Consiliul Local cere căldură de la 1 noiembrie

Consiliul Local cere căldură de la 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afară erau doar cinci grade, în casele gălăţenilor care nu au centrale termice proprii era la fel de frig, dar spiritele aleşilor se încinseseră la şedinţa Consiliului Local de ieri discutând despre datoriile faţă de furnizorii de căldură.

Mărul discordiei îl constituia informarea privind situaţia datoriilor municipiului către furnizorii de energie termică şi angajarea autorităţii locale la plata acestora, document pe care cu greu au acceptat aleşii să-l voteze. Primarul Dumitru Nicolae le-a explicat motivele pentru care trebuie să-şi însuşească documentul:

„Romgaz Mediaş nu ne-a mai dat gaze, aşteptând garanţii din partea autorităţilor locale privind datoriile existente şi plata facturilor de acum până anul viitor. Informarea o trimitem la Electrocentrale şi la Mediaş, pentru a debloca o situaţie jenantă”, a spus Nicolae.

Datorii mari

Documentul prevede negru pe alb că suma estimată a facturilor de la Romgaz ce vor fi emise în perioada octombrie 2010 – septembrie 2011 (partea aferenta consumului de gaze pentru producerea apei fierbinţi) este de 60.687.271 de lei.

Soldul restant la 27 noiembrie 2010 către Romgaz este de 27.487.533 de lei. În contrapartidă, datoria Apaterm  către Electrocentrale este de 205.520.224 de lei – reprezentând contravaloarea energiei termice livrate şi neîncasate, şi 100.013.993 de lei – majorări şi penalităţi.

„Având în vedere necesitatea furnizării către cetăţenii municipiului Galaţi a energiei termice, solicităm SNGN Romgaz SA Mediaş furnizarea de gaze naturale începând cu data de 1 noiembrie 2010”.

„De asemenea, Consiliul Local, Primarul si SC Apaterm se angajează să depună toate eforturile pentru achitarea, în funcţie de încasări, a sumelor reprezentând gaze naturale furnizate pentru energie termică, să urmărească plata acestora către furnizor, corelat cu încasarea de la consumatori, să analizeze periodic şi să dispună măsurile care se impun pentru a asigura un grad de încasare corespunzător şi achitarea contravalorii gazelor naturale”, se arăta în documentul supus atenţiei aleşilor.

Obiecţii

Primii care au ridicat obiecţii au fost aleşii PDL, care au vrut să ştie cine poate angaja răspunderea Consiliului Local. Consilierul Petru Alexe a cerut să fie precizată foarte clar răspunderea aleşilor, de parcă i-ar fi fost teamă că va scoate bani din propriul buzunar pentru achitarea datoriilor la căldură. 

Liberalul Marius Stan s-a întors împotriva directorului Apaterm, George Cubasa (FOTO 2), vrând să ştie cât a recuperat societatea de la populaţie şi ce s-a făcut pentru diminuarea restanţelor? Directorul l-a asigurat că Apaterm nu doarme.

„În patru ani şi jumătate am reuşit să plătim din datoria istorică 80 miliarde de lei vechi – 20 de miliarde pe an, în afară de datoria lunară plătită către Electrocentrale. Avem 2.500 de dosare pe rol. Am făcut absolut toate demersurile omeneşti, dar să iau pielea de pe omul care nu are de unde să plătească, este imposibil”.

„Criteriile de performanţă mi le-am respectat în fiecare an. Nu sunt o firmă fantomă, şi eu am cheltuieli de personal, şi eu am cheltuieli materiale, costuri şi furnizori. Fiţi părinţi până la capăt pentru această societate”, a spus Cubasa.

Primarul a ţinut să le reamintească aleşilor că, în campania electorală, Marius Necula, Florin Pâslaru şi Bogdan Ciucă au promis ştergerea penalităţilor şi s-au ţinut de cuvânt, numai că actul lor normativ nu prevede cine ar trebui să le achite.

„Vă cer sprijinul să lămurim populaţia să vină să plătească”, le-a spus aleşilor Dumitru Nicolae. I s-a raliat şi preşedintele comisiei de Buget-Finanţe a CL, Constantin Aurelian:

„Dacă Romgaz este de acord ca pe această simplă informare votată de noi să dea drumul la gaz şi populaţia să aibă căldură, de ce să n-o facem?”.

Deşi nu erau foarte încântaţi să voteze o informare, până la urmă aleşii au acceptat şi au ridicat (în parte) mâinile. Cu 20 de voturi pentru şi două contra, consilierii au dat girul documentului care le-ar putea aduce căldura gălăţenilor. Restul depinde de Romgaz Mediaş.

Citit 786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.