Reţeaua de canalizare din Tecuci va fi separată

Reţeaua de canalizare din Tecuci va fi separată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Operatorul regional Apă Canal vrea să separe, la Tecuci, sistemul de canalizare pentru apele uzate de cel pentru apele pluviale * Pentru acest proiect, societatea beneficiază de suport olandez, însă caută finanţare europeană *

Soluţia separării sistemului de canalizare pentru apele uzate de cel pentru apele meteorice  a apărut imediat după inundaţiile catastrofale din 2007. În urmă cu 3 ani, pe 5 septembrie, în nord-vestul judeţului Galaţi a plouat torenţial timp de câteva ore, pârâul Tecucel a ieşit din matcă şi, fiindcă sistemul de canalizare din municipiul Tecuci nu a făcut faţă cantităţii mari de apă, viitura a inundat zone importante din localitate, trei femei murind înecate şi peste 1.500 de case fiind afectate.

„Aceste inundaţii au fost cauzate de faptul că reţeaua de canalizare a municipiului Tecuci nu este separată de reţeaua de ape meteorice, care comunică cu pârâul Tecucel atunci când debitele acestuia cresc în urma ploilor torenţiale”, a explicat directorul operatorului regional de apă şi canalizare Apă Canal, Gelu Stan.

Primăria Tecuciului a primit 4 milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru a reabilita albia pârâului Tecucel, astfel încât tragedii precum cea din septembrie 2007 să nu mai aibă loc. Lucrarea a fost executată în proporţie de 70 la sută până acum, urmând să se încheie în 2011, potrivit primarului Eduard Finkelstain.

Totuşi, pentru o protecţie sporită a municipiului Tecuci, autorităţile nu au renunţat nici la ideea separării reţelei de canalizare pentru apele uzate de cea pentru apele meteorice. „Este o soluţie care ajută la eliminarea mai rapidă a apelor pluviale”, a spus edilul-şef de la Tecuci.

De altfel, o echipă de experţi a început deja să creioneze un proiect care gravitează în jurul acestei soluţii tehnice. Experţii sunt angajaţi ai firmei Waterbedrijf, regia de apă din Groningen, oraş din nordul Olandei cu care municipiul Galaţi este pe cale să se înfrăţească.

Ei au efectuat deja mai multe vizite la Tecuci în ultimii trei ani, iar conducerea Apă Canal a fost în Olanda la sfârşitul lunii trecute. Împreună, cele două societăţi caută soluţii de finanţare a lucrărilor de separare a sistemelor de canalizare din Tecuci.

„Începând cu 1 octombrie 2010, Apă Canal a devenit operator general la nivel de judeţ, luând în subordine şi reţeaua de apă potabilă şi de canalizare din Tecuci. Plecând de la acest aspect, Apă Canal, al cărei acţionar majoritar este Primăria Galaţi, şi Waterbedrijf, al cărei acţionar majoritar este Primăria Groningen, încearcă să identifice surse de finanţare europene pentru realizarea proiectului de separare a reţelei de canalizare pentru apele uzate de cea pentru apele meteorice din Tecuci”, a declarat şeful Apă Canal, Gelu Stan.

Citit 1312 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.