Diana Șoșoacă, președinta SOS România, și-a depus din nou candidatura pentru alegerile prezidențiale la Biroul Electoral Central, sâmbătă seară, cu zece minute înainte de expirarea termenului. Mutarea vine după ce, tot sâmbătă, Curtea Constituțională a eliminat-o din cursa pentru Cotroceni, printr-o decizie definitivă. Al doilea dosar depus de Diana Șoșoacă urma să fie analizat duminică, de la ora 18.00.
Iată câteva reacții apărute în mass-media după ce CCR a respins, sâmbătă, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale: Nicolae Ciucă (PNL): „Finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise și compromiterea unor instituții”; Elena Lasconi (USR): „Pare un vis împlinit pentru Ciolacu”; Claudiu Năsui (USR): „Doar în Iran există un consiliu de înțelepți care alege candidații din care au voie iranienii să aleagă”; Dominic Fritz (USR): „Nu poţi elimina o candidată pro-rusă din competiţie cu instrumente putiniste”; George Simion (AUR): „Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales”; Florin Roman (PNL): „O făcătură marca PSD pentru a-i face culoar lui Simion”; PSD: „Nu avem nicio implicare în justiție”; Marcel Ciolacu (PSD): CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă”.
„Decizia Curții Constituționale privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale a inflamat nervii unora care, până mai ieri, strigau sus și tare să dispară din lumea politică formațiunea dirijată de acest personaj controversat. Acum, după decizia CCR, brusc, unora nu li se mai pare democratic și încearcă să dea vina pe PSD.
Internetul a fost inundat de frustrările reprezentanților partidelor de centru dreapta, aceștia uitând că 6 din cei 9 judecători ai Curții Constituționale erau în funcție la data la care PNL și USR preluau guvernarea în România.
Marcel Ciolacu a rezumat foarte clar mesajul în legătură cu această situație: «Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației».
Românilor le spun clar și fără echivoc: electoratul trebuie să fie cel care să sancționeze derapajele politice, mesajele anti-UE/NATO și antisemite rostogolite de Diana Șoșoacă. Românii trebuie să voteze în cunoștință de cauză la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024!”, a spus europarlamentarul Dan Nica, șeful PSD Galați.