25-30 de ani de carieră fără niciun regret pentru că se baza pe meseria lui. Dar sunt meserii pe care nu le poţi face oriunde...

- Liderul PDL Mircea Toader a criticat înfiinţarea SC Gospodărire Urbană din fostul Serviciu Administrarea Domeniului Public, spunând că nu o veţi valida. De ce aţi validat-o?

- Înfiinţarea acestei societăţi este perfect corectă. Este o societate cu un obiect de activitate din codul CAEN, e treaba lor ce fac acolo. Societatea este un câştig pentru stat pentru că ea va plăti TVA, impozite pe salarii, dar ea trebuie să presteze eficient pentru Primărie.

Din postura cetăţeanului plătitor mă întreb însă: vor creşte taxele, vom mai avea bani de reparaţii, de dezvoltare şi investiţii? Cât ne costă să tundem iarba, să tăiem trandafirii, să udăm florile? Lucrurile se vor vedea în timp. Cred că domnul Mircea Toader a vrut să spună aceleaşi lucruri, dar în alt mod.

- Cum vi se pare administraţia locală după ce s-a aplicat OUG 63?

- Eu nu văd nicio schimbare, dar am răbdare. Nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări peste noapte. Rezultatele şi eficienţa se vor vedea din primăvară. Sper să avem un oraş şi un judeţ mai bun, cu bani mai mulţi de investiţii, obţinuţi din economii!

(va urma)

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.