Cantina de Ajutor Social, blocată de alimentele UE şi de criza de idei

Cantina de Ajutor Social, blocată de alimentele UE şi de criza de idei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, CJ Galaţi a făcut un apel public către beneficiari, pentru a veni să îşi ridice alimentele UE de la Cantina de Ajutor Social, amplasată în strada Dogăriei, nr. 26A, precizând că deocamdată, din totalul celor 13.660 de beneficiari, până acum nu şi-au ridicat ajutoarele decât 6.830 persoane (56 la sută). „Cei mai interesaţi de ajutoarele europene au fost beneficiarii de venit minim garantat – 88 la sută din ei deja şi-au ridicat ajutoarele, după care urmează persoane cu handicap – 53 la sută, şomerii - 45 la sută, iar codaşii sunt pensionarii – doar 39 la sută din ei au venit. Faţă de luna august, când veneau câte 500 pe zi să îşi ridice alimentele, acum abia dacă mai vin 50”, spune Laura Roşca, referent la Cantina de Ajutor Social. Este drept, pentru a putea căra toate alimentele – care cântăresc 34 de kg! (13 kg de făină, 9 kg de mălai, 1,6 kg paste făinoase, 1 kg de biscuiţi, 8 kg de orez şi 1,5 kg de lapte praf)– îţi trebuie forţă, nu glumă! „La cei care nu se pot deplasa, mai mergem noi şi le ducem acasă”, spune bucătăreasa Lenuţa Stoian, care distribuie pachetele. Nici calitatea produselor nu ar trebui să fie un motiv pentru dezinteresul beneficiarilor; dacă anii trecuţi se tot spunea că făina nu este de calitate şi ”nu creşte aluatul” dacă vrei să faci pâine din ea, acum nu ar trebui să mai fie astfel de probleme: biscuiţii şi făina sunt „de Dobrogea”, pastele făinoase „de Băneasa”, mălaiul – de la Agro Chirnogi Călăraşi, laptele praf este din Germania, iar orezul – din Grecia. Dacă ar fi să se cumpere de pe piaţă, pe tot „pachetul UE” ar trebui plătit în jur de 150 de lei. Şi totuşi, alimentele UE nu au căutare…

Mâncare rece, ca să nu se ude făina UE cu aburii de la bucătărie

Unul din efectele dezinteresului beneficiarilor pentru ajutoarele UE este faptul că activitatea normală a Cantinei de Ajutor Social a fost dată peste cap. Din august, de când a început distribuţia ajutoarelor PEAD, cazanele din bucătăria cantinei nu mai fierb în toate zilele săptămânii. „Distribuim şi mâncare rece, cam două zile pe săptămână. Aburii de la bucătărie ar putea afecta calitatea făinii depozitate în cantină. În plus,  aceste ajutoare ne-au ocupat întreg spaţiul de depozitare al cantinei, deci noi nu mai avem unde pune propriile alimente pentru gătit”, spune Laura Roşca. Beneficiarii cantinei au primit salam în loc de ciorbă încă de joi şi abia luni vor mai primi mâncare caldă. Şi programul de distribuţie a mâncării s-a modificat, pentru ca angajatele să aibă timp să împartă şi ajutoarele UE; până acum, mâncarea se distribuia între 9.00 şi 11.30, iar de marţi, programul este 10.00-12.30. Recent, au fost cazuri în care Cantina a cerut Prefecturii să nu le mai direcţioneze nici un TIR cu ajutoare, pentru că nu au unde să le depoziteze - cele 300 de tone de alimente ocupă tot spaţiul, de abia se mai strecoară angajaţii pe holuri!

De ce s-a ajuns aici şi de ce nimeni nu caută soluţii?

Atât Cantina, cât şi SC Administraţia Pieţelor aparţin Primăriei. Se află în aceeaşi „curte”, deci, la o adică, cele două s-ar putea ajuta reciproc – numai să le şi ceară aşa ceva un responsabil din Primărie… De ce nu sunt duse pachetele UE în Piaţa de Gros a Pieţei Agroalimentare Galaţi, care, în 2010 (când s-a ocupat de distribuţie), a demonstrat că are capacitatea de a le păstra acolo? Angajatele de la Cantină ridică din umeri, căci ele sunt plătite doar să respecte ordinele. Şi le respectă chiar şi atunci când descarcă, pe braţe, TIR-urile cu ajutoarele UE, indiferent dacă vorbim de bucătăreasa Lenuţa sau de contabila Jenica Costin! Mai trebuie spus că, exceptând anul 2010 – când distribuţia a picat în sarcina SC Administraţia Pieţelor Galaţi – numai Cantina s-a ocupat de acest program. Însă, pe atunci, cantităţile acordate de UE erau mai mici – „patru kilograme de zahăr şi nouă de făină”, spune contabila Jenica Costin - şi era loc de depozitare. „Piaţa nu are nici un depozit liber în Piaţa de Gros, toate sunt închiriate comercianţilor. Dacă mi s-ar fi spus de la începutul anului că Primăria va avea nevoie de spaţiile de depozitare, nu mai făceam licitaţie!”, spune acum directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, care spunea ieri că ar putea, totuşi, identifica un depozit „pentru urgenţe”. Tot ieri, directorul Cantinei de Ajutor Social, Sterică Croitoru, ne-a declarat telefonic: „situaţia se va rezolva, am vorbit cu directorul de la Piaţă şi mi-a promis că ne va ajuta cu un depozit”. Iar ca realitatea declaraţiilor oficiale să fie şi mai derutantă, de la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole am aflat că „anul acesta s-a decis să se ocupe de programul PEAD Cantina, pentru că depozitele Pieţei sunt deja închiriate… Dar nu sunt probleme nici la Cantină, există un spaţiu de depozitare într-un alt loc, tot al SC Administraţia Pieţelor”.

În realitate însă totul se învârte în jurul banilor. Căci de bani (lipsă!) este vorba şi când vorbim de faptul că cei 25 de angajaţi ai Cantinei fac muncă dublă, din august, cu ajutoarele UE, fără ca cineva să le mărească salariile, ba din contră, cu aceleaşi lefuri tăiate de Guvernul Boc. Şi tot despre bani (nedecontaţi de primărie) este vorba şi în cazul Pieţei, care a cheltuit, în 2010, suplimentar, cu angajaţii şi paza ajutoarelor UE…

Foto: Bogdan Codrescu

 

Citit 2611 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.