* Primarii nu cred că schimbarea Legii 416 îi va ajuta * În Galaţi sunt 11.000 de dosare cu ajutoare financiare de stat *
Guvernul a anunţat că va modifica Legea nr. 416/2001, a venitului minim garantat, numită de unii ”legea leneşilor” – şi nu pentru că toţi beneficiarii acestei legi ar refuza să muncească, ci pentru că legislaţia pur şi simplu încurajează concepţia potrivit căreia mai bine nu lucrezi şi iei un ban de la stat, decât să te speteşti muncind şi să câştigi de la patron cu un leu sau doi în plus faţă de venitul minim garantat.
În orice comună te-ai duce şi ai întreba, este imposibil să nu auzi că „X are cal, căruţă şi vite şi ia ajutor de la primărie”. Şi în municipiul Galaţi sunt voci care spun că există familii care iau ajutor de la stat deşi conduc maşini de lux…
Oficial însă, nici un beneficiar din municipiul Galaţi nu a fost decăzut din drepturi după verificările din vară, iar din cele 61 de comune din judeţ, numai în cinci localităţi a fost cazul de încetarea plăţii: Brăhăşeşti (232 din totalul de 548 de beneficiari), Drăgăneşti (14 din totalul de 184 dosare), Ghidigeni (14 din totalul de 577 dosare), Folteşti (13, din totalul de 149) şi Priponeşti (13, din totalul de 62).
O modificare… degeaba?
După ce, la nivel naţional, s-a constatat că o optime (!?) din cei verificaţi încasau banii pe nedrept, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 416. Prima modificare: preluarea plăţii venitului minim garantat de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în locul primăriilor.
În plus, se vor aplica sancţiuni dure celor care au indus statul în eroare, fie că sunt beneficiarii legii, fie că sunt primarii care închid ochii la astfel de situaţii. Proiectul de lege a fost transmis, spre aprobare în regim de urgenţă, Parlamentului.
În total, la nivelul judeţului Galaţi, luna trecută, statul a alocat 1.792.410 lei pentru plata a 10.999 de dosare pe Legea 416. Printre localităţile cu cei mai mulţi beneficiari ai ajutorului de la stat sunt: municipiul Galaţi – 957, Ghidigeni – 563, municipiul Tecuci – 484, Barcea – 361. La celălalt pol se află comunele cu cei mai puţini beneficiari: Vânători – 38, Şendreni – 30 şi Tudor Vladimirescu – 27.
Primarul comunei Ghidigeni Eugen Tăbăcaru (PC), spune că „modificarea legii ne ajută doar dacă scapă primăriile de toată responsabilitatea. Adică, degeaba nu mai dăm banii dacă tot noi trebuie să urmărim prestaţia zilelor de muncă, să facem anchetele sociale... Eu cred că va fi aceeaşi Mărie cu altă pălărie”.
Şi primarul comunei Negrileşti, Viorel Răcăşanu (PNL), comună unde sunt în jur de 200 de dosare pe Legea 416, împărtăşeşte aceeaşi opinie.
Pe de altă parte, Olimpia Ralea, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, spune că „modificarea i-ar ajuta pe primari, pentru că i-ar scăpa de grija banilor, însă vor avea în continuare forţa de muncă [a beneficiarilor] pentru comunitate. Pentru noi va fi dificil însă, pentru că vorbim, în total, la nivelul judeţului, de circa 11.000 de dosare a venitului minim garantat, care se vor adăuga celor 200.000 de dosare pe care le gestionăm în prezent. Va fi destul de greu având în vedere şi reducerile de personal operate…”.
Despre temerea primarilor că va rămâne în sarcina lor realizarea anchetelor sociale la beneficiari, Olimpia Ralea spune că „ar fi şi culmea să venim de la Galaţi în comună, când dânşii pot face aceste anchete!”.