„Voi lua decizii ferme, indiferent cât de contestate ar fi”

„Voi lua decizii ferme, indiferent cât de contestate ar fi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu vreau să fiu considerat răspunzător de un accident datorat neimplicării” * „Noi ne uităm la televizor şi comentăm pozitiv reacţia autorităţilor din SUA care blochează kilometri întregi de autostradă când dă o palmă de zăpadă” * „Nu văd de ce să pun o pancartă ca să anunţ că am făcut un lucru pe care oricum eram obligat să-l fac” *

Reporter: Domnule prefect, pe 1 octombrie împliniţi un an de când aţi fost numit în această funcţie. Care ar fi bilanţul acestei perioade?

Prefectul Cosmin Păun: A fost un an în care m-am cunoscut mai bine pe mine însumi, am văzut ce pot să fac, am căpătat încredere în relaţionarea cu oamenii din structurile administraţiei, am constatat că am reuşit să pun în aplicare nişte principii legate de munca în echipă.

A fost principalul lucru derulat într-un an de zile. Cel mai greu este să treci peste orgolii politice, declaraţii, să mergi înainte pentru că această funcţie presupune responsabilitate foarte mare. Deciziile mele vor fi întotdeauna foarte ferme şi foarte hotărâte, indiferent de gradul de mulţumire sau nemulţumire manifestat.

Reporter: Vă referiţi probabil la situaţia din iarna trecută şi la decizia de a închide circulaţia în judeţ. Nu aveţi nimic să vă reproşaţi?

Prefectul Cosmin Păun: Pe partea de situaţii de urgenţă, niciodată nu am să ezit să iau decizii ferme, considerate nepopulare sau contestate, cât timp deciziile luate până acum nu au dus la victime, nu am avut accidente, nu am avut situaţii deosebite.

Acesta este şi scopul funcţionării statului. Noi ne uităm la televizor şi comentăm pozitiv reacţia autorităţilor din SUA, care blochează kilometri întregi de autostradă când dă o palmă de zăpadă. Astă iarnă, în Barcelona, a nins cum nu s-a mai întâmplat de 50 de ani.

Circulaţia a fost oprită în întreg oraşul. Nu a ţipat nimeni: „de ce nu pot să plec cu maşina de acasă, de ce nu curăţă nimeni zăpada”. Pentru că până la urmă nici nu poţi să o cureţi.

Este foarte clar interesul meu ca mijloacele de transport în comun să fie asigurate. Pe arterele principale mai mergem şi prin nămeţi, dar nu vreau să fiu considerat răspunzător pentru un accident datorat neimplicării.

Reporter: În această vară aţi avut de-a face cu inundaţiile...

Prefectul Cosmin Păun: În ceea ce priveşte inundaţiile din judeţ am prevenit situaţii grave şi până la urmă acesta este cel mai greu lucru: să faci o presiune continuă şi constantă asupra primarilor şi să îi faci să înţeleagă că prevenirea e importantă.

Nu e vorba de drobul de sare, dar trebuie conştientizaţi oamenii că viaţa este cel mai scump lucru pe care îl avem şi bunurile trebuiesc păzite pentru că suntem prea săraci ca să ne pierdem şi bruma de avuţie din cauza nesăbuinţei unora. Oamenii au muncit pentru lucruri simple, care trebuie protejate.

Reporter: Care ar fi cea mai mare problemă a Instituţiei Prefectului?

Prefectul Cosmin Păun: Cea mai mare problemă pe care ne străduim din răsputeri să o finalizăm este reforma fondului funciar. Mai avem zece la sută din cereri – 600 de ha pe care încercăm să le punem în posesie toamna asta.

Ne lovim tot de lipsa banilor, de lipsa măsurătorilor cadastrale. Sentinţele şi legile funciare s-au încălecat, oamenii suferă pentru că nu se pot pune în practică hotărârile.

Reporter: Cât de utilă a fost experienţa de consilier local?

Prefectul Cosmin Păun: Pe partea legislativă a atribuţiunilor, aş putea spune că experienţa de consilier local a fost definitorie. Nu văd pe cineva să poată fi în această funcţie fără să treacă prin administraţia locală. Tu eşti aici să judeci legalitatea deciziilor lor.

Consecinţele se pot vedea în stradă pentru că sunt hotărâri care-i vizează pe oameni, care detensionează situaţii sau creează tensiuni sociale. Contează să ai experienţă politică şi să-i cunoşti pe oamenii din comunitate.

Reporter: În concluzie sunteţi mulţumit de acest an de Prefectură?

Prefectul Cosmin Păun: Nu am avut plângeri legate de instituţia pe care o conduc, avem plângeri care semnalează aspecte legate de alte lucruri din judeţ.

M-am străduit să-i cunosc pe oamenii din administraţia locală şi centrală, pe cei care lucrează efectiv, nu pe cei numiţi politic, care sunt trecători. Am căutat să cunosc profesionişti, oameni dedicaţi carierei de funcţionar public, faţă de care am un respect profund şi pe care îi înţeleg în situaţia aceasta delicată prin care trecem.

Oamenii care nu-şi permit să plece şi să înceapă o nouă viaţă, mai bună, în alt oraş, sunt la mâna deciziilor consiliilor locale şi a Primăriilor. Ne uităm cu jind la alţii din alte judeţe sau din ţară, unde oamenii vorbesc mai puţin şi fac mai mult.

Chiar şi când e vorba de lucruri mărunte: la un simplu parc, dacă ai pus o pancartă mai mare decât investiţia şi mai costisitoare, nu mi se pare firesc. Şi nu văd de ce să pun o pancartă ca să anunţ că am făcut la un lucru pe care oricum eram obligat să-l fac.

Suntem poate prea legaţi de partea politică. Niciodată nu am denigrat pe cineva. Poţi să nu fii de acord cu o părere, dar nu să arunci cu noroi, pentru că după aceea pierzi atâta energie să te speli, că uiţi să mai mergi înainte.

Citit 1756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.