Dezinteres pentru strategia judeţului

Dezinteres pentru strategia judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi îi afectează, majoritatea primarilor n-au colaborat  * Ultima dezbatere publică pe marginea strategiei judeţene 2010 – 2015 * Vineri, ultima zi pentru propuneri de modificări! *

„Sunt nemulţumit de administraţiile locale, pentru că din cele 65 de localităţi [ale judeţului], numai vreo cinci-şase au înţeles importanţa acestui document”, a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, la deschiderea, la Grădina Botanică, a celei de-a doua sesiuni de dezbateri – ultima! - a Strategiei de dezvoltare a judeţului Galaţi 2010 – 2015.

Preşedintele a punctat importanţa strategiei, mai ales că proiectele viitoare ale primăriilor care nu se vor putea înscrie tematic în strategia judeţeană nu vor mai putea fi cofinanţate de Consiliu. Ieri au fost prezenţi în sală mai mulţi primari decât la dezbaterea din 28 septembrie.

„Este primul astfel de document care se face la nivelul oraşului Galaţi… E un început. Mulţi spuneau că de ce n-am mers până în 2010. Cred că pentru mine şi 2015 e prea departe, având în vedere modificările legislative şi poate chiar politice la nivelul României”.

„Ne confruntăm cu schimbări legislative de pe o zi pe alta, încât nici noi nu mai ştim cum să guvernăm în plan local”, a mai spus Chebac. Preşedintele CJ le-a mulţumit celor care au pus la dispoziţie datele necesare întocmirii strategiei, deşi au întâmpinat şi piedici, de exemplu, „nici acum nu avem de la Statistică datele pentru anul 2009”.

Circuitul prelucrării informaţiei în sistemul statistic fiind mai lent, a trebuit să se apeleze la date deja prelucrate, care sunt mai vechi, dar nici instituţii ale statului, precum Apele Române, nu s-au grăbit să dea informaţii…

Urmează să se ţină seama de observaţiile privind Strategia de la prima sesiune de dezbateri şi de ieri, urmând ca documentul de pe site-ul CJ, care în prezent are peste 700 de pagini, faţă de 570 iniţial, să fie sintetizat pentru public şi făcut accesibil în limbajul omului obişnuit.

Astfel, în final, va fi editat un manual de 150 de pagini pe înţelesul tuturor, care să cuprindă separat, în anexe, grafice, sondajele de opinie, părţile de statistică.

După ultima dezbatere publică, cea de ieri, la care, ca şi data trecută, câţiva participanţi nu cunoşteau textul publicat al strategiei şi luau lucrurile de la capăt, încă se vor mai primi la CJ propuneri şi idei, până vineri.

Intervenţiile de ieri, asupra cărora vom reveni, au fost foarte interesante. Am aflat de pildă că Prutul este decolmatat şi cu mal consolidat… numai pe partea moldovenească, apărând din acest motiv tot felul de situaţii neavenite în zona de frontieră.

Citit 539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.