Mintea aleşilor, cea de pe urmă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În luna mai a acestui an, cu o determinare demnă de o cauză mai bună, aleşii locali au respins o cofinanţare de aproximativ 5.000 de euro pentru un proiect social care ar fi atras 55.985 euro.

Scriam atunci că Fundaţia „Familia”, câştigătoarea acestei substanţiale finanţări europene, a fost, într-un fel, victima colaterală a bruştei reticenţe manifestate de aleşii locali în privinţa cheltuirii banului public.

După ce au dat în cap unui proiect care îi viza pe tinerii şi copiii victime ale violenţei în familie, aleşii s-au luminat şi au îndreptat situaţia după patru luni.

Pentru că tot e mai bine mai târziu decât niciodată, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu realizarea proiectului  „Educaţie pentru viaţă” – solicitant Fundaţia Familia.

Totodată au votat şi contravaloarea sumei de 5.745 euro de la bugetul local al municipiului Galaţi, reprezentând 10,26 la sută din costul total al proiectului.

Nimic nou

Să nu vă imaginaţi că din mai şi până acum proiectul european sau regulile jocului s-au schimbat. Atunci, decizia de respingere a cofinanţării a venit în urma intervenţiei consilierului PSD Nicolae Rainea, care a acuzat pe nedrept fundaţia că nu şi-a susţinut proiectul, aruncând o umbră de îndoială asupra lui.

Prezentă în sală, directorul executiv al Fundaţiei „Familia”, Mariana Robea, a încercat să prezinte situaţia reală, dar nu i s-a permis. Şi ar fi avut ce spune, fiindcă din 289 de fundaţii româneşti care au depus proiecte, „Familia” a fost printre cei 30 de câştigători. Proiectul de hotărâre este identic cu cel respins în mai anul acesta.

În raportul de specialitate al hotărârii se arată că, din cauza crizei, „Familia” nu poate asigura cofinanţarea, motiv pentru care indicatorii şi planul de activităţi nu vor putea fi respectate.

Obiectivul proiectului este asigurarea accesului a 30 de copii şi tineri victime ale violenţei în familie la informare, consiliere psiho-socială şi juridică şi la educaţie care vor avea ca rezultat integrarea acestora în familie, şcoală, societate. Proiectul se derulează din 22 ianuarie şi va dura până pe 22 noiembrie.

Valoarea totală a proiectului este de 55.985 euro, din care contribuţia solicitantului este de 5.745 euro, reprezentând 10,26 la sută  din cheltuielile eligibile.

Citit 486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.