Strategia de dezvoltare a judeţului

Strategia de dezvoltare a judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar Camera de Comerţ a oferit date * Anticameră la Universitatea „Dunărea de Jos” * Duel Chebac – Filimon *

Dezbaterea  publică desfăşurată marţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a tratat problemele Strategiei de dezvoltare a judeţului Galaţi 2010 - 2015, din cadrul proiectului „O nouă abordare strategică a judeţului Galaţi”, proiect finanţat de UE şi câştigat de Consiliul Judeţului (CJ).

A fost  o etapă intermediară a proiectului publicat pe site-ul CJ, marţi, participanţii venind cu propuneri de îmbunătăţire a datelor şi urmând alte eventuale completări, pe care gălăţenii le pot trimite pe adresa CJ. Dezbaterile, deschise de preşedintele CJ Eugen Chebac, au fost vioaie.

Preşedintele Patronatului IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, care a citit cele 500 de pagini ale documentului, a fost primul care a adus observaţii. Au urmat reprezentanţi ai domeniului social, universitar, agricol etc.

Unii trimiseseră înainte, în scris, observaţiile lor şi am fost asiguraţi de managerul de proiect, Laura Angheluţă, că se va ţine de ele, cu ce au constructiv.

Puncte tari şi puncte slabe

Filimon a început tocmai cu punctele tari din economia judeţului prinse în proiectul de strategie. Ce s-ar fi întâmplat dacă vorbea despre punctele slabe? Şeful patronatelor IMM a lăudat chiar, atât CJ, cât şi Primăria Galaţi, pentru comanda unei strategii pe care şi patronatele şi-o doreau de mai mult timp.

Aprecierile făcute documentului s-au referit însă şi la datele economice şi sociale vechi, „irelevante în contextul actual”, fiind din perioada de dinainte de criză.

De altfel, economia în criză face dificilă, la acest capitol, aprecierea unei orientări, în momentul în care direcţiile de statistică nu pot oferi decât date definitiv prelucrate de acum un an sau doi, lucru explicat ulterior de reprezentanţii firmei de consultanţă care lucrează la strategie.

Filimon a criticat şi modul în care s-a făcut chestionarea gălăţenilor, luaţi aleatoriu, telefonic, lipsa în Strategie a referirilor la Parcul Industrial şi la viitorul Centru de Afaceri, a domeniului energetic eolian sau solar, intenţia de a dezvolta turismul la Cuza Vodă şi Jorăşti, patronatul IMM-urilor este prins în treacăt.

Poate că tonul vorbitorului, deşi acesta a precizat  că vorbeşte cu bună-credinţă, a determinat  reacţia preşedintelui CJ, Eugen Chebac, care se aşteptase ca aceste observaţii să fie trimise în scris:

Să punem umărul

Chebac s-a plâns cu această ocazie că „singurii care au arătat disponibilitate în a oferi date” au fost cei de la Camera de Comerţ, spre deosebire de Primărie şi alte instituţii, inclusiv IMM-urile.

Alt  exemplu de necolaborare: la Universitatea „Dunărea de Jos”, reprezentanţii firmei de consultanţă spun că au făcut anticameră, fără succes, şi la rector şi la prorector. 

Preşedintele CJ a fost deranjat marţi că, după cum au fost  prezentate lucrurile de către şeful IMM-urilor, gălăţenii ar putea înţelege că se toacă banii publici degeaba cu proiectul. „Este o abordare greşită”, l-a contrazis însă Filimon.

Reţinem îndemnul preşedintelui Chebac: „Hai, fraţilor, să punem umărul toţi!” şi să se aducă îmbunătăţiri. „Atunci când am gândit să depunem acest proiect, am solicitat – şi martore sunt declaraţiile de presă din acele timpuri să se constituie un grup de iniţiativă locală din toate domeniile de activitate, inclusiv din mediul privat”.

„Au fost câteva încercări timide acum doi ani şi jumătate, poate trei ani. Între timp, proiectul s-a pierdut la Ministerul Administraţiei, vreo doi ani. După aceea a fost descoperit, într-un loc… n-are rost să vă spun unde (cu alte acte, stivuit, într-un WC!), a fost reevaluat şi repus pe tapet”.

„Şi aşa a fost câştigat. Între timp, anii au trecut, datele nu mai corespund. Echipa de consultanţă face cadrul general – informaţiile trebuie să le dăm noi. (…) Că n-am venit aici să ne criticăm unii pe alţii şi să scoatem numai gunoaie! Haide să scoatem şi lucrurile bune!”.

Preşedintele CJ a invocat chiar „coada” politicului: „Sunt puţin iritat, pentru că în ultimul timp, tot încercând să fac mai mult, au început chestii pe dedesubt, cele urât mirositoare. Se apropie campania şi probabil multora le este teamă.”

Citit 775 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.