Goana după ajutoare de căldură Cozi mari şi nervi la Direcţia de Fiscalitate a Primăriei

Goana după ajutoare de căldură Cozi mari şi nervi la Direcţia de Fiscalitate a Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Certificatele de atestare fiscală se pot obţine în cele trei puncte ale Direcţiei de Fiscalitate: Romarta, Micro 39 şi Micro 18 * Administratorii asociaţiilor de proprietari pot solicita certificate pe baza unui tabel cu locatarii *

Două cozi uriaşe, zeci de cetăţeni nervoşi, reproşuri, vociferări, proteste, aceasta era ieri, la ora 11.00, atmosfera la Direcţia de Fiscalitate, Taxe şi Impozite a Primăriei de la Romarta. Poliţiştii locali se străduiau să păstreze calmul şi o oarecare ordine în acel veritabil scut uman, astfel încât la ghişeele din interior să nu se creeze buluceală. Dar chiar şi aşa lucrurile mai scăpau de sub control: „Ce te bagi, dom’le!” – „Nu te-mpinge!” strigate sau spuse pe ton, fiind la ordinea zilei. Motivul celor două cozi groase, fiecare la câte o uşă, îl constituie faptul că sute de gălăţeni care vor să obţină ajutorul de căldură trebuie să facă rost la dosar de certificatul de atestare fiscală.

Nervoşi sau resemnaţi

În mod normal, certificatul de atestare fiscală se emite a doua zi după depunerea cererii tip completată, şi după achitarea unei taxe de doi lei. Pentru cei care vor să obţină actul în aceeaşi zi, tariful ajunge la 15 plus cei 2 lei, deci 17 lei, sumă pe care cei care au nevoie de ajutor de căldură nu o şi-o pot permite. Din această cauză, Direcţia de Fiscalitate a fost ieri invadată de gălăţenii siliţi să stea de două ori la coadă: o dată ca să depună cererea şi să plătească, şi încă o dată ca să-şi ridice actul. Documentul nu este vreun moft al Primăriei, ci este absolut necesar şi impus de noile reglementări privind ajutorul de căldură. Poliţiştii explicau amabili, în funcţie de situaţie, la care coadă să te aşezi şi ce trebuie să faci. Gălăţenii aşteptau mai nervoşi sau mai resemnaţi după anii de exerciţiu de stat la coadă, şi tineri şi vârstnici, şi chiar o persoană în scaun rulant. Cei abia intraţi în „clubul” viitorilor beneficiari de ajutoare de căldură se străduiau să completeze cererea sprijinind-o de stâlpii de susţinere de la Romarta, conform indicaţiilor primite de la cei experimentaţi care stăteau deja la a doua coadă.

Gălăţenii care n-aveau treabă cu ajutoarele şi veniseră doar să plătească impozitele şi taxele locale rămâneau sideraţi în faţa coloanei umane care încercuia Direcţia de Fiscalitate. La auzul veştii că indiferent ce treabă au, trebuie să stea la coadă, se răzgândeau pe loc şi făceau urgent cale întoarsă.

Măsuri luate de Primărie

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole ne-a explicat ce măsuri a luat municipalitatea pentru ca obţinerea certificatului de atestare fiscală să fie mai rapidă: „Direcţia de Fiscalitate lucrează deja la capacitate maximă, la toate ghişeele fiind eliberate certificatele de atestare fiscală. Tot pentru mai multă celeritate s-a decis eliberarea pe loc a certificatelor de atestare fiscală, la preţul de doi lei. Gălăţenii se pot prezenta la cele trei puncte de colectare ale Direcţiei de Fiscalitate: Romarta, Micro 39 bloc J, parter şi Micro 18, bloc E 4. Persoanele care locuiesc la bloc şi se încălzesc în sistem centralizat să ia legătura cu administratorul asociaţiei de proprietari care poate alcătui un tabel cu potenţialii beneficiari de ajutoare de căldură. Administratorul se prezintă cu tabelul la Direcţia de Fiscalitate şi obţine certificate pentru toţi, ca să nu mai stea fiecare din ei la coadă pentru acest document”, ne-a declarat Nicoleta Manole.

Ajutoarele de căldură se acordă începând cu luna noiembrie, dacă cererea este depusă până pe 20 noiembrie. Dacă este depusă ulterior, ajutorul de căldură va fi acordat pentru luna decembrie. Regula se aplică pe toată perioada de iarnă. 

Foto: Sorin Pană

Citit 1441 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2011 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.