Apa caldă şi căldura vor fi mai scumpe cu 33 de lei

Apa caldă şi căldura vor fi mai scumpe cu 33 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la 1 ianuarie 2012 se schimbă regulile de acordare a subvenţiei de la bugetul local *

Discuţii aprinse, certuri, reproşuri, ironii, discursuri electorale şi fraze populiste au marcat lunga dezbatere a celui mai important proiect de pe ordinea de zi a Consiliului Local de ieri – preţul energiei termice. În cele din urmă, aleşii locali au căzut de acord cu 26 de voturi „pentru” şi o abţinere (liberalul Marius Stan) asupra preţului pe care îl vom plăti, începând de sâmbătă, pentru apă caldă şi căldură.

Concret, de la 1 octombrie, preţul local al energiei termice facturate populaţiei creşte de la 214,65 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA. Deci 33,08 lei în plus pe gigacalorie!

Tot de la 1 octombrie, subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, creşte de la 31,21 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 64,28 lei/Gcal. Această subvenţie se aplică, însă, numai până la 31 decembrie 2011. De la 1 ianuarie 2012, subvenţia se va acorda diferenţiat, pe categorii de venituri.

Care este motivul acestor creşteri de preţ şi de subvenţie? Începând cu 1 octombrie 2011, Guvernul elimină compensările pentru creşterile neprevizionate ale preţurilor la combustibilii utilizaţi pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei prin sisteme centralizate, lăsând în grija autorităţilor locale subvenţionarea preţului energiei termice pentru populaţie.

În cazul Galaţiului, compensarea se ridica la 66,15 lei, sumă care a fost împărţită, jumătate nouă, gălăţenilor, şi jumătate subvenţie de la CL.

De ce aleşii au decis să acorde subvenţie de 64,28 de lei pentru toţi gălăţenii, indiferent de venituri, doar până la 31 decembrie, dar şi ce s-a decis în privinţa reînfiinţării Teatrului de Păpuşi „Gulliver” veţi citi în ziarul de mâine. Tot atunci veţi afla şi amănunte despre scandalul iscat de managementul directorului Florin Melinte la Teatrul Muzical.

Citit 1681 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.