La Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" au început noi etape în ceea ce privește lucrările la cele două mari proiecte aflate în derulare - sediul principal al muzeului și sera de plante exotice - informează Consiliul Județean (CJ) Galați.
Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi a intrat într-un amplu proces de reabilitare termică și energetică în cursul anului trecut, însă proiectul este unul mult mai ambițios și, dincolo de parametrii tehnici, la fel de importantă este noua înfățișare pe care acest imobil - ce găzduiește expozițiile temporare (Secția Muzeu), Acvariul și Observatorul Astronomic (inclusiv Planetariu) - o va avea în viitor.
CJ Galați a făcut publice primele imagini cu viitoarea înfățișare a Complexului Muzeal.
"Noua «imagine» a muzeului va fi una mai veselă și mai atractivă pentru vizitatori, mult mai potrivită pentru identitatea acestui muzeu. De asemenea, în cadrul acestei investiții «verzi», reabilităm termic întreaga clădire, înlocuim sistemele de încălzire și climatizare, modernizăm instalațiile de iluminat și montăm sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv sisteme inteligente de umbrire în sezonul cald și sisteme de monitorizare și gestionare a consumului de energie", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Valoarea totală a investiției care va schimba total Complexul Muzeal de Științele Naturii este de trei milioane de euro, finanțarea fiind atrasă din fonduri europene printr-un proiect depus de CJ Galați în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
La fel de importante sunt lucrările la sera de plante exotice. După ani și ani de zile în care fostul schelet metalic din Grădina Botanică nu era, ca imagine, tocmai cea mai bună "carte de vizită" a celor care ajungeau în Galați după traversarea Dunării, lucrările au început să avanseze și aici.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în aprilie 2024 au fost reluate lucrările, după desemnarea unui nou constructor, care să le ducă la bun sfârșit. Acum se pare că nu mai sunt probleme, proiectul a intrat în linie dreaptă și există premisele ca nu peste mult timp Galațiul să beneficieze de cea mai frumoasă seră de plante exotice din regiune.
"Lucrările la sera de plante exotice, amplasată pe locul fostului schelet metalic din Grădina Botanică, avansează constant. O mare parte din instalația electrică, precum și o parte din tubulatura și instalațiile de climatizare, încălzire și dezgheț sunt deja montate. Mai mult, am decis ca palmariumul serei, care va avea aproximativ 20 de metri înălțime, să ofere o experiență unică pentru vizitatori, care se vor simți ca într-o “pădure tropicală”. Cu siguranță, acest loc, în care gălățenii vor putea admira plante exotice aduse din diverse colțuri ale lumii, va deveni unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați", a arătat președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Dincolo de componenta turistică şi de petrecere a timpului liber, viitoarele sere pentru plante exotice vor reprezenta un cadru şi pentru derularea unor activităţi didactice atât pentru studenţi, cât şi pentru elevii din şcolile şi liceele gălăţene. De altfel, o serie de spaţii din cadrul complexului muzeal vor fi dedicate organizării unor expoziţii temporare tematice, dar şi derulării unor programe de cercetare, de educaţie non-formală şi de recreere.