CJ Galați, gazda Comitetului de Monitorizare Regio Sud-Est

CJ Galați, gazda Comitetului de Monitorizare Regio Sud-Est
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a găzduit luni, 18 martie, ședința Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

”Evenimentul a reunit peste 40 de reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management a acestui program, ai ministerelor implicate în procesul de programare și implementare, precum și consilii județene, primăriile municipiilor reședință de județ din Regiunea de Sud-Est, pentru a discuta metodologia de verificare a proiectelor etapizate și încheierea contractelor de finanţare necesare pentru continuarea finanţării acestora în cadrul Regio Sud-Est 2021-2027.

De asemenea, în cadrul sesiunilor de dezbateri, s-au prezentat aspecte esențiale referitoare la implementarea Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Au fost discuții foarte productive din care am obținut informații valoroase despre atragerea și absorbția fondurilor europene, aspecte cruciale pentru dezvoltarea județului Galați”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Acesta a precizat că fondurile europene au un rol esențial în modernizarea infrastructurii, susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea serviciilor publice în județul Galați, aducând beneficii semnificative atât comunității locale, cât și regiunii în ansamblu.

Reamintim că, în luna ianuarie, CJ Galați a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, contractul de finanțare a unui proiect-record, în valoare de aproape 75 milioane de euro, ce vizează modernizarea a nu mai puțin de 60 de kilometri de drumuri județene. Prin acest proiect, vor fi legate printr-o infrastructură rutieră unitară 11 comune, pe axa nord-sud a județului Galați, de la Bălăbănești la Șendreni.

De asemenea, tot pe Programul Operațional Regional au fost depuse, printre altele, proiectele de modernizare a clădirii și instalațiilor centralei termice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” (proiect în valoare de 28 milioane de lei), precum și a sediului Ambulanței Tecuci (2,9 milioane de lei).

Regio Sud-Est este și o potențială sursă de finanțare pentru proiectul privind restaurarea și punerea în valoare a Conacului ”Costachi Conachi” de la Țigănești, evaluat la 10 milioane de euro, unde sunt în curs de realizare expertizele tehnice.

În total, la nivelul Regiunii Sud-Est, din care alături de Galați fac parte județele Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța și Vrancea, prin Programul Operațional Regional au fost alocate fonduri europene în valoare totală de 1,48 miliarde de euro.

Printre priorităţile de finanţare specifice se numără transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare totală 363,18 milioane de euro), cu localităţi prietenoase cu mediul şi mai rezilientă la riscuri (alocare totală 360,36 milioane de euro), cu emisii de carbon reduse (alocare totală 200,37 milioane de euro) şi accesibilă (alocare totală 236,03 milioane de euro), o regiune educată (alocare totală 88,99 milioane de euro) şi atractivă (alocare totală 177,04 milioane de euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 62,76 milioane de euro.

Citit 2011 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 17:44

1 comentariu

  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 00:46
    84.232.161.***
    Multumim celor 40 de reprezentanți ai Comisiei Europene si alti reprezentanti de blablauri care au facut turism la Galati cosumand coca cola si apa minerala in oras si crescand astfel investiitiile si locurile de munca in zona cu 50%.
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.