Educaţia „gunoiului” va dura un an de zile

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ISPA deşeuri va fi gata până la finele anului * Licitaţie de 2,5 milioane de euro pentru containere şi utilaje de cărat gunoiul *

Multora dintre semenii noştri le este greu să nimerească pubela de gunoi preferând să-şi arunce mizeriile de la balcon ori să le lase în faţa uşii de la bloc. Alţii sunt tradiţionalişti şi nu renunţă la găleata de gunoi, odorizând cartierul cu resturile menajere fermentate.

Cât de greu credeţi că le va fi acestor oameni să înveţe să colecteze selectiv deşeurile: hârtia cu hârtia, sticla cu sticla, fierul cu fierul etc? Un an de zile va fi de ajuns?

Greu de spus, cert este că autorităţile gălăţene au cerut şi chiar au obţinut o prelungire de un an pentru programul ISPA-deşeuri tocmai pentru a da un răgaz populaţiei şi operatorilor din salubritate să se adapteze:

„La 1 decembrie, întregul proiect ISPA deşeuri poate fi considerat încheiat. Noi am cerut o amânare până anul viitor, dar nu pentru lucrări. Procesul de colectare este destul de delicat şi nu cred că va fi o reuşită din prima zi. E un efort şi din partea celui care va face colectare selectivă şi din partea populaţiei şi este necesară acomodarea cu această idee”, a explicat viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco.

Politicianul a făcut pe scurt raportul acestui program: „Închiderea gropii vechi de gunoi şi deschiderea noii celule este o lucrare 60 la sută realizată. Deschiderea noii celule va fi pe 25 octombrie, durata ei fiind de 5-7 ani. Staţia de sortare şi compostare este gata încă de anul trecut de la 1 octombrie şi se află în conservare aşteptând să înceapă colectarea selectivă.

A treia componentă este legată de achiziţiile publice – utilaje, maşini pentru cărat deşeuri colectate selectiv şi tomberoanele propriu-zise care vor fi montate în oraş. A patra este operaţiunea de selectare a gunoiului şi administrare a gropii”, a explicat Ciumacenco.

Gata cu licitaţia

Potrivit viceprimarului, a fost finalizată licitaţia referitoare la furnizarea echipamentelor necesare colectării deşeurilor şi dotării unităţii de sortare a materialelor reciclabile. Ofertele câştigătoare pentru cele patru poziţii licitate se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro.

Din cele zece companii prezente, două au reuşit să întrunească toate condiţiile şi să ofere cele mai bune preţuri. Licitaţia a fost în prima fază cu ofertă scrisă, după care finaliştii care au trecut de criteriile de eligibilitate au intrat în faza de licitaţie electronică, a punctat Ciumacenco.

Cine şi ce-a câştigat

Potrivit viceprimarului, Grădinariu Import Export s-a angajat ca, pentru 931.000 de euro, să ofere mai multe tipuri de utilaje grele: „Este vorba de două vehicule de încărcare cu colectare prin spate, având cuvă colectoare şi macara pentru golirea containerelor; de două vehicule de colectare cu echipament de încărcare prin spate; de două vehicule cu sistem de ridicare cu macara şi cârlig pentru încărcarea şi descărcarea containerelor de 30 mc şi de două vehicule cu sistem de ridicare cu braţe pentru încărcarea şi descărcarea containerelor de 5,5 mc”, a declarat viceprimarul.

Compania Iridex Grup Plastic va trebui să furnizeze, contra sumei de 788.700 de euro, un număr de 660 de containere tip Igloo (220 pentru sticlă, 220 pentru hârtie şi 220 pentru plastic). Alte 32 containere subterane (16 pentru plastic şi 16 pentru hârtie) vor fi aduse de Grădinariu Import Export, pentru 158.950 de euro.

Aceeaşi firmă va livra şi 176 containere de 5,5 mc pentru deşeuri verzi şi deşeuri voluminoase şi 176 containere de 5,5 m3 pentru deşeuri din demolări, pentru care va primi 662.000 de euro. Trebuie spus că sumele nu includ TVA.

Ciumacenco a mai adăugat că în cursul lunii decembrie containerele vor fi montate în oraş. După o campanie de promovare a colectării selective a deşeurilor, şi un răgaz pentru adaptare şi educaţie, Consiliul Local probabil va adopta o hotărâre vizând sancţionarea celor care nu respectă noile reguli de depozitare a gunoiului.

Citit 1268 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.