E suficient pentru oricine să arunce o privire asupra rezultatelor alegerilor locale pentru a ajunge la concluzia că PNL a obţinut în municipiul Galați un rezultat neașteptat de slab, în jur de 8,5 la sută din voturi.
"Viaţa liberă" titra în noaptea de 9/10 iunie: "Victorie zdrobitoare a PSD Galaţi, pe toată linia, la alegerile locale din 9 iunie 2024. (...) Surpriza acestui scrutin local este PACT pentru Galaţi, formaţiune clasată pe locul al doilea în alegerile pentru Consiliul Local."
Concluzia nu onora deloc organizația locală PNL, clasată pe locul al treilea, la mare luptă cu alte două formaţiuni, AUR şi ADU. "PNL Galaţi a pierdut voturi. 18.000 de voturi", menţiona o altă publicaţie locală, în timp ce un alt ziar scria "PNL a suferit la Galați o usturătoare corecție din partea alegătorilor de centru-dreapta, dintre care mulți dezamăgiți au migrat către PACT pentru Galați". Şi asta fără să menţionăm titlurile care conțin atacuri cu limbaj violent la adresa PNL Galați, deşi trebuie spus că ele există din plin în mediul online.
PNL Galaţi, cele mai slabe rezultate din ţară
Consiliul Local Galați are în total 27 de consilieri. PNL a obţinut acum doar trei consilieri, faţă de șase, câți a avut în mandatul trecut. Tot trei a câștigat şi PACT pentru Galați, cu peste 9,5% din voturi.
În cursa pentru Consiliul Judeţean, George Stângă, liderul PNL Galaţi, s-a ales doar cu 17,35% din opțiunile gălățenilor, cel mai slab rezultat din ţară, cu excepţia Bucureștiului şi a judeţelor cu populaţie preponderent maghiară.
Demisii în lanţ în conducerea PNL Galaţi
După aceste rezultate, şi-au înaintat demisiile Alexandru Serban, șeful organizației municipale PNL Galați ("Această decizie vine în urma rezultatelor dezamăgitoare, chiar rușinoase, înregistrate la alegerile locale din 9 iunie. Este inadmisibil să cred că pot rămâne în funcție"), precum şi vicepreședintele şi candidatul PNL la primărie, Onuț Valeriu Atanasiu ("Votul din 9 iunie 2024 a oferit o lecție usturătoare liberalilor gălățeni. (...) Rezultatul este unul dezastruos").
În schimb, o explicație publică a șefului organizației PNL Galaţi, George Stângă, încă nu a apărut, acesta fiind într-un silenzio stampa prelungit, încă de la închiderea secţiilor de votare.
Ceasul arată însă că la Galaţi timpul curge împotriva curentului liberal. E suficient să urmărești comentariile de pe rețelele de socializare ca să înțelegi că alegătorii care au sancționat PNL, votanţi liberali până acum, așteaptă explicații, în lipsa cărora, la următoarele runde de alegeri, vor magnetiza şi mai mulți votanţi în direcția sancționării drastice a liberalilor gălățeni.