Teoria subvenţiei în clocot politic

Teoria subvenţiei în clocot politic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de astăzi, apa caldă şi căldura de care vor beneficia gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor costa 247,73 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Tot de la 1 octombrie, dar numai până la 31 decembrie, subvenţia unitară de la bugetul local este de 64,28 de lei pe gigacalorie.

Potrivit unei simulări realizate de către directorul economic al Primăriei, Doina Stamate, în baza noului tarif, pentru un apartament cu două camere, căldura ar urma să coste 225,43 de lei, iar în cazul unuia cu trei camere – 317,09 lei. De la 1 ianuarie, subvenţia ar urma să se acorde în funcţie de venituri.

Dispute

Dezbaterea gigacaloriei în Consiliul Local a început cu o pauză de consultări cerută de PDL. Imediat după discuţiile de culise, grupul democrat-liberal a anunţat că subvenţia unitară este inechitabilă şi a propus ca ea să se acorde în mod diferenţiat, pe persoană: „În acest fel ajutăm populaţia care are nevoie de subvenţie şi vom salva o parte din banii de subvenţie, bani cu care mai putem face ceva în oraşul Galaţi”.

Primarul Dumitru Nicolae nu părea prea încântat de idee, dar nici liberalii. Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a venit cu soluţia de compromis. „În acest moment nu avem posibilitatea, datele statistice, pentru a şti câte persoane vor avea nevoie de subvenţie şi câte nu. Pe 1 octombrie se întruneşte comisia de căldură şi pe 15 noiembrie vom şti care este dimensiunea problemei”, a explicat Ciumacenco, reuşind să-i convingă şi pe aleşi, dar şi pe primar să accepte acordarea subvenţiei unitare până la finele acestui an, urmând ca din ianuarie ea să se acorde în mod diferenţiat.

Potrivit lui Mihai Alin, consilier local PDL, în decembrie va fi votată o nouă valoare a subvenţiei, diferenţiată pe categorii de venituri: „Cei cu un nivel mai mare de venituri vor primi o subvenţie mai mică".

Citit 753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.