PDL a cerut anchetă la Apaterm

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consilierul local PDL Viorel Trif a cerut, ieri, public Prefecturii şi instituţiilor deconcentrate, Curţii de Conturi şi Consiliului Local demararea unei anchete la societatea Apaterm. Trif, care este şi directorul euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice – ANRSC Galaţi, consideră că lucrurile nu sunt deloc în regulă acolo. „Semnalul de alarmă că acum trebuie să verificăm toate aspectele este fuga directoarei economice Anişoara Cosmiuc, cu întregul compartiment de contabilitate şi financiar”, a spus Trif.

În nota portocalie cunoscută, consilierul a pledat pentru preluarea serviciului de distribuţie a energiei termice de către Electrocentrale prezentând ca argument  factura pe care o plăteşte una din cele 18 instituţii cărora CET le furnizează direct agent termic, Universitatea „Dunărea de Jos” - 188,35 de lei pe gigacalorie, cu TVA.

„Rezultă că se poate practica în relaţia cu gălăţenii un preţ mai mic decât Apaterm în momentul de faţă. În funcţie de starea punctelor termice, pot fi corecţii de până la 20 la sută. Nu vrem să ne imaginăm că din ianuarie vom fi în continuare captivi să-i plătim societăţii Apaterm un preţ pe gigacalorie pe care nu e normal să-l plătim”, a mai spus consilierul.

„Toate elementele de cost sunt justificate şi legale”

Administratorul special al societăţii Apaterm, Adriana Stratulat, ne-a declarat că instituţia a mai fost verificată de Prefectură, de Curtea de Conturi, dar şi de alte organisme de control, dar nu e nicio problemă dacă mai vine un control cu respectarea normelor legale.

Adriana Stratulat nu crede că Electrocentrale ar putea gestiona sistemul de termoficare la un tarif mai mic şi că a existat o analiză temeinică la baza acestui calcul: „Indiferent cine ar veni să se ocupe de distribuţia agentului termic, infrastructura rămâne aceeaşi.

Când se fac astfel de afirmaţii, nu cred că se cunosc elementele de cheltuială pe baza cărora se stabileşte un tarif. Sunt anumite elemente de cheltuială justificate şi obligatorii pe lege, cu pondere în stabilirea tarifului, tarif care a fost avizat de către ANRSC, instituţie la care lucrează şi dl Trif”, ne-a declarat Adriana Stratulat.

Cât despre planul de reorganizare, administratorul consideră că adunarea creditorilor va avea ultimul cuvânt. Şi pe baza planului, gălăţenii ar putea beneficia de ştergerea penalităţilor în contul plăţii datoriei de bază.

Citit 1130 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.