Primăria se ia de „blocurile-papagal”

Primăria se ia de „blocurile-papagal”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria le oferă asociaţiilor de proprietari un răgaz de o lună pentru a intra în legalitate cu lucrările neautorizate de termoizolare a blocurilor * La expirarea acestui termen, pentru fiecare caz de termoizolare neautorizată constatat, se va trece la aplicarea de măsuri contravenţionale *

Iarna bate la uşă, nu se ştie când vom avea căldură, nici cât vom plăti pentru ea ori dacă vom avea cu ce achita facturile. În aceste condiţii care credeţi că este prima grijă a municipalităţii? Să trimită asociaţiilor de proprietari notificări privind lucrările neautorizate de termoizolare a blocurilor.

O asemenea măsură ar putea concura pentru culmea tupeului având în vedere că Primăria nu a fost în stare să reabiliteze termic nici măcar un bloc, iar gălăţenii au dat bani grei şi s-au îndatorat până peste cap pentru a-şi izola cum pot locuinţele.

Iată că autorităţile demarează acum în prag de iarnă, o „vânătoare” de termoizolaţii neautorizate.

„Având în vedere faptul că au fost identificate lucrări neautorizate de termoizolare a apartamentelor, executate pe faţadele blocurilor, au fost notificate toate asociaţiile de proprietari să ia măsuri de stopare a acestor lucrări şi să-i oblige pe proprietarii care le-au executat să intre în legalitate prin autorizare sau desfiinţare”, a anunţat ieri viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco.

Politicianul susţine că nici zece autorizaţii nu au fost emise în oraş pentru aceste lucrări! În schimb, avem din belşug blocuri tărcate, blocuri papagal, imobile vopsite în toate culorile.

Vicele a arătat că în conformitate cu prevederile Legii 50/1991 şi a Ordinului nr. 839/2009, „lucrările de reabilitare energetică a anvelopei la clădirile de locuit în comun se pot executa numai în baza unei autorizaţii de construire eliberată de autoritatea publică locală”.

„Dat fiind că o bună parte dintre lucrări au fost executate doar după bunul plac al proprietarilor, fără a se solicita autorizaţie de construcţie şi nici măcar acordul vecinilor, au apărut degradări ale faţadelor blocurilor, iar estetica lor lasă de dorit”.

„Din toate aceste motive, am decis să le oferim asociaţiilor de proprietari un răgaz de o lună pentru a lua măsurile care le revin. La expirarea acestui termen, pentru fiecare caz de termoizolare neautorizată constatat, se va trece la aplicarea de măsuri contravenţionale”, a spus Ciumacenco.

Cât? Nu se ştie!

Viceprimarul nu ne-a putut spune cât va îi va costa pe gălăţeni procedura de intrare în legalitate. Cert este că amenda începe de la 1.000 de lei. Iniţial, arhitecta şefă a municipiului dorea ca toţi cei care vin să intre în legalitate să fie supuşi amenzii.

Pentru ca acţiunea să nu se transforme într-o vânătoare pentru a aduce bani la bugetul local, s-a decis că aceia care vin într-o lună să se „predea” vor scăpa de sancţiune.

„Lucrările vor fi făcute unitar, pe baza unui proiect, arhitectul va propune faţada şi noi vom face sugestii. E normal să nu ne jucăm cu aceste lucrări”, a spus vicele.

Citit 3420 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.