Când va începe să funcţioneze centrul-pilot de îngrijiri paliative de la Galaţi

Când va începe să funcţioneze centrul-pilot de îngrijiri paliative de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galaţi este nominalizat printre cele opt unităţi sanitare în care se vor înfiinţa centre-pilot regionale care să susţină îngrijirile paliative în regim ambulatoriu şi îngrijiri la domiciliu", anunţam în ediţia din 16 octombrie 2022 a ziarului "Viaţa liberă". La începutul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea, în premieră, a celor opt centre-pilot pentru îngrijiri la domiciliu, ministrul Alexandru Rafila participând la conferinţa prilejuită de finalizarea proiectului european care a permis înfiinţarea acestor centre. Care este situaţia la Galaţi ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi.

"Pacientul aflat într-o stare critică, terminală, de multe ori are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres, la conferinţa de închidere a proiectului european care a permis înfiinţarea celor opt centre-pilot. Ministrul Sănătăţii a arătat că nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute "doar într-o proporţie de, probabil, 15 la sută". Şi a precizat că, de acest tip de îngrijire au nevoie pacienţii cu boli cronice, oferind exemplul persoanelor bolnave de cancer, dar şi al celor cu boli neurologice sau autoimune.

Numai denumirea unor asemenea suferinţe sună înfiorător! Mai ales pentru cei care au trecut sau trec încă prin experienţa îngrijirii acasă a unei persoane dragi, măcinate de suferinţa unei boli incurabile aflate în fază terminală.

În lumina anunţurilor optimiste ale ministrului Sănătăţii, am încercat să aflăm care este stadiul centrului-pilot de la Galaţi. Motiv pentru care am solicitat informaţii Primăriei Galaţi.

Ce se întâmpla acum un an

Aşa cu am relatat în urmă cu mai bine de un an, la finele lunii octombrie 2022, fusese amenajat spaţiul în care va funcţiona centrul de îngrijiri paliative prin care vor fi acordate servicii în regim de ambulatoriu sau la domiciliul pacienţilor. Autorităţile ne asigurau că spaţiul are toate avizele necesare în vederea funcţionării, au fost amenajate circuitele, iar sala de consultaţii şi sala de aşteptare sunt igienizate. Şi aşteptau dotarea lui!

De asemenea, tocmai fusese aprobată prin hotărâre a Consiliului Local, noua structură organizatorică a spitalului, care includea şi Centrul de Îngrijiri Paliative.

Ce se întâmplă acum

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, potrivit informațiilor oferite de către conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică - Ginecologie «Buna Vestire», s-au primit, în urmă cu o săptămână, de la Ministerul Sănătății, dotările pentru centrul de îngrijiri paliative, după cum urmează: mobilier pentru cabinetele medicale (pat rabatabil pentru consultații, dulap medicamente și dulap opioide, scaune, birouri), echipamente IT (trei laptopuri și două imprimante multifuncționale color) și un autoturism necesar pentru deplasarea echipei medicale la domiciliul pacienților", ne-a comunicat Biroul de presă al administraţiei locale.

Potrivit autorităţilor, între timp, au început demersurile necesare în vederea scoaterii posturilor la concurs, respectiv pentru un medic și un asistent.

"Urmează încheierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru furnizarea de servicii de îngrijiri paliative. În context, precizăm că urmează să fie aprobat și finanțat Programul Național de Îngrijiri Paliative, ce prevede unități cu paturi, la domiciliu și în ambulatoriu. Acest program include tipurile de activități, durata, indicatorii de evaluare, metodologia de contractare cu CAS, lista de afecțiuni ce vor fi rezolvate prin spitalizare de zi și tarifele", ne-a transmis Primăria Galaţi.

Prin urmare, centrul-pilot de îngrijiri paliative de la "Buna Vestire" ar trebui să înceapă să funcţioneze anul viitor.

"Acest proiect POCA - PAL PLAN a reprezentat o oportunitate folosită prin implicarea Spitalului Clinic de Obstetrică - Ginecologie «Buna Vestire», pentru a crea acest model de intervenție integrată, acest tip de servicii de sănătate de care orice persoană ar putea avea nevoie la un moment dat", a ţinut să precizeze administraţia locală.

Citit 6370 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2023 21:21

4 comentarii

  • postat de cd
    Marți, 05 Decembrie 2023 08:43
    5.2.209.***
    Ciudat loc au ales! Un loc unde se intalneste inceputul vietii cu finalul vietii. Unde se intalneste fericirea cu tristetea, !
    1
    1
  • postat de un cetatean
    Luni, 04 Decembrie 2023 15:47
    213.157.191.***
    de ce la maternitate si nu intr-un loc complet nou si separat? ... a, am uitat, maternitatea a devenit inutila, si ca sa n-o inchida s-au apucat de de-astea, nu ca n-ar fi necesare
    0
    4
  • postat de Bun asa ...
    Luni, 04 Decembrie 2023 04:26
    108.245.201.***
    Numai cat ma uit la hartoapele ale de la intrare ma i-a cu bleah ....." spital de UE " ......
    0
    5
  • postat de Myra
    Luni, 04 Decembrie 2023 01:18
    86.124.202.***
    Mai e mult pana departe! Acum negociază angajările!
    0
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.