Deputatul PDL Mihail Boldea: „Emil Boc este terminat”

Deputatul PDL Mihail Boldea: „Emil Boc este terminat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Vasile Blaga este o pierdere pentru Guvern” * „Elena Udrea poate fi un prim-ministru mai bun, dar este greu de crezut, că va accepta” * „Este jenant că a existat o negociere financiară între PDL şi PSD” *

Pentru guvernarea PDL, săptămâna a început tot sub zodia problemelor. Ministrul de Interne Vasile Blaga a demisionat după ce preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la serviciile Poliţiei şi Jandarmeriei.

„Divorţul” de forţele de ordine a venit ca urmare a protestului ilegal organizat de 6.000 de poliţişti şi jandarmi. Aceştia au scandat lozinci jignitoare la adresa şefului statului şi şi-au aruncat caschetele în curtea Cotrocenilor.

Cutremurul politic de la Interne vine pe fondul unei situaţii deja tensionate de negocierea financiară între PDL şi PSD privind votul la Legea pensiilor. Despre toate acestea am discutat cu unul dintre cei mai activi democrat-liberali, deputatul gălăţean Mihail Boldea (FOTO), vicelider al grupului PDL din Camera Deputaţilor.

- Cum comentaţi demisia de onoare a ministrului Vasile Blaga?

- Este un gest neaşteptat. Trebuie să subliniem că este primul ministru din România care după 1989 îşi prezintă demisia de onoare. Nu a mai existat până acum vreun ministru care să facă acest lucru. Toţi au fost remaniaţi ori şi-au prezentat demisiile când ştiau că vor fi remaniaţi, ceea ce e o altă mâncare de peşte.

Este primul om dintr-un Guvern care, având calitatea de ministru, îşi prezintă demisia pentru a apăra şi a proteja angajaţii din cadrul ministerului. Este regretabil în condiţiile în care era un ministru foarte bun; Vasile Blaga este singurul ministru care la momentul învestirii guvernului Boc a obţinut votul tuturor parlamentarilor din comisiile de analiză. Este păcat, este o pierdere pentru Guvern.

- Cum vi se pare gestul preşedintelui Băsescu şi al premierului Boc de a renunţa la serviciile Poliţiei?

- Este un gest corect! Sunt de acord cu protestele, dar nu sunt de acord să se încalce legea. Cei care au încălcat legea sunt chiar cei care o ocrotesc! Aşa cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu, au mai existat proteste la nivelul Capitalei, la nivelul ţării, dar niciun protest nu a fost ilegal.

Numai poliţiştii şi jandarmii, cei care erau chemaţi prin lege să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să apere legea, sunt cei care le-au încălcat şi au avut comportament huliganic. Este vorba de instituţia preşedintelui, o putere în stat diferită de cea executivă. Gestionarea crizei, salarii, locuri de muncă, de asta se ocupă Guvernul, el este responsabil de toate aceste situaţii.

Preşedintele dacă venea, nu ar fi putut decât să-i asculte, fără atribuţii constituţionale în soluţionarea doleanţelor lor. Regretabil este că au avut un comportament huliganic. Acelea nu sunt lozinci demne de poliţişti şi jandarmi îmbrăcaţi în uniformă care să meargă în faţa instituţiei preşedintelui să arunce cu şepcile şi să strige ce-au strigat. Este ruşinos!

Este vorba, în final, de siguranţa preşedintelui, fie că ne place sau nu de el. Cum poţi tu să vii la ora 14 şi să-l înjuri pe preşedinte la Cotroceni, iar la 17 să intri în post şi să face paza preşedintelui. Este clar un atentat şi un risc major pentru siguranţa preşedintelui care ne reprezintă potrivit Constituţiei.

- Criticile dvs la adresa premierului Boc sunt tot mai virulente, Credeţi că Elena Udrea ar fi un premier mai bun decât Boc?

- Este greu de spus acum. Elena Udrea poate fi un prim-ministru mai bun, dar este greu de crezut că va accepta. Fiindcă în momentul de faţă Emil Boc, din punct de vedere politic, este terminat. După ce îşi va finaliza mandatul de preşedinte al partidului, de prim-ministru, el nu va mai putea să ocupe o altă funcţie decât cu condiţia să ia nişte măsuri de aşa manieră încât în următoarea perioadă să aibă loc o creştere economică şi o modificare a întregii structuri sau a întregii opinii a societăţii româneşti.

În momentul de faţă, tot poporul român, pentru criză, îl înjură pe premierul Emil Boc. Se pune problema: mai sacrificăm un om politic sau mergem până la final cu acest om politic pe care îl avem şi îl ghidăm aşa cum trebuie.

- Unde şi când va fi acest final?

- Eu mă rog lui Dumnezeu să ajungem şi noi la un liman cu această criză economică. Preşedintele a spus să dăm dovadă de solidaritate. Protestăm, dar haideţi să găsim şi soluţii.

Soluţia nu e să schimbăm Guvernul, ci să venim cu soluţii realiste, corecte şi coerente. Toţi vor salarii, locuri de muncă. Este corect, dar să vedem proporţionalitatea între salarii, calitatea muncii şi munca prestată.

- A existat o negociere financiară între PSD şi PDL privind legea pensiilor?

- Da. Şi din punctul meu de vedere, ca parlamentar al grupului PDL, este jenant că a existat o astfel de negociere. A fost o negociere între Mircea Toader şi Mircea Duşa, şi e jenant!

Dl Toader, dacă avea autoritatea, trebuia să discute cu grupul parlamentar şi să spună: este important să trecem această lege, să fim toţi prezenţi, să asigurăm majoritatea în Cameră, ca să treacă legea fără probleme. Şi stăteam aşa cum am stat atunci când a fost problema cu judecătorul de la Curtea Constituţională până la 2-3 noaptea şi treceam legea. Dar să negociezi să le dai şi lor bani, deja nu mai este corect!

Citit 2400 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.