* Municipalitatea a prelungit termenul pentru intrarea în legalitate a lucrărilor executate la faţadele blocurilor * Dragi gălăţeni, nu va trebui să umblaţi singuri după documente, de asta trebuie să se ocupe asociaţia de proprietari din care faceţi parte! * „Distracţia” vă va costa, însă, nu glumă! *
După o săptămână de panică printre gălăţenii care şi-au făcut lucrările de termoizolare la faţade, fără autorizare, Primăria a făcut un mic pas înapoi. Prima veste bună este că termenul de o lună până la care gălăţenii trebuie să solicite intrarea în legalitate s-a prelungit până la finele anului.
A doua veste bună este că nu se vor da amenzi pentru lucrările deja executate dacă, până la 31 decembrie, asociaţiile de proprietari solicită certificatul de urbanism. Pe baza certificatului de urbanism se fac demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
Certificatul de urbanism se cere pentru întreg blocul sau pentru un întreg tronson de bloc, în cazul blocurilor formate din tronsoane separate şi nu individual, pentru un singur apartament.
Valabilitatea certificatului de urbanism este de un an, cu posibilitate de prelungire cu încă un an, în cazul în care se solicită cu 15 zile înainte de expirare.
„Acest lucru înseamnă că locatarii au la dispoziţie până la doi ani să obţină autorizaţie de intrare în legalitate, un răgaz mai mult decât generos, fără să primească amenda”.
„În cazul celor care au executat deja astfel de lucrări şi solicită să intre în legalitate, pentru a evita aglomerarea, am decis prelungirea termenului în care pot depune cererea până la sfârşitul anului 2010, fără a suferi vreo penalizare”.
„Astfel, timp de doi ani nimeni nu va fi amendat pentru lucrările executate. Iar pe viitor lucrările trebuie să se facă în conformitate cu legea”, a declarat viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco.
Municipalitatea va organiza întâlniri cu toate asociaţiile de locatari pe tema legalizării lucrărilor la faţade. Procedura necesară şi simplificată pentru obţinerea documentelor va fi însă „deconspirată” săptămâna viitoare.
Ca de obicei, Primăria a preferat ca mai întâi să arunce bomba, apoi să găsească măsuri pentru a ne face viaţa mai uşoară „Nu-mi doresc să chinui cetăţeanul. Nu ne dorim să dăm amendă, să punem o presiune suplimentară pe capul omului care şi aşa este afectat de ce i se întâmplă.”, a declarat Ciumacenco.
Primul pas, multe hârtii
Viceprimarul Ciumacenco ne-a oferit detalii despre documentaţia necesară pentru certificatul de urbanism. Vi le prezentăm aşa cum ne-au fost furnizate.
Doar 18 lei costă obţinerea certificatului de urbanism, act informativ prin care se solicită documentele necesare autorizării unei lucrări de către Primăria Galaţi. Pentru acest lucru, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari trebuie să completeze o cerere tip.
Formularul se găseşte la Centrul de Informare a Cetăţeanului din strada Fraternităţii nr. 1 sau pe site-ul Primăriei la adresa http://www.primaria.galati.ro/portal/act/urban/urban7.pdf.
La cerere se anexează două exemplare din Documentaţia Tehnică de Certificat de Urbanism întocmită de un arhitect autorizat. DTCU conţine un plan de situaţie pe suport topografic (vizat OCPI), scara 1/500, cu marcarea construcţiei propuse, un plan de încadrare în zona şi un memoriu justificativ cu descrierea soluţiilor arhitectural-urbanistice propuse.
Pentru imobilele înscrise în evidenţele Oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) este necesar un extras de plan cadastral de pe ortofotoplan şi un extras de carte funciară pentru informare, actualizat la zi, eliberat de către OCPI.
Se va ataşa dovada achitării taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism. Mai sunt necesare fotografii ale faţadei existente a blocului (o fotografie cu toată faţada blocului plus fotografii de detaliu în dreptul fiecărui apartament unde a fost modificată faţada prin lucrări de termoizolare).
Cererea însoţită de documentaţia sus-menţionată este înaintată Instituţiei Arhitect Şef din cadrul Primăriei Galaţi pentru analiză, urmând să se elibereze certificatul de urbanism în cazul în care documentaţia solicitată este completă.
În certificat sunt menţionate documentaţiile şi avizele necesare pentru obţinerea autorizatei de construire”, se arată în comunicatul de presă remis de Ciumacenco. Nu pare tocmai simplu, nu-i aşa? Dar ce e simplu când vine de la primărie?
Dileme
Cât va costa proiectul pentru obţinerea autorizaţiei nu se ştie pentru că proiectanţii şi arhitecţii au tarife diferite. Ciumacenco este convins că nu ar trebui să depăşească 200 de lei pe familie, proiectul cu toată documentaţia pentru lucrare.
Sumă care, în vremurile actuale, unora nu li se pare deloc mică. În continuare, pe baza proiectului, blocul va trebui uniformizat. Unii vor fi probabil în situaţia de a modifica lucrarea deja executată. Aşa că subiectul rămâne deschis.