Mame de sacrificiu

Mame de sacrificiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Aşa cum ne-a obişnuit, Guvernul Boc aruncă în dezbaterea publică teme importante fără a avea niciun fel de studiu de impact, economic ori social, fără a supune în prealabil unei dezbateri politice aceste teme şi chiar fără a le discuta cu partenerii sociali” – a susţinut marţi deputatul liberal Victor Dobre într-o declaraţie politică, în plenul Camerei Deputaţilor.

Intervenţia a fost făcută în legătură cu diminuarea perioadei pentru care se acordă concediul pentru creşterea copilului, dar şi plafonarea indemnizaţiei acordate mamelor. 

„Guvernul nu a discutat în prealabil nici măcar cu grupurile parlamentare care îi asigură guvernarea”, a observat deputatul.

„Lipsa de transparenţă a făcut, din nou, să vedem la televizor variante de lucru, membrii ai Guvernului încercând să găsească în Parlament susţinerea politică de care au nevoie pentru implementarea acestei măsuri şi mame speriate de faptul că vor fi luate de lângă copii lor ori că li se vor diminua drastic veniturile”.

Liberalii consideră că o măsură atât de importantă nu poate fi luată „pe genunchi”, fără dezbatere publică publică şi fără a se cunoaşte exact care este impactul economic şi mai ales social al unei astfel de măsuri pe termen mediu şi mai ales lung.

Mamele şi copiii, sacrificaţi

„Înţelegem că Guvernul Boc este incapabil să aibă propria politică economică pentru România şi de aceea este nevoit să accepte, chiar în detrimentul mamelor din România, politicile economice impuse de FMI şi Banca Mondială. Nu putem însă înţelege de ce este necesar ca mamele şi copii să fie cei sacrificaţi de această dată”.

Impactul măsurilor asupra natalităţii din România, şi aşa în scădere, nu pare să fi preocupat Guvernul. Şi nici impactul imediat şi negativ al acestei  măsuri supra bugetului familiilor tinere prin plata serviciilor la creşe, în cazul fericit în care părinţii pot beneficia de serviciile uneia, sau prin cheltuieli pentru plata unei bone etc.

Măsura nu va avea nici măcar un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat consolidat, deoarece va fi nevoie de deschiderea de noi creşe. 

„Şi toate acestea, pentru că, în încercarea de a face pe plac organismelor financiare internaţionale, Guvernul Boc a ajuns să considere indemnizaţia pentru creşterea copilului un ajutor social, nu o investiţie în viitorul nostru.”

Citit 619 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.