Parcul de Soft atrage investiţii străine

Parcul de Soft atrage investiţii străine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până la jumătatea lunii, la Galaţi ar putea veni reprezentanţii companiei ZTE, pentru a discuta despre o viitoare investiţie, promite ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme

În cadrul vizitei efectuate, ieri, la Galaţi, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, am aflat că judeţul nostru ar putea avea un atu în plus, faţă de alte judeţe din ţară în vederea atragerii investitorilor din domeniul IT: Parcul de Soft, obiectiv unic în România.

Dacă, într-adevăr, Parcul de Soft va atrage companii IT străine şi le va convinge să îşi deschidă afaceri la Galaţi, ar fi unul dintre puţinele exemple în care un obiectiv realizat de un guvern de o anumită culoare politică va reuşi să contribuie la dezvoltarea locală, sub coordonarea altui guvern, de o altă culoare politică.

Pentru cei care nu ştiu, Parcul de Soft a fost, iniţial, o investiţie a Guvernului Năstase, care lansase un proiect naţional în acest domeniu. Numai avantajul că Galaţiul avea, pe atunci, un ministru al Tehnologiei (Dan Nica) a făcut ca la noi să se înfiinţeze Parcul de Soft, căci în alte judeţe nu s-a mai repetat minunea.

Contrar păguboasei tradiţii româneşti în care guvernul cel nou anulează investiţiile celui dinaintea sa, Parcul de Soft s-a încăpăţânat să existe şi nu numai atât; în prezent, aici funcţionează 34 de firme, cu aproape 300 de angajaţi, iar fostul director al Parcului, Cătălin Aramă, este acum un specialist în cadrul Centrului Naţional „România Digitală”, l-a lăudat ministrul Vreme.

Receivere chinezeşti la Galaţi?

Scopul vizitei la Galaţi (după cea făcută, joi, la Bacău) este acela de a cunoaşte specificul local, pentru a recomanda anumite zone marilor investitori IT interesaţi să facă afaceri în plan local, precum Dell, Oracle, ZTE sau Huawei.

„Ultimele discuţii au fost cu ZTE şi Huawei, două firme chinezeşti foarte mari. Huawei este numărul doi în lume în domeniul comunicaţiilor, ba s-ar putea să fie chiar prima şi vrea să deschidă un centru de service. ZTE, specializată pe hard, vrea să deschidă o fabrică de periferice.

Sunt foarte multe firme care vor să investească în România să-şi mute investiţiile pe care le au la ora actuală în ţări europene spre România. De altfel, cred că cei de la ZTE ar putea veni la Galaţi în următoarele două-trei săptămâni”.

În luna august, presa naţională vorbea despre interesul ZTE de a deschide în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru, dar şi o fabrică de asamblare a componentelor IT. Potrivit wall-street.ro, anul trecut, ZTE a avut afaceri de peste şapte miliarde de euro, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicaţii listat la bursa din Hong Kong şi la cea din Shenzhen.

Întrebat cum va stopa Guvernul „migraţia de creiere” în alte state, ministrul Valerian Vreme a menţionat politica fiscală relaxată care deja funcţionează în privinţa impozitului pe salarii a analiştilor şi programatorilor. În plus, ministrul a spus că Guvernul va acorda facilităţi şi companiilor IT străine care îşi vor desfăşura activităţile în parcurile industriale şi tehnologice  din ţară.

Citit 1539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.