Speranţe de 5,5 milioane de euro la Tecuci

Speranţe de 5,5 milioane de euro la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zona de sud a municipiului Tecuci, de la intrarea dinspre Galaţi pe DN 25, îşi va schimba înfăţişarea * Strada 1 Decembrie 1918 va fi reabilitată, Parcul Dendrologic va deveni grădină botanică, iar cartierul Gării va fi împânzit de camere video * „Liftingul” costă 5,5 milioane de euro *

Primăria din Tecuci vrea să îmbunătăţească aspectul zonei de sud a municipiului, poarta de intrare dinspre Galaţi pe Drumul Naţional 25 – cea mai circulată arteră de trafic din judeţ.

Vrea să refacă strada 1 Decembrie 1918, aflată în continuarea Drumului Naţional 25, să transforme în grădină botanică Parcul Dendrologic de la intrarea în localitate şi să monteze camere de supraveghere în cartierul sudic Gării. Pentru a face toate acestea, Primăria are nevoie de 5,5 milioane de euro.

Însă, cu un buget anual de 16 milioane de euro, municipalitatea tecuceană nu poate susţine o asemenea investiţie. De aceea, a întocmit un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru zona de sud şi urmează să îl depună la Agenţia pentru Dezvoltare Regională din regiunea noastră, cu sediul la Brăila, în speranţa obţinerii unei finanţări europene nerambursabile.

La fel au procedat şi alte oraşe din ţară, precum Suceava, Târgu Mureş, Oradea, Râmnicu Vâlcea sau Sighetu Marmaţiei. Şi Primăria municipiului Galaţi a întocmit un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană, evaluat la 18 milioane de euro, care include mai multe proiecte.

Trei proiecte în noiembrie

Revenind la PIDU din Tecuci, acesta are o arie de adresabilitate destul de mare, care include strada 1 Decembrie 1918 şi străzile din zona industrială (11,5 hectare), Parcul Dendrologic (2,66 hectare) şi cartierul Gării (55,5 hectare).

„Practic, PIDU are trei componente: o componentă de infrastructură, o componentă de mediu şi o componentă socială. La capitolul infrastructură, ne propunem să reabilităm strada 1 Decembrie 1918 şi străzile adiacente din zona industrială, să refacem trotuarele şi să modernizăm reţelele de alimentare cu apă şi pe cele de canalizare din subteran”.

„La capitolul mediu, vrem să modernizăm Parcul Dendrologic chiar de la intrarea în Tecuci dinspre Galaţi. Parcul are acum câţiva arbori, iar noi dorim să înfiinţăm acolo sere, să facem alei, astfel încât el să capete valenţe de grădină botanică”.

„La capitolul social, vrem să implementăm un sistem de monitorizare video în cartierul Gării, cu focusare pe Grupul Şcolar «Ovid Caledoniu» şi pe căminele de nefamilişti”, a declarat primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain.

Lucrările, de 5,5 milioane de euro, dacă proiectul va trece, vor fi finanţate în proporţie de 85 la sută de Uniunea Europeană, în proporţie de 13 la sută de Guvernul României şi în proporţie de 2 la sută de Consiliul Local Tecuci. Edilul Eduard Finkelstain este optimist.

„Cele trei proiecte incluse în PIDU vor fi depuse la ADR Brăila în luna noiembrie şi sperăm să primim un răspuns pozitiv cât mai curând, astfel încât în primăvara anului viitor să putem demara lucrările. Acestea vor dura, cel mai probabil, circa 18 luni”, a afirmat primarul.

Tecuciul, al doilea municipiu din judeţul nostru, după Galaţi, are o populaţie de 42.600 de locuitori, potrivit Institutului Naţional de Statistică, şi este poziţionat în centrul bazinului legumicol din nord - vestul judeţului.

Citit 1965 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.