Specialiştii olandezii vin din nou la Galaţi

Specialiştii olandezii vin din nou la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul lunii iulie, când Galaţiul stătea sub presiunea năvalei apelor Dunării, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Excelenţa Sa doamna Tanya van Gool, le-a oferit autorităţilor locale sprijin şi consultanţă de specialitate în domeniul prevenirii inundaţiilor. Întâlnirea ambasadorului olandez cu prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO), nu a rămas doar o întrevedere bifată pe hârtie.

„Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut, în special cu ambasadorul Olandei, am fost contactat recent pentru organizarea unei vizite de lucru a unui grup de specialişti din Olanda. Am stabilit ca întâlnirea să aibă loc la finele lui septembrie - începutul lui octombrie. Vom stabili autorităţile care vor participa, ce s-a întâmplat aici, ca să putem merge cu un pas înainte către sistematizare şi proiectare. I-am direcţionat şi către Tulcea şi Brăila pentru că nu putem discuta de sistematizare doar pe Galaţi”.

„Nu se putea să nu îmi ţin cuvântul dat ambasadorul Olandei. Nu îmi pot lua cuvintele înapoi şi să renunţ la un proiect pe care i l-am sugerat”, ne-a declarat prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

Fără stresul inundaţiilor

Reprezentantul guvernului în teritoriu a subliniat că modernizarea malului stâng al Dunării va fi abordată şi din altă perspectivă: la Şantierul Naval se construieşte o navă mult mai mare decât cele realizate până acum. 

Până peste doi ani, când va fi gata investiţia, spune prefectul, este absolut necesară ranfularea epavei unei nave din şantier, altfel nu va putea fi lansată nava cea nouă în condiţii de siguranţă.

„Nu poţi să întârzii cu un contract în valoare de câteva sute de mii de euro dacă Dunărea e scăzută. E o navă specializată extrem de costisitoare şi de ea depind locuri de muncă din şantier. Se fac demersuri cu Administraţia Porturilor Dunării Maritime cu Ministerul Transporturilor şi dacă tot trebuie să facem acest lucru o să facem în aşa fel încât să căutăm surse de finanţare pentru sistematizarea întregului mal al Dunării, de la Siret până la Zona Liberă”.

„Se poate face acest lucru şi există finanţare în UE, granturi, şi când ai parteneri serioşi în proiectare şi execuţie, şansele de a reuşi sunt foarte mari. Ne orientăm către oameni serioşi, specialişti în ceea ce fac. Noi vrem să lucrăm la un parteneriat cu guvernul olandez şi putem aplica împreună pe un fond de finanţare a unui astfel de proiect de sistematizare cu Ministerul Mediului”.

„Am discutat deja cu secretarul de stat Cârlan, de la Ministerul Mediului, să participe la discuţii, cu cei de la Apele Române. Vom reuni practic aceeaşi echipă, plus specialiştii din Olanda, dar nu sub stresul inundaţiilor. Partener şi beneficiar al acestui proiect va fi Primăria Galaţi”, ne-a declarat prefectul Cosmin Păun.

Citit 647 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.