Continuă frământările în PSD

Continuă frământările în PSD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La finele săptămânii trecute, la PSD Galaţi a avut loc şedinţa Delegaţiei Permanente în care surse neoficiale susţin că s-au acutizat tensiunile  iscate încă din vară, de când conducerea partidului l-a desemnat pe Nicolae Bacalbaşa candidat la şefia CJ, spre nemulţumirea actualului preşedinte al Judeţului, Eugen Chebac. Acesta din urmă şi-ar fi exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că, în judeţ, primarilor social-democraţi, reuniţi în şedinţă-fulger de partid, deja li s-a prezentat Nicolae Bacalbaşa drept viitorul şef al CJ, în timp ce în continuare conducerea de  la Bucureşti nu a „bătut în cuie” propunerile nominale de candidaţi, din teritoriu. Deşi, la acest capitol, oficial, conducerea locală a partidului spune că lucrurile sunt clare, realitatea pare a fi alta: nu s-a lămurit nici măcar forma candidaturii pentru primăria Tecuci. În timp ce vicepreşedinta Ecaterina Andronescu l-a anunţat, recent, pe Daniel Butunoi drept candidatul PSD, vicepreşedintele PSD Galaţi Florin Pâslaru a declarat oficial, săptămâna trecută, că nici măcar nu s-a stabilit dacă USL va avea sau nu candidaţi comuni la primăria tecuceană şi că acest subiect va fi discutat în Delegaţia Permanentă.

Reîntorcându-ne la Delegaţia Permanentă, se pare că nemulţumirea lui Chebac a fost cu atât mai mare cu cât „caravana pro-Bacalbaşa” din judeţ a fost organizată fără ştirea preşedintelui CJ Galaţi, care, în tot acest timp, a participat la Târgul de Toamnă de la Tecuci, alături de primarul PDL Eduard Finkelstain, o alăturare politică ce nu a scăpat „taxărilor” politice ulterioare din PSD…

La fel de adevărat este că la CJ Galaţi urmează şedinţa de rectificare a bugetului, prin care primăriile speră să primească ceva fonduri pentru a reuşi să încheie anul financiar măcar pe zero. În aceste condiţii, edililor din mediul rural le-ar fi mai simpatic actualul preşedinte CJ decât viitorul, însă, istoria recentă a politicii locale a demonstrat că socotelile bugetare din primărie nu se potrivesc întotdeauna cu cele din târg… 

Însă chiar şi în aceste situaţii, în care Eugen Chebac încă se mai bucură de simpatia anumitor grupări din partid, acesta reuşeşte să supere din ce în ce mai mult conducerea judeţeană, prin atitudinea sa, ostentativ contrară şefilor… O tactică pe care până şi susţinătorii lui Chebac nu o mai înţeleg şi tot mai multe voci indică faptul că, în cazul în care, până la urmă, conducerea centrală a partidului va decide retragerea lui Bacalbaşa din cursa electorală, locul său ar fi imediat luat de actualul senator PSD Gheorghe Saghian şi în niciun caz de Chebac.

Oficial, le merge bine

Oficial, însă, astfel de informaţii nu sunt confirmate. Preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac evită, de ceva vreme chiar, să mai facă declaraţii publice (indiferent dacă e vorba de politică, sau de probleme ce ţin de activitatea CJ), în timp ce liderii PSD nu riscă niciun fel de comentariu care să iasă din „tiparul” oficial. Iar punctul de vedere oficial al conducerii PSD Galaţi este că Nicolae Bacalbaşa este candidatul pentru şefia CJ Galaţi (confirmat oficial de preşedintele Dan Nica şi de purtătorul de cuvânt Claudiu Brânzan), iar preocuparea politică a momentului este pregătirea în perspectiva Consiliului Naţional al PSD, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni (21-22 octombrie). La şedinţa de la Bucureşti vor fi prezenţi parlamentarii PSD, conducerile filialelor şi aleşii locali cu funcţii importante, precum preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac. Deşi, oficial, nimeni nu confirmă că la lucrări se va discuta şi problema candidaturilor, faptul că şedinţa Consiliului Naţional este un preambul la viitorul Congres, în care Adrian Năstase ar putea candida pentru şefia partidului, indică momentul în care apartenenţa la una dintre taberele din partid începe să fie asumată public.

„Pot să vă spun că la şedinţa Delegaţiei Permanente de săptămâna trecută nu au avut deloc discuţii în contradictoriu, dimpotrivă. Cât priveşte candidatul PSD pentru primăria Tecuci, acesta este Daniel Butunoi. Ulterior, într-o şedinţă comună USL la nivel judeţean se va stabili dacă la Tecuci se va merge cu un candidat comun sau fiecare partid va avea un candidat propriu. Despre lucrările Consiliului Naţional vă pot spune că nu este atributul Consiliului să desemneze candidaţii şi că, exceptând Maramureşul şi Buzăul, deja candidaţii stabiliţi la nivel local au fost «bătuţi în cuie»”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan.

Citit 1311 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2011 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.