De la 1 ianuarie 2011, certificatul energetic – obligatoriu!

De la 1 ianuarie 2011, certificatul energetic – obligatoriu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a precizat că legalizarea lucrărilor de termoizolaţie este necesară cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, devine obligatoriu certificatul energetic.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, Sergiu Porumboiu, a explicat că acest certificat energetic va fi solicitat în momentul comercializării sau închirierii unui apartament.

Cu ajutorul lui, un cumpărător poate afla câtă energie se consumă anual pe metrul pătrat de spaţiu util. Sau, mai pe scurt, cât îi vor costa întreţinerea şi restul utilităţilor.

Până în prezent, sunt abilitaţi să emită aceste certificate 15 persoane în Galaţi. Ei identifică principalele caracteristici termice ale construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia şi pot propune soluţii de îmbunătăţire a confortului termic.

„Dacă peste noapte ar trebui să fie făcute toate certificatele, ne-am bloca. Ar trebui ca actualii experţi să lucreze vreo 50-60 de ani să încheie certificate pentru toate locuinţele”, a declarat arhitectul Porumboiu, precizând că nu se vând milioane de apartamente într-o zi, aşa că nu se va ajunge la un blocaj.

Legea 372 privind performanta energetică a clădirilor transpune integral în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2002/91/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a intrat în vigoare în 2007, dar prevederile ei privind certificarea energetică se aplică din 2011.

Potrivit legii, certificatul este un document tehnic care atestă performanţa termică a clădirii, fiind întocmit de către un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Documentul, valabil 10 ani, va atesta consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apa caldă de consum şi iluminat, încadrând locuinţa într-o clasă energetică de la A - eficienţă termică ridicată la G – eficienţă termică scăzută.

Citit 1457 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.