Ce străzi din Galați vor beneficia de reparații curente anul acesta
Foto: Anca Spânu

Ce străzi din Galați vor beneficia de reparații curente anul acesta
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mai puțin de 1.355.000 de lei fără TVA reprezintă valoarea totală estimată a achizițiilor publice pe care Primăria Galați le derulează pentru găsirea unor constructori care să execute reparațiile curente de care au nevoie câteva străzi din cartierele oraşului. Procedurile sunt în derulare pe portalul administrației locale, acolo unde autoritățile explică de ce sunt necesare lucrările și ce au de făcut constructorii.

De obicei, în anii trecuți, Primăria municipiului Galați încredința direct Serviciului Public Ecosal executarea reparațiilor curente de care au nevoie străzile mai mult sau mai puțin importante. Fie pentru că muncitorii Ecosal sunt insuficienți pentru lucrările programate, fie deoarece complexitatea intervențiilor cere forță de muncă specializată, pentru anul 2024, Primăria pare să prefere constructori externi. Dovadă achizițiile publice lansate pe portalul propriu pentru reparații curente și pietruirea unei străzi. Valoarea estimată a contractelor nu e deloc neglijabilă.

Lucrări de 400.000 de lei

Cele mai scumpe lucrări de reparații curente ar urma să fie executate pe strada Lunca Siretului - supranumită și "ulița centrală din cartierul Barboși". Valoarea estimată a contractului este de 400.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut".

"Având în vedere starea actuală a carosabilului și degradările evolutive, cauzate de solicitările dinamice și factorii climaterici, este necesară executarea lucrărilor de întreținere specifice tipului de îmbrăcăminte a străzii. Aceste lucrări sunt necesare în vederea eliminării defecțiunilor și aducerea străzii la o stare normală de exploatare, care să asigure siguranța și confortul circulației", se arată în caietul de sarcini al achiziției publice. Suprafața carosabilului este de 3.100 de metri pătrați.

Intervenție de 320.000 de lei

Cu o valoare estimată de 320.000 de lei fără TVA, reparațiile curente de care are nevoie strada V.A. Urechia din cartierul Filești, pe segmentul cuprins între străzile Ștefan Petică și Ion Neculce, au drept criteriu de atribuire "prețul cel mai scăzut". În caietul de sarcini, suprafața carosabilului este de 2.500 metri pătrați.

Lucrările cuprind: scarificarea mecanică a platformei drumului pe adâncimea de 10 cm, așternerea unui strat de 15 centimetri de piatră spartă și refacerea suprastructurii cu un covor asfaltic deschis.

Reparații de 310.000 de lei

De reparații curente are nevoie și strada Ion Neculce, din cartierul Filești. În acest caz, valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 310.000 de lei. Iată ce susține Primăria, în caietul de sarcini al achiziției publice: "În prezent, suprafața carosabilă se prezintă necorespunzător, cu denivelări pronunțate care afectează circulația auto și pietonală".

Suprafața pe care se va interveni este de 2.400 de metri pătrați. Și aici sunt cuprinse: scarificare mecanică, reprofilare și așternerea unui strat de 15 centimetri de piatră spartă, apoi refacerea suprastructurii cu covor asfaltic.

Pietruiri de 195.000 de lei

Pietruirea străzii Malu Brates (între strada Tunelului și strada Crângului) și a străzii Crângului (între Malu Brateș și Aleea Poieniței) poate fi încadrată tot în categoria lucrărilor de întreținere și reparații curente. Mai ales că valoarea estimată a contractului este una însemnată - 195.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut". Încadrate în categoria a III-a, străzile nominalizate se află în cartierul Traian Nord.

"Pietruirea drumurilor publice este necesară ca primă etapă a structurii rutiere, pentru asigurarea circulației pe orice vreme, în condiții economice de siguranță și confort. Se va păstra, pe cât posibil, profilul longitudinal și transversal al străzii, astfel încât să se asigure scurgerea apelor", se precizează în caietul de sarcini. Documentul prevede clar intervențiile dorite: curățarea părții carosabile, inclusiv a vegetației excesive, săpături pentru amenajarea terenului la forma profilului proiectat, așternerea unui strat de fundație din balast, de 25 de centimetri, urmat de un strat de bază din piatră spartă, de 20 de centimetri.

Lucrări de 130.000 de lei

O valoare estimată de 130.000 de lei fără TVA are contractul pentru reparațiile curente de care are nevoie strada Prisaca. Primăria a descoperit starea actuală a carosabilului și degradările evolutive și a conchis că este nevoie de aducerea străzii la o stare normală de exploatare, care să asigure siguranța și confortul circulației.

Conform caietului de sarcini, lucrările constau în repararea trotuarului prin spargerea betonului existent și remedierea accidentelor de teren, urmată de un strat de fundație din balast, unul de beton și așternerea covorului asfaltic. Repararea carosabilului se va realiza cu refacerea infrastructurii cu strat de fundație din balast, în grosime de 30 de centimetri, strat de bază din piatră spartă și refacerea suprastructurii prin așternerea covorului asfaltic. Contractul prevede și lucrări conexe la rețelele purtătoare de fluide, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, executarea de guri de scurgere noi. Toate bune și frumoase, doar că garanția lucrării este de numai doi ani.

Rămâne de văzut cine va executa toate aceste lucrări și în cât timp.

Citit 6362 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2024 21:37

7 comentarii

  • postat de Zic și eu ...
    Miercuri, 10 Aprilie 2024 10:01
    109.166.128.***
    In afară de cititorii cotidianului, altcineva mai citește comentariile, sugestiile, opiniile postate aici ?!?
    1
    1
  • postat de Bobiță
    Miercuri, 10 Aprilie 2024 00:32
    5.13.168.***
    Întrebarea e:
    - Când se elimină dom'le taxa ilegală 10% dată prin HCL și aplicată la consumul de apă potabilă?
    Este o rușine când Apă-Canal SA cere mărirea prețului la consumul de apă dar uită să ceară eliminarea acestei taxe, iar "primul cetățean" aleargă să rezolve.
    1
    8
  • postat de Romina
    Marți, 09 Aprilie 2024 17:53
    5.13.131.***
    Ca la Barbosi este un restaurant elegant pescaresc am inteles, insa repietruirea altor strazi chiar nu o inteleg! A se vedea mizeria de strada Bravilor intre Stiintei si Domneasca, ca nuci cu jeepurile nu poti merge pe ea. Basca si Canalizarea ce nu si face datoria datorita tasarii caminelor lor
    0
    1
  • postat de Johnny
    Marți, 09 Aprilie 2024 12:35
    86.120.239.***
    Bani risipiți din buzunarele gălățenilor.Și străzile plâng și dacă ar putea ar fugi din cauza calității"bune"a lucrărilor.
    4
    13
  • postat de Constandache Mircea
    Marți, 09 Aprilie 2024 09:56
    5.13.136.***
    Strada MĂRĂȘTI, din apropierea Liceului Teoretic Sfânta Maria....când va fi asfaltată?
    2
    12
  • postat de Nicusor
    Luni, 08 Aprilie 2024 21:45
    5.13.160.***
    Se executa si "Artera de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră" ? Vezi: "Planul anual al achizitiilor publice 2024", Codul unic de identificare al procedurii Investitii "3814810202418", CONTINUARE ...
    1
    40
  • postat de Eu
    Luni, 08 Aprilie 2024 20:48
    5.13.159.***
    Pai criteriu "prețul cel mai scăzut" nu mai este "legal" din 2022....
    2
    23

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro