Lucrătorilor din serviciile de utilități publice nu li se mai taie din venituri

Lucrătorilor din serviciile de utilități publice nu li se mai taie din venituri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul României a aprobat, în ședința din 31 ianuarie, memorandumul privind exceptarea operatorilor economici care prestează servicii comunitare de utilități publice de la unele măsuri fiscal-bugetare prevăzute în Legea austerității adoptate în 2023. Conform președintelui Cartel ALFA - Filiala Galați, Romică Gîrneață, semnarea memorandumului vine în urma "demersurilor repetate" ale CNS Cartel Alfa și sindicatelor din societățile care prestează servicii comunitare de utilități publice, dar această reușită este de-abia un prim pas.

"Prin această aprobare a memorandumului, am reușit ca lucrătorilor să nu li se taie din venituri (ceea ce era inadmisibil și ilegal), nicidecum de a le mări salariile măcar cu rata inflației din ultimii ani, salariații trăind în continuare la limita subzistenței. Atragem, încă o dată, atenția guvernanților noștri, care au uitat de mult că sunt acolo nu pentru binele lor, ci pentru binele cetățenilor, că, așa cum i-am înștiințat, suntem în continuare sub premisa declanșării unui conflict social la nivel național", spune liderul filialei gălățene a confederației sindicale Cartel ALFA.

Unul din articolele Legii austerității pentru aplicarea cărora s-a obținut exceptarea de către sindicaliști prevede că operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate sau înregistrează pierderi contabile în anul curent. "Operatorii regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice și exploatează sisteme de utilități publice în care nu s-au mai investit de foarte mulți ani, nu sunt finanțați de la bugetul de stat, iar pierderile contabile ale acestora sunt istorice, de care lucrătorii nu se fac vinovați. Acești operatori își desfășoară activitatea într-un mediu economic caracterizat prin tarife reglementate, au obligația de a presta serviciul public, în mod continuu, chiar și atunci când tarifele reglementate nu le acoperă cheltuielile", spune Romică Gîrneață.

"Tichetele de masă, în cazul fericit în care le primesc, sunt la valoarea din 2019 și, după impozitare, rămân cu valoarea de 15-16 lei/zi, la jumătate față de valoarea maximă din acest an. S-a ajuns chiar ca, la unele companii cu pierderi istorice, să nu se mai dea nici ajutoarele de înmormântare. A admite că drepturile negociate prin contractele colective de muncă (tichete de masă, tichete cadou, ajutoare de înmormântare, ajutoare de boală/accidente de muncă etc.) ar trebui diminuate sau neacordate prin punerea în aplicare a art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023 ar aduce atingere substanței acestor drepturi, precum și dreptului constituțional conferit în mod direct fiecărui lucrător de a beneficia de caracterul obligatoriu al convențiilor colective, conform Constituției României", încheie sindicalistul gălățean.

În Galați, firme din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice sunt: Apă Canal, Gospodărire Urbană, Ecosal şi Transurb. Nu toate sunt membre ale Cartel ALFA.

Citit 2009 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2024 12:30

2 comentarii

  • postat de Cristi
    Vineri, 02 Februarie 2024 16:23
    5.2.209.***
    Nu salariile muncitorilor sunt problema, problema consta in ,,consiile de administratie'' total inutile prin care se sifoneaza banii publici, total netransparente si neverificate de DNA.
    1
    17
  • postat de Adrian
    Vineri, 02 Februarie 2024 14:17
    128.127.117.***
    Se mai aplica cuiva ordonanta aia ca i au exceptat pe toti. Acum se apuca sa le mareasca si salariile
    2
    12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.